Menu

The Dark Tower (2017)

Ambiciozna priča jednog od najpoznatijih svjetskih autora, Stephena Kinga, nakon 35 godina napokon je dobila svoju filmsku ekranizaciju.

  U kinima

Hrvatska10.08.2017.
Bosna i Hercegovina17.08.2017.
Srbija10.08.2017.

  Ocjena

The Dark Tower (2017) on IMDb

  Trajanje

1h 35min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Nikolaj Arcel

  Scenarij

Akiva Goldsman
Jeff Pinkner
Anders Thomas Jensen
Nikolaj Arcel
Stephen King

  Produkcija

G. Mac Brown
Cheryl Eatock
Akiva Goldsman
Brian Grazer
Trish Hofmann
Ron Howard
Erica Huggins
Anders THomas Jensen
Stephen King
Jeff Pinkner
David H. Venghaus Jr.

  Glazba

Junkie XL

  Kinematografija

Rasmus Videbæk
  Sinopsis

Posljednji Revolveraš, Rolan Deschain (Idris Elba), zaključan je u vječnoj borbi sa Walterom O’Dimom, poznatijim kao “Čovjek u crnom” (Matthew McConaughey), odlučan da ga zaustavi u tome da sruši Kulu tmine, koja drži svemir na okupu. Sudbina svjetova je na kocki, a dobro i zlo morat će se boriti u ultimativnoj borbi, pošto je Roland jedini koji može obraniti kulu od Čovjeka u crnom.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Katheryn Winnick Laurie Chambers
Matthew McConaughey Man in Black
Idris Elba Roland Deschain
Jackie Earle Haley Sayre
Abbey Lee Tirana
Dennis Haysbert Steven Deschain
Alex McGregor Susan Delgado
Nicholas Hamilton Lucas Hanson
Claudia Kim Arra Champignon
Fran Kranz Pimli
  Recenzija

Od prve filmske adaptacije “Carrie” iz 1976.g, vidjeli smo mnoštvo drugih filmskih i televizijskih adaptacija koji se temelje na djelima Stephena Kinga – toliko njih da bismo slobodno mogli reći kako čine svoj zasebni žanr. No, jedan od znakova da produkcija možda neće zadovoljiti Kingove obožavatelje jest činjenica da autorovo ime nigdje nije spomenuto tokom oglašavanja filma, što je posebno čudno za ovaj film. Stephen King najprodavaniji je autor u povijesti Zemlje, pa se čudimo zašto Warner Bros. ne želi iskoristiti njegovo ime kako bi privukli što više ljudi.

Sami film priča je za sebe te na svu sreću ne zahtijeva od gledatelja bilo kakvo prethodno poznavanje knjiga ili drugih djela iz serijala. U suštini, “The Dark Tower” je priča o dobru protiv zla, u kojoj mladi dječak Jake Chambers (Tom Taylor) ima posebne mentalne talente koji će odlučiti o ishodu borbe. Kada ga prvi puta upoznajemo, on ima snove ili vizije o alternativnom svijetu u kojem djeca bivaju korištena u svrhu uništavanja misteriozne Kule tmine. Tko ju je postavio ili što je unutar nje nikada ne saznajemo, no znamo da ona zaustavlja pohod stravičnih demona na naš svijet.

Ipak, “The Dark Tower” u najbolju ruku je dovoljno dobar fantasy/horor film za srednješkolce, no osim uživanja u glumi Matthewa McConaugheyja i Idrisa Elbe, većinu vremena provest ćete čekajući konfrontacije koje vode ka konačnom klimaktičnom suočavanju. Iz nekog razloga, ovaj film zapravo je svršetak cijelog serijala knjiga, umjesto adaptacija jednog dijela serijala, a budući planovi uključuju Elbu koji bi mogao glumiti u spinoff TV seriji koja bi istraživala porijeklo njegovog lika.

Kasno ljeto vrijeme je kada Hollywood polako odustaje od svojih najvećih blockbustera i nastavaka, znajući da im je preostalo još samo nekoliko tjedana te si mogu dozvoliti ponešto eksperimentiranja. Ukoliko se kasnoljetni film pokaže kao hit, super, a u suprotnom će jednostavno biti pregažen kada za mjesec dana počnu izlaziti pravi jesenski hitovi. “The Dark Tower” naposlijetku nije niti najbolja, niti najlošija Kingova adaptacija, no na kraju se čini da će njegova propast biti neuspjeh u kinima, a ne njegova nadarena djeca kao što su to mnogi mislili. Ipak, predviđamo da će ga ljudi itekako zavoljeti kada dospije na DVD.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Avanture Fantazije Akcije Komedije Animirani Sinkronizirani crtići Trileri Drame
Sortiraj