Menu

Toni Erdmann (2016)

Otac šaljivdžija pokušava se ponovno povezati sa svojom zaposlenom kćerkom na način da stvori svoj alter-ego i pretvara se da je “učitelj života” njenog direktora.

  Ocjena

 Toni Erdmann
(2016) on IMDb

  Trajanje

2h 42min

  Zemlja / jezik

Njemačka, Austrija, Rumunjska / njemački, engleski, rumunjski

  Klasifikacija

  Režija

Maren Ade

  Scenarij

Maren Ade

  Produkcija

Maren Ade
Jonas Dornbach
Andrea Hanke
Ulrich Herrmann
Janine Jackowski
David Keitsch
Michel Merkt
Sebastian Schipper
Ada Solomon
Georg Steinert
Antonin Svoboda
Ben von Dobeneck
Bruno Wagner

  Kinematografija

Patrick Orth
  Sinopsis

Winfried ne uspijeva dovoljno često viđati svoju zaposlenu kćer Ines. On ju iznenadi posjetom u Bukureštu, gdje je ona prezauzeta radeći kao strategist velike kompanije. Njegov posjet ne urodi plodom, zbog toga što Winfried, koji je veliki šaljivdžija, stalno iritira svoju kćer svojim otrcanim forama i ismijavanjem njenog rutinskog korporativnog načina života. Zbog loših međusobnih odnosa, Winfried odluči vratiti se kući u Njemačku. No, u tom trenutku na scenu stupa Toni Erdmann – Winfriedov blještavi alter-ego. Zamaskiran u ofucano odijelo, čudnu vlasulju i lažne zube, Toni se uspije probiti u Inesin radni krug, predstavljajući se kao “učitelj života” njenog direktora. Toni se nimalo ne suzdržava u svojoj ulozi, a Ines mu se odluči suprotstaviti. U cijelom tom ludilu, Ines će polako shvatiti kako njen otac uistinu zaslužuje mjesto u njenom zauzetom životu.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Sandra Hüller Ines
Peter Simonischek Winfried
Michael Wittenborn Henneberg
Thomas Loibl Gerald
Trystan Pütter Tim
Ingrid Bisu Anca
Hadewych Minis Tatjana
Lucy Russell Steph
Victoria Cocias Flavia
Alexandru Papadopol Dascalu
  Recenzija

Ovaj film sigurno je najsmješnija, najsposobnija njemačka trosatna komedija koju ćete vidjeti ove godine – veoma dirljiva priča o ocu i kćeri koja zapravo nadilazi standardne žanrove. Napisan i režiran od strane Maren Ade (“Everyone Else”), ovaj film napisan je kao farsa – lažni identiteti, slučajni susreti, iznenađujuća golotinja – no, sa svojih 162 minute trajanja, očito nije tempiran kao farsa. Kombinirana sa čestim, odlično izvedenim šalama, ovo je nježna priča o nepopravljivom, ali simpatičnom ocu koji se brine o svojoj nesretno zaposlenoj malenoj djevojčici.

Ines Conradi (Sandra Hüller) radi kao internacionalni poslovni savjetnik, a njeno novo radno mjesto je u Bukureštu, u Rumunjskoj. Nenajavljen, u njen život ulazi njen otac kako bi ju posjetio, istovremeno ju zabavljajući i iritirajući sa svojim ludim improvizacijama u ulozi Tonija Erdmanna, poslovnog savjetnika i životnog učitelja koji se na neku foru uspio povezati sa svim klijentima s kojima Ines surađuje.

Bez padanja u tipične sentimentalne hollywoodske klišeje gdje napeti profesionalac nauči kako se opustiti uz prisustvo nekog bezbrižnog (neodgovornog) klauna, Ade istražuje luckastu dinamiku između Winfrieda i Ines sa velikom posvećenošću. Peter Simonischek, veseo, fizički zapostavljen i drzak, ima određen sjaj u svojim očima kada se miješa u život svoje kćeri. Sandra Hüller, ozbiljna u svojoj ulozi važne poslovne žene (no isto tako veoma opuštena kada se napokon odluči prepustiti), odlično iznosi svoje osjećaje ogorčenja.

Nije iznenađujuća činjenica da se ovaj film doima malo predugačkim, sa svojim trajanjem od 162 minute. Rijedak je film koji nema neku epsku priču, a da traje ovoliko dugo. Ipak, iako je veoma dugačak, nismo uspjeli naći niti jednu scenu za koju bismo odlučno tvrdili da ju je trebalo izrezati iz konačne verzije filma. Nema tu nikakvih sporednih priča ili tangenata, nema nebitnih likova. Ovaj film jednostavno je malo previše dobroga, kao kada gledate cijelu sezonu odlične serije, iako ste mogli pogledati samo jednu-dvije epizode. Svejedno, moramo priznati da je iznenađujuće dobar, te veoma dobrodošlo osvježenje od tipičnih hollywoodskih filmova ove vrste. Ne dajte da vas njegovo trajanje uplaši, već se jednostavno opustite i uživajte u njegovim uistinu dirljivim trenucima.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Komedije Avanture Drame Trileri Biografije Animirani
Sortiraj