Menu

Walk The Line (2005)

Biografija o životu muzičke legende country glazbe Johnnyu Cashu. Od njegovih ranih dana na farmi u Arkansasu, preko potpisa s Sun Recordsom u Memphisu gdje je surađivao s poznatim imenima poput Elvisa Presleya, Jerrya Leea Lewisa i Carla Perkinsa.

  Ocjena

 Walk the Line
(2005) on IMDb

  Trajanje

2h 16 min

  Zemlja / jezik

SAD, Njemačka / engleski, ruski

  Klasifikacija

  Redatelj

James Mangold

  Scenarij

Johnny Cash
Gill Dennis
James Mangold
Patrick Carr

  Produkcija

Alan C. Blomquist
John Carter Cash
James Keach
Cathy Konrad
Lou Robin

  Glazba

T Bone Burnett

  Kinematografija

Phedon Papamichael
  Sinopsis

Ovaj film prati rane godine u karijeri američke glazbene legende Johnnyja Casha. Mladi Cash kreće na životno putovanje zbog neočekivane smrti svog brata i nasilnog oca, koji ga krivi za incident. Njegova popularnost koju stječe zahvaljujući hitovima poput „A Boy Named Sue“ i „Ring of Fire“ u kontrastu su sa njegovom borbom protiv amfetamina, barbituara i alkohola. Njegova nestabilnost, kako financijska tako i emocionalna, dovodi do propasti njegovog prvog braka. Rijetki trenuci utjehe u nesretnom životu ovog mladića dolaze od radio programa June Carter, kćeri najpoznatije country obitelji. Kada se njihovi putevi isprepletu, njena briga i odanost postanu njegovo spasenje.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Joaquin Phoenix John R. Cash
Reese Witherspoon June Carter
Ginnifer Goodwin Vivian Cash
Robert Patrick Ray Cash
Dallas Roberts Sam Phillips
Dan John Miller Luther Perkins
Larry Bagby Marshall Grant
Shelby Lynne Carrie Cash
Tyler Hilton Elvis Presley
Waylon Payne Jerry Lee Lewis
  Recenzija

Ako vas do gledanja ovog filma nije bilo mnogo briga za Johnny Casha, nakon što ga pogledate, počet ćete ga cijeniti u mnogo većoj mjeri. Ovo je odlična biografija za sve one koji su njegovi fanovi, kao i za one koji ga još ne pozanju dovoljno dobro.

Joaquin Phoenix, u potpunosti se poistovjetio sa Cashom, od načina držanja njegove gitare do njegove poznate boje glasa, iako nikada ne prelazi granicu imitacije. Valja napomenuti kako je Phoenix sam pjevao sve pjesme u ovom filmu, što je samo po sebi veoma impresivno. Osim toga, tu je i June Carter. Film, napisan od strane Gilla Dennisa i Jamesa Mangolda, te režiran od strane Mangolda („Girl, Interrupted“), u glavni plan stavlja dugovječnu ljubav između Johnnya i June (Reese Witherspoon).

Witherspoon je uspjela June dati dovoljno dubine kako bi postala pravi lik, čak i kada nije gledana kroz Johnnyjeve oči. Kada god je na pozornici, ona malo pojača svoj južnjački naglasak, kako bi pojačala svoj imidž djevojke iz susjedstva, te kako bi se gledatelji više s njom mogli poistovjetiti, što je uistinu dobar element. Začudo, iako Johnnyjeve unutarnje borbe zauzimaju najveći dio filma, ne govori nam se što se njemu vrti po glavi. Znamo da ga muči smrt njegovog brata i njegov otac želi da je Johnny umro umjesto njega, te da je ovisnik o drogama kroz gotovo cijeli period šezdesetih. No, njegovi unutarnji demoni nisu toliko demonstrirani koliko su implicirani. Da njegova ovisnost nije dio povijesti, činilo bi se kao da je taj dio ubačen samo radi dramatičnosti filma.

Njegova ljubav prema June zato je temeljito istražena, te usko povezana sa njegovom drugom ljubavi, glazbom. Oboje ih voli podjednako, te ih jednsotavno ne može razdvojiti. Phoenix i Witherspoon odlični su u filmu, te najveći adut – njihovi nastupi su točni, iskreni i puni osjećaja. Naravno, tu je i glazba, koja je sama po sebi posebna i puna emocija, a Phoenix ih prenosi bez greške. Svim fanovima, a i onima koji žele saznati nešto više o legendi Johnnyu Cashu, toplo preporučamo ovaj film.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Trileri Romantični Sportski Kriminalistički Horori Preporuke Fantazije
Sortiraj