Menu

Under the Skin (2013)

Misterijozna žena zavede usamljenog čovjeka u večernjim satima u Škotskoj. Naredni događaji je navode da otkrije samu sebe.

  Ocjena

 Under the Skin
(2013) on IMDb

  Trajanje

1h 48 min

  Zemlja / jezik

UK, SAD, Švicarska / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Jonathan Glazer

  Scenarij

Walter Campbell
Jonathan Glazer
Michel Faber

  Produkcija

Reno Antoniades
Gillian Berrie
Claudia Bluemhuber
Walter Campbell
Florian Dargel
Ian Hutchinson
Alexander O’Neal
Tessa Ross
Nick Wechsler
James Wilson

  Glazba

Mica Levi

  Kinematografija

Daniel Landin
  Sinopsis

Misteriozna žena zavodi usamljene muškarce u večenjim satima u Škotskoj. Događaji koji se krenu odvijati dovode ju do procesa vlastitog otkrivenja.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Scarlett Johansson The Female
Jeremy McWilliams The Bad Man
Lynsey Taylor Mackay The Dead Woman
Dougie McConnell Pick-Up Man
Kevin McAlinden First Victim
D. Meade Leering Man
Andrew Gorman Second Victim
Joe Szula Man at Club
Krystof Hádek The Swimmer
Roy Armstrong Father at Beach
  Recenzija

„Under the Skin“ je priča o vanzemaljcu koji dođe na Zemlju, socijalizira se sa ljudima, te nauči što znači biti čovjek. Ovo je kao neka mračna, odrasla verzija „E.T-a“ u kojoj bi E.T. pojeo Elliotta umjesto da se sprijatelji sa njim. No, taj opis nimalo ne dočarava ovaj unikatno nadrealan i podcijenjen film napisan i režiran od strane Jonathana Glazera („Sexy Beast“, „Birth“), temeljen na romanu Michela Fabera, kojeg je Glazer toliko revidiriao da ga je pretvorio u nešto što nikako ne biste mogli zamilsiti da postoji u pisanom obliku.

Mnogi aspekti priče i likova često su implicirani umjesto u potpunosti prikazani. Osim čavrljanja između Johansson i njenih potencijalnih žrtava (od kojih su mnogi bili slučajni prolaznici, a ne glumci), film nema gotovo nikakav drugi dijalog, a sva introspektiva odvija se suptilno i bez izričitog naglašavanja. Iako bi direktniji film ovog žanra prikazao svemirski brod ili teleporter, Grazer koristi svemirske zvučne efekte i apstraktne vizuale kako bi prikazao da je žena zapravo vanzemaljac. Ovo je definitivno film koji zahtijeva, ali i nagrađuje, vašu pažnju i maštu.

A također je često i hipnotizirajuć, djelomično zahvaljujući odličnom zvučnom dizajnu Johnniea Burna i fenomenalnoj glazbenoj podlozi Mice Levi. Ova dva elementa, zvučni dizajn i glazba, potpuno su komplementarni, a Glazer ih majstorski koristi kako bi povećao napetost i prenio raspoloženje filma, dok ponekad koristi čistu gluhu tišinu kako bi postigao isti učinak.

Vanzemaljčeva lekcija o čovječanstvu u najmanju ruku i nije baš srcedrapajuća priča. Ona je strašni grabežljivac, no i ljudi su također takvi, kada to žele biti. Što više ona eksperimentira s time da postane čovjek, to više shvaća tu činjenicu. U konačnici, „Under the Skin“ je apsolutno zapanjujuć i veoma uznemirujuć. Glazer je definitivno pokazao da je jedan od najvećih vizionara današnje kinematografije, dok je Johansson fenomenalno odradila svoju ulogu. Ovo je hrabar i zadivljujući film koji će godina polarizirati publiku. Mnogima se neće svidjeti, no upravo takvi filmovi koji izazivaju podijeljena mišljenja opstat će mnogo, mnogo vremena.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Komedije Drame Akcije SF-ovi Trileri Povijesni
Sortiraj