Menu

We Are Marshall (2006)

Srušio se zrakoplov koji je prevozio momčad američkog nogometa s univerziteta Marshall te odnio živote većine igrača i navijača koji su se nalazili u njemu. Novi trener zajedno s preživjelim igračima pokušava održati momčad univerziteta na okupu.

  Ocjena

 We Are Marshall
(2006) on IMDb

  Trajanje

2h 11 min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

McG

  Scenarij

Jamie Linden
Cory Helms

  Produkcija

Jeanne Allgood
William Fay
Basil Iwanyk
Matthew Robert Kelly
Jamie Linden
Adolfo Martínez Pérez
Trumaine McBride
Scott Mednick
Brent O’Connor
Thomas Tull
Mary Viola

  Glazba

Christophe Beck

  Kinematografija

Shane Hurlbut
  Sinopsis

Kada avionska nesreća oduzme živote članova Marshall University nogometne momčadi i mnogih njihovih fanova, novi trener kluba i preživjeli igrači pokušavaju održati nadu na životu, no to će se pokazati mnogo težim zadatkom nego što je itko od njih mislio.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Matthew McConaughey Jack Lengyel
Matthew Fox Red Dawson
Anthony Mackie Nate Ruffin
David Strathairn President Dedmon
Ian McShane Paul Griffen
Kate Mara Annie Cantrell
January Jones Carole Dawson
Kimberly Williams-Paisley Sandy Lengyel
Arlen Escarpeta Reggie Oliver
Brian Geraghty Tom Bogdan
  Recenzija

Nakon prilično neuspješnih sportskih drama poput „Glory Road“, „Gridirion Gang“ i „Invincible“, ovaj film imao je težak zadatak uvjeriti gledatelje da je on nešto bolje i drugačije od svojih prethodnika. Iznenađujuće, u tome je i uspio – redatelj McG režirao je film sa velikim suzdržavanjem i osjećajnošću, te pobudio istinske osjećaje u gledateljima, umjesto da ih je samo izmanipulirao.

McG, skupa sa iskrenim scenarijem Jamieja Lindena, prikazuje probleme momčadi koja se trudi oporaviti od velike tragedije i održati nogometni program na životu. Paul Griffen (Ian McShane), jedan od najprominentnijih stanovnika grada, izgubio je svog sina u nesreći. On ne želi da se nogometni program nastavi, jer tvrdi da to više ne bi bila igra, nego samo podsjetnik na tragediju i gubitak koji su doživjeli. No, Nate Ruffin (Anthony Mackie), igrač koji je trebao biti na avionu, ali je ostao doma zbog ozlijede, ima drugačije mišljenje. On smatra da bi njegovi preminuli prijatelji željeli da Marshall nastavi sa svojim nogometnim programom, te da bi odustajanje od njega bilo odustajanje i od samih njih.

Drugi dio filma bavi se uspostavljanjem momčadi, treniranjem, te konačnim testom – može li novo okupljena momčad pobjediti u ijednoj igri? Ono što slijedi nije baš iznenađujuće, ali je veoma dobro odrađeno i natrpano putovanjem emocija – od nevjerojatne tragedije do žaljenja i ljutnje, pa sve do ponovne obnove i oduševljenja. Film je pomalo pošprican klišejima, no to je nažalost izgleda neizbježno u sportskoj drami poput ove. Osim toga, neki od sporednih likova potpuno su neinteresantni i nebitni za cijelu priču.

Unatoč tim nedostacima, većina nastupa je veoma dobra, od Strathairna do Foxa i McConaugheya, pa čak i relativno nepoznatog Anthonya Mackieja. Film je veoma nježan i graciozan, te sve skupa jedna odlična produkcija koja će pobuditi mnoštvo osjećaja u svima onima koji mu pruže šansu. Definitivno preporučujemo svim obožavateljima sporta, a i onima koji jednostavno žele film koji za promjenu ima osjećaje i zna kako iste pobuditi u svojim gledateljima.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Komedije Drame Romantični Preporuke Avanture Trileri Povijesni Kriminalistički
Sortiraj