Menu

The Double (2013)

Službenik u državnoj firmi s nezavidnom kvalitetom života se nađe u čudnoj situaciji nakon što dobije novoga suradnika koji je njegova puka suprotnost što se tiče karaktera no fizički su jednaki.

  Ocjena

 The Double
(2013) on IMDb

  Trajanje

1h 33 min

  Zemlja / jezik

UK / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Richard Ayoade

  Scenarij

Fyodor Dostoevsky
Richard Ayoade
Avi Korine

  Produkcija

Charles-Marie Anthonioz
Lydia Ayoade
Michael Caine
Graeme Cox
Amina Dasmal
Robin C. Fox
Harmony Korine
Tessa Ross
Andy Stebbing
Polly Stokes
Nigel Williams

  Glazba

Andrew Hewitt

  Kinematografija

Erik Wilson
  Sinopsis

Simon je pitom čovjek, koji živi izoliranim životom u indiferentnom svijetu. Njega ignoriraju na poslu, majka ga stalno kori, a žena njegovih snova ignorira. On se osjeća bespomoćnim da promjeni sve te stvari. Kada na posao dođe novi kolega James, stvari postanu još gore. On je Simonov fizički duplić ali potpuna suprotnost po ponašanju – samouvjeren, šarmantan, karizmatičan i dobar sa ženama. Na užasavanje Simona, James polako počne preuzimati njegov život.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Jesse Eisenberg Simon/James
Mia Wasikowska Hannah
Wallace Shawn Mr. Papadopoulos
Yasmin Paige Melanie
Noah Taylor Harris
James Fox The Colonel
Cathy Moriarty Kiki
Phyllis Somerville Simon's Mother
Gabrielle Downey Strange Woman
Jon Korkes Detective
  Recenzija

„The Double“ ima gotovo istu priču kao film „Enemy“ Denisa Villeneuvea, u kojem čovjek koji je nitko i ništa sazna kako ima svog duplića, koji je bolji od njega u svemu. Netko bi trebao preokrenuti tu priču i napraviti film o uspješnom samouvjerenom tipu koji nađe na svog štreberastog duplića. No ipak, nije sve u tome što radiš, nego kako radiš. Dok je Villeneuveov flim zračio Cronenberškim osjećajem bizarnosti, Ayoadeov film je poput nekog šaljivog Kafke, zarobljavajući svog glavnog lika u distopijski svijet koji je toliko blijed i opresivan da je sve skupa smiješno.

Simonova borba da vrati svoj identitet od strane drugog sebe čini emocionalno srce ovog filma, a Eisenberg majstorski pruža kontrast između povučenog Simona i bahatog Jamesa – možda će zvučati malo čudno, ali Eisenberg ima odličnu kemiju sa samim sobom. Suptilne izmjene držanja i ekspresija efektivno upućuju gledatelja u to tko je tko – te znate kojeg Eisenberga gledate i prije nego što otvori usta.

No, prava zvijezda „The Doublea“ je redatelj Ayoade, koji se ovim filmom i svojim prvijencom „Submarine“ već pokazao kao redatelj kojeg je uistinu vrijedno gledati. Dizajn setova u filmu možda se čini blijedim, pun hladnih sivih boja, no Ayoade preko toga nadvija zaigrani, šaljivi ritam. Ima tu mnogo urnebesnih šaljivih trenutaka, kao na primjer kada Simon u restoranu pokušava prisluškivati razgovor između Hanne i Jamesa, a konobar mu uključuje miksere, jedan za drugim.

Iako film možda i ne nudi ništa novo, očito je napravljen iz čiste ljubavi, te uvelike podsjeća na slične bizarne nadrealne filmove poput „Brazila“. Osim briljantnog režiranja, Eisenbergova gluma je stvarno majstorska, a na temelju ta dva čimbenika film je već i više nego vrijedan gledanja, te ga preporučujemo svakome tko je spreman na nešto malo čudnije.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Komedije Drame Akcije SF-ovi Trileri Povijesni
Sortiraj