Menu

The Monuments Men (2014)

Priča o posebnom savezničkom vojnom odredu u Drugom Svjetskom ratu koji je bio zadužen za pronalaženje i vraćanje ukradenih umjetnina od strane nacističkih lopova te vraćanje istih njihovim vlasnicima.

  Ocjena

 The Monuments Men
(2014) on IMDb

  Trajanje

1h 58 min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Redatelj

George Clooney

  Scenarij

George Clooney
Grant Heslov
Robert M. Edsel
Bret Witter

  Produkcija

George Clooney
Christoph Fisser
Barbara A. Hall
Grant Heslov
Henning Molfenter
Charlie Woebcken

  Glazba

Alexandre Desplat

  Kinematografija

Phedon Papamichael
  Sinopsis

Tokom Drugog svjetskog rata, Frank Stokes sazna kako Hitler krade sva velika umjetnička djela iz njegovog osobnog muzeja. Sa odobrenjem Roosevelta, Stokes regrutira šestoricu muškaraca koji su eksperti za umjetnine, te zajedno kreću po Europi pod krinkom vojnika kako bi saznali gdje su umjetnine odnesene. A kada neki od njih i poginu tražeći ih, stvari postanu osobne za ostalu ekipu koja želi završiti ono što je započela. Stvari postaju još napetije kada Njemcima bude naređeno da spale umjetnine ukoliko izgube rat, a i Rusi se žele domoći umjetnina za sebe.
  Trailer

  Glumac   Uloga
George Clooney Frank Stokes
Matt Damon James Granger
Bill Murray Richard Campbell
Cate Blanchett Claire Simone
John Goodman Walter Garfield
Jean Dujardin Jean Claude Clermont
Hugh Bonneville Donald Jeffries
Bob Balaban Preston Savitz
Dimitri Leonidas Sam Epstein
Justus von Dohnányi Viktor Stahl
  Recenzija

Temeljen na istinitoj priči, „The Monuments Men“ je film režiran od strane Georga Clooneya, te temeljen na knjizi Roberta M. Edsela, koja priča koliko je zapravo važno sačuvati kulturnu baštinu u vrijeme rata i kaosa. Koncept je veoma dirljiv i srcedrapajuć – muškarci i žene koji su voljni riskirati svoje živote kako bi sačuvali voljena umjetnička djela.

Nastupi glumaca su veoma dobri – sa zabavnim, iako nikako nezaboravnim likovima. Clooney i Matt Damon podsjećaju nas na svoje likove u „Ocean’s Eleven“, dok Murray i Baladan kradu nekoliko scena sa odličnim rivalstvom koje postaje sve luđe kroz tok filma. Na sličan način bivaju upareni i John Goodman i Jean Dujardin, koji su također odlični, no njihova veza nije toliko definirana, te njihovi likovi nisu ništa više nego karikature.

Nažalost, zbog mnogih tangeti priče, lik Claire Simone kojeg glumi Cate Blanchette je potpuno promašen slučaj, te je svedena samo na prepreku koju Granger mora premostiti. Od samog početka filma, njen lik je jedan on najinteresantnijih elemenata, sa bogatom pozadinskom pričom i zanimljivim poveznicama sa francuskim pobunjenicima. Unatoč tome, Clooney je minimizirao njenu ulogu i sveo ju na običnu smetnju.

Naposlijetku, „The Monuments Men“, je dobar, ali nimalo poseban film. Ako vam se premisa ne sviđa, nema tu ničega spektakularnog što će vas osvojiti. Nastupi glumaca su dobri, no njihovi likovi nisu dovoljno temeljito napisani kako bismo ih bolje upoznali i uistinu se povezali sa njima. Obožavatelji povijesnih drama vjerojatno će pronaći dovoljno razloga da ga pogledaju, no uistinu je velika šteta što je film propustio priliku do kraja realizirati svoju odličnu premisu, koja je mogla dati unikatan pogled na već prepoznate priče o Hitleru i Drugom svjetskom ratu.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Romantični Horori Komedije Preporuke Trileri Kriminalistički Westerni
Sortiraj