Menu

The Road (2009)

Post-apokaliptična priča o ocu i sinu koji pokušavaju preživjei na sve moguće načine.

  Ocjena

 The Road
(2009) on IMDb

  Trajanje

1h 51 min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

John Hillcoat

  Scenarij

Cormac McCarthy
Joe Penhall

  Produkcija

Marc Butan
Mark Cuban
Erik Hodge
Paula Mae Schwartz
Steve Schwartz
Rudd Simmons
Mike Upton
Todd Wagner
Nick Wechsler

  Glazba

Nick Cave
Warren Ellis

  Kinematografija

Javier Aguirresarobe
  Sinopsis

Otac i njegov sin hodaju sami kroz zapaljenu Ameriku. Ništa se ne oko njih ne miče u razrušenom okolišu, osim pepela na vjetru i vode. Toliko je hladno da kamenje puca, a kada snijeg pada, on je sive boje. Nebo je tamno. Njihova destinacija je topliji jug, iako ne znaju što ih tamo očekuje. Sa sobom nemaju ništa – samo pištolj za obranu od ludih kanibalističkih bandi koje vrebaju ceste, odjeću koju nose na sebi, hrđava kolica sa nešto sakupljene hrane, i jedan drugoga.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Viggo Mortensen Man
Kodi Smit-McPhee Boy
Robert Duvall Old Man
Guy Pearce Veteran
Molly Parker Motherly Woman
Michael Kenneth Williams Thief
Garret Dillahunt Gang Member
Charlize Theron Woman
Bob Jennings Bearded Man
Agnes Herrmann Archer's Woman
  Recenzija

Redatelj John Hillcoat uspješno je uzeo moć, ljepotu i horor nagrađivanog romana Cormaca McCarthyja i savršeno ga prenio na filmsko platno. Svi oni koji do sada nisu bili upoznati za djelima McCarthyja, nakon gledanja ovog filma sigurno će željeti pročitati nešto njegovo, a vjerujemo da je i on sam zadovoljan ovom filmskom adaptacijom.

Iako priča zvuči kao nešto iz horor filma, prava moć ovog filma leži u roditeljskoj ljubavi, koja je u filmu, kao i u knjizi, uspješno prenesena. John Hillcoat i njegova ekipa uistinu su napravili odličan posao, kako vizualno tako i po pitanju nastupa. Svaka scena u filmu vizualno je predivna i predočena točno onako kako je opisano u knjizi. No, bez dobrih nastupa, svi ti predivni vizuali bi bili uzaludni. Srećom, Hillcoat je uspio angažirati prave, talentirane glumce.

Viggo Mortensen je odličan u ulozi čovjeka koji je polulud zbog svoje ljubavi prema sinu, gubitka žene i tereta koji preuzima na sebe svaki dan kada se probudi u paklu kako bi se pobrinuo da njegov san diše još jedan dan. Kodi Smit-McPhee u ulozi dječaka je veoma dobar, iako ponekad malo iritantan. Očito je da je glumac malo premlad kako bi shvatio svu težinu ove priče, no svejedno smatramo da je prilično sličan liku iz knjige. Osim njih dvojice, tu je i Charlize Theron, koja je također odlična u svojoj ulozi Žene, te pruža veoma drugačiju filozofiju od svog muža, što je jedan od glavnih koncepata filma.

Optimizam i pesimizan glavne su teme ovog filma – je li vrijedno živjeti u ovakvom paklenom svijetu, ili je bolje odmah okončati svoj život kojeg više ne vrijedi niti živjeti? To je pitanje koje ovaj film veoma dobro sagledava, a uz to također i uspješno ostaje vjeran izvornom materijalu. Iako je ponekad prilično depresivan, film bismo definitivno preporučili svakome tko može podnijeti određenu količinu sivila.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije Avanture Kriminalistički Drame Domaći filmovi Komedije Romantični Trileri
Sortiraj