Menu

The Curious Case of Benjamin Button (2008)

Priča o Benjaminu Buttonu, čovjeku koji je počeo stariti unatrag sa bizarnim posljedicama.

  Ocjena

 The Curious Case of Benjamin Button
(2008) on IMDb

  Trajanje

2h 46 min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Redatelj

David Fincher

  Scenarij

Eric Roth
Robin Swicord
F. Scott Fitzgerald

  Produkcija

Ceán Chaffin
Jim Davidson
Kathleen Kennedy
Frank Marshall
Peter Mavromates
Marykay Powell
Tommy Turtle

  Glazba

Alexandre Desplat

  Kinematografija

Claudio Miranda
  Sinopsis

Film Davida Finchera, koji je adaptacija priče F. Scotta Fitzgeralda, ponovno spaja ovog redatelja sa glumcem Bradom Pittom, koji glumi glavnog lika. Ono što čini ovaj film čudnim jest da kada se Benjamin rodi u New Orleansu netom nakon Prvog svjetskog rata, već ima osamdeset godina, te godine njegovog života idu unatrag. Ovaj unikatan film slijedi neobičan život glavnog lika u 21. stoljeće, dok on proživljava radost i tugu, ljubav i njene raspade, te značaj bezvremenosti.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Cate Blanchett Daisy
Brad Pitt Benjamin Button
Julia Ormond Caroline
Faune Chambers Watkins Dorothy Baker
Elias Koteas Monsieur Gateau
Donna Duplantier Blanche Devereux
Jacob Tolano Martin Gateau
Earl Maddox Man at Train Station
Ed Metzger Teddy Roosevelt
Jason Flemyng Thomas Button
  Recenzija

Tema smrti toliko često se spominje u umjetnosti da je teško pronaći nešto novo što bi se moglo o njoj reći. Ovaj film, u kojem se radi o životu i smrti, također nije otkrio ništa novo vezano uz tu temu, no ipak pruža određenu dozu originalnosti u tipičnoj priči „od kolijevke do groba.“ Također, priča je veoma elokventna i grandiozna, te priča o ljubavi i melankoliji, koja kao da je izašla iz zlatnog doba Hollywooda.

Redatelj je David Fincher, odprije poznat po filmovima „Seven“ i „Fight Club“. Scenarij, inspiriran pričom F. Scotta Fitzgeralda adaptiran je u filmsku verziju od strane Erica Rotha („Forrest Guimp“). Film veoma uspješno kombinira Fincherovu ljubav prema tehnologiji (ovakav film ne bi bilo moguće snimiti deset godina ranije), sa dosad neviđenim suosjećanjem i čežnjom. Iako je vrlo lako mogao ispasti ružna priča o običnom friku koji stari unazad, ovo je ipak predivno žalostan i vrlo sentimentalan film.

Pitt i Blanchett su naravno izvrsni – Brad godinama nije imao lošu ulogu, a Blanchette gotovo nikada. Pitt mora glumiti gotovo sve svoje prošle uloge – od mladog šarmantnog srcedrapca, do ponosnog i mudrog starca, dok istovremeno Benjaminu uspijeva dati dozu nježnosti i krhkosti. Blanchett je naravno graciozna i veličanstvena u svemu što radi.

Film je zaista veoma dug sa svojih preko 150 minuta trajanja, te vjerojatno nije bilo potrebno da baš toliko traje. No, pravo iznenađenje je koliko nam je zapravo stalo do likova, unatoč njihovim specifičnim okolnostima. Benjaminov stav prema životu je veoma inspirativan – sudbina mu je uručila veoma neobične, te pomalo okrutne karte, no ipak i dalje je na njemu da odigra najbolju igru koju može i pobjedi sudbinu.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije Trileri Animirani Avanture Sinkronizirani crtići Komedije Drame Biografije Povijesni
Sortiraj