Menu

The Grand Budapest Hotel (2014)

Avanture Gustava H., legendarnog voditelja poznatog europskog hotela u vrijeme ratova i njegovog prijatelja, Zeroa Moustafe, potrčka, pomoćnika u hotelu koji postaje Gustavin najbolji prijatelj.

  Ocjena

 The Grand Budapest Hotel
(2014) on IMDb

  Trajanje

1h 39 min

  Zemlja / jezik

SAD, Njemačka, UK / engleski, francuski

  Klasifikacija

  Redatelj

Wes Anderson

  Scenarij

Stefan Zweig
Wes Anderson
Hugo Guinness

  Produkcija

Wes Anderson
Eli Bush
Molly Cooper
Jeremy Dawson
Christoph Fisser
Jane Frazer
Henning Molfenter
Octavia Peissel
Steven Rales
Scott Rudin
Charlie Woebcken

  Glazba

Alexandre Desplat

  Kinematografija

Robert D. Yeoman
  Sinopsis

„The Grand Budapest Hotel“ prepričava avanture Gustava H, legendarnog vratara poznatog europskog hotela između dva svjetska rata, i Zero Moustafe, pomoćnika koji postane njegov najvjerniji prijatelj. Priča uključuje krađu i ponovni pronalazak neprocjenjive renesansne slike, te bitku za ogromno obiteljsko nasljedstvo – sve to u vrijeme naglih i dramatičnih promjena u Europi.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Ralph Fiennes M. Gustave
F. Murray Abraham Mr. Moustafa
Mathieu Amalric Serge X.
Adrien Brody Dmitri
Willem Dafoe Jopling
Jeff Goldblum Deputy Kovacs
Harvey Keitel Ludwig
Jude Law Young Writer
Bill Murray M. Ivan
Edward Norton Henckels
  Recenzija

Wes Anderson poznat je po filmovima koji, iako su smješteni u moderno doba, zrače bezvremenskom atmosferom. Dialog je možda moderan, no setovi i kompozicije uvijek sugeriraju neko prošlo vrijeme, koje možda nikada nije niti postojalo. Taj osjećaj možda je i najjači u njegovom najnovijem flimu, „The Grand Budapest Hotel“, koji se odvija 1930-ih u fiktivnoj republici Zubrowki, kojoj prijeti opasnost ne od Nacista, već od Zig Zag divizije.

Fiennes je odličan u ulozi Gustava, delikatnog čovjeka koji sve zove „dragi“, i po riječima Zeroa, jedan je od najnaparfemiranijih ljudi koje je ikad upoznao. Gustavove starinske manire su njegova vodilja, čak i onda kada se svijet oko njega počinje mijenjati. Njegova biseksualnost, koja je aludirana, iako eksplicitno spomenuta samo usput, dodaje osjećaj da on zapravo nigdje ne pripada u potpunosti.

Poluironična tema filma sa pozadinskom tugom, gotovo je potpis redatelja Andersona i njegovih filmova. On je izjavio kako je za ovaj film inspiraciju uzeo od djela bečkog autora Stefana Zweiga, te da je lik Gustava dijelom temeljen upravo na Zweigu. No Gustav je također i reflekcija samog Andersona, ili barem Andersona kojeg poznamo iz njegovih filmova – pristojan, luckast, sitničav, osjećajan, instantno drag iako ne realističan, te vjerojatno rođen u pogrešnom stoljeću.

Nemamo što drugo za reći o ovom filmu osim da biste ga odmah trebali pogledati. On je zasigurno najbolji film kojega je Wes Anderson do sada napravio, a očito je i najambiciozniji. Film nudi ponešto za svakoga – predivne vizuale, smijeh, unikatne likove, te mnoštvo emocija – a također smo prilično sigurni da ćete mu se htjeti vratiti i nakon prvog gledanja, kako biste pohvatali sve sitne detalje koje je redatelj ubacio.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Komedije Romantični Preporuke Drame Avanture Sportski Domaći filmovi
Sortiraj