Menu

The Big Lebowski (1998)

Priča o najljenijem čovjeku na svijetu, Big Lebowskom Dudeu kojega zamjene s milijunašem te ga pretuku i unište tepih koji voli.

  Ocjena

 The Big Lebowski
(1998) on IMDb

  Trajanje

1h 57 min

  Zemlja / jezik

SAD, UK / engleski

  Klasifikacija

  Redatelj

Joel Coen
Ethan Coen

  Scenarij

Ethan Coen
Joel Coen

  Produkcija

Tim Bevan
John Cameron
Ethan Coen
Eric Fellner
Joel Coen

  Glazba

Carter Burwell

  Kinematografija

Roger Deakins
  Sinopsis

Jeff Bridges igra ulogu Jeffa Lebowskog, koji inzistira da ga svi zovu „The Dude“. On je opušteni lik koji igrom slučaja ima isto ime kao i milijunaš čija žena duguje mnogo novca jako opasnim ljudima, što rezultira time da ubrzo postane uvučen u kriminalno podzemlje Los Angelesa.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Jeff Bridges The Dude
John Goodman Walter Sobchak
Julianne Moore Maude Lebowski
Steve Buscemi Theodore Donald 'Donny' Kerabatsos
David Huddleston The Big Lebowski
Philip Seymour Hoffman Brandt
Tara Reid Bunny Lebowski
Philip Moon Woo
Mark Pellegrino Blond Treehorn Thug
Peter Stormare Nihilist #1
  Recenzija

„The Big Lebowski“ vjerojatno je jedan od najboljih filmova braćen Coen do sada, čak i iznad „Farga“ po čistoj briljantnosti. Ovaj film je neka vrsta slavljenja čovjeka, odnosno slavljenja „The Dudea“. Jeff Bridges je totalna faca u kojem god filmu se pojavi, te i ovoga puta to jasno demonstrira. On je lik koji kruži po kuglanama, druži se sa svojim ludim prijateljima, doživljava suparništva sa ostalim kuglačima, te se jednostavno voli zabavljati, sve dok jedne noći doma ne dočeka opake likove koji od njega traže lovu.

On igrom slučaja biva zamijenjen za milijunaša istog imena i prezimena, kojem su oteli kćer. Kada „The Dude“ ode u potragu za novim tepihom, umjesto kupovine nađe se u situaciji da mora spasiti djevojčicu te napokon saznati što se zbiva. Braća Coen doista znaju kako prilagoditi film pravoj publici, jer dok su mnoge njihove karakterne drame bile vođene jakim likovima, ovaj film je veoma smiješna i uvrnuta komedija koja se fokusira na likove, a ne same fore.

„The Dude“ je veoma ležeran čak i u jako opasnim siutacijama, no tu su i ostali glumci-veterani poput Petera Stormairea, Johna Turturra, te Julian moore, Tare Reid i drugih koji čine vrhunski ansambl ovog filma. Goodman krade svaku scenu u kojoj se nađe, iako ih dijeli sa veoma visokim kalibrom kolega.

Sve u svemu, ovo je film koji slavi život, uči kako izaći na kraj sa problemima te uživa prikazujući svakodnevne hobije i opsesije, pogotovo kulganje. Ne možete se nazvati pravim obožavateljem filmova, ako barem jednom niste pogledali „The Big Lebowski“.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Komedije SF-ovi Drame Preporuke Kriminalistički Romantični Akcije Avanture Trileri
Sortiraj