Menu

Man Of Steel (2013)

Mladi putujući radnik je primoran pokazati svoje vanzemaljsko porijeklo kada Zemlju napadnu pripadnici njegove rase.

  Ocjena

 Man of Steel
(2013) on IMDb

  Trajanje

2h 23 min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Redatelj

Zack Snyder

  Scenarij

David S. Goyer
Christopher Nolan
Jerry Siegel
Joe Shuster

  Produkcija

Wesley Coller
Curt Kanemoto
Christopher Nolan
Jon Peters
Lloyd Phillips
Charles Roven
Deborah Snyder
Emma Thomas
Thomas Tull

  Glazba

Hans Zimmer

  Kinematografija

Amir Mokri
  Sinopsis

Kal-El, sin Jor-Ela i Lare poslan je na Zemlju nakon što je njegov planet Krypton doživio propast. Preuzevši ime „Clark Kent“, on otkrije svoju pravu narav kada postane Superman: junak posvećen čuvanju Zemljine budućnosti i spriječavanja bilo kakve opasnosti koja joj prijeti. No, general Zod, stanovnik Kryptona i vojni lider, na Zemlju gleda drugačije, te ju odluči iskoristiti žrtvujući sve ljude koji na njoj žive. Superman, uz pomoć reporterke Lois Lane, odluči zaustaviti Zoda i spasiti čovječanstvo.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Henry Cavill Clark Kent/Kal-El
Amy Adams Lois Lane
Michael Shannon General Zod
Diane Lane Martha Kent
Russell Crowe Jor-El
Antje Traue Faora-Ul
Harry Lennix General Swanwick
Richard Schiff Dr. Emil Hamilton
Christopher Meloni Colonel Nathan Hardy
Kevin Costner Jonathan Kent
  Recenzija

Oduvijek smo znali da je pozadina Supermanove priče pomalo sci-fi – on je ipak vanzemaljac – no niti jedan film do sada to nije dovoljno naglasio. „Man of Steel“ počinje sa odličnom akcijskom scenom na propadajućem planetu Kryptonu, te nam detaljno pokazuje tehnologiju i faunu tog života, a zatim nam pruža priču koju pogone jedinstvenost, invazija vanzemaljaca, teraformiranje, te osnovna pitanja o tome što zapravo znači biti čovjek.

Film radi sve to, dok nam istovremeno i priča priču o Supermanu, iako malo drugačiju nego što smo ju do sada imali običaj viđati. Režiran od strane Zacka Snydera („300“, „Watchmen“) i napisan od strane Davida S. Goyera, koji je stari profić u ovakvim svarima („Batman Begins“, „Blade“), film nam prikazuje Clarkovo putovanje do trenutka kada odluči nositi plašt i tajice, dok s druge strane  usvaja personu štreberskog novinara. U početku za tajnim identitetom nije bilo potrebe, jer on je bio samo običan dječak sa vanzemaljskim DNK i nevjerojatnim moćima. Tada još nije bio „Superman“.

Neko vrijeme – prve dvije trećine – film je fenomenalno zabavan. Cavill je odličan Superman, što se tiče fizičkog aspekta, te posjeduje savršeni omjer stoicizma i ljudske pristojnosti. Nekoliko trenutaka između mladog Clarka, kojeg glumi Dylan Sprayberry, i njegovog Zemaljskog oca veoma su dirljivi. Michael Shannon i Antje Traue su prikladno zli u ulogama Zoda i njegove desne ruke Faore-Ul, a Snyder uspijeva dočarati zastrašujuću brzinu kojom se ovi nadljudski likovi kreću dok se bore. Iako je tonski mnogo drugačiji od šarenih i humorističnih Superman filmova prošlosti, Snyder i njegova ekipa uspijevaju napraviti dobar posao od ove nove formule.

No, kraj filma prilično je slab, te pomalo iskrivljava sliku o Supermanu, koji bi u svakom trenutku trebao brinuti o stanovnicima Zemlje, ali ovoga puta to potpuno zanemaruje. Unatoč tome, ovo je definitivno najbolji film o Supermanu koji je do sada snimljen, a također je i jedan od najboljih filmova adaptiran prema nekom stripu. Za sve fanove ovo je definitivno film koji neće htjeti propustiti, a i oni koji to nisu vjerojatno će obožavati Supermana nakon što ga pogledaju.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije Horori Fantazije SF-ovi Trileri Avanture Drame Preporuke
Sortiraj