Menu

The Bar (2017)

Skupina stranaca postanu zatočeni u kafiću.

  U kinima

Srbija25.05.2017.

  Ocjena

 The Bar
(2017) on IMDb

  Trajanje

1h 42min

  Zemlja / jezik

Španjolska, Argentina / španjolski

  Klasifikacija

  Režija

Alex de la Iglesia

  Scenarij

Jorge Guerricaechevarria
Alex de la Iglesia

  Produkcija

Carolina Bang
Alex de la Iglesia
Sofia Fabregas
Kiko Martinez

  Glazba

Carlos Riera
Joan Valent

  Kinematografija

Angel Amoros
  Sinopsis

“El Bar” je triler koji svoju napetost vuče iz osjećaja klaustrofobije koja nastaje kada skupina ljudi ostane zatočena u kafiću u centru Madrida. Jednog dana, dok su oni kao i svakog drugog dana jeli svoje doručke, postali su svjedoci zapanjujuće nesreće koja će pokrenuti slijed događaja kroz idućih nekoliko sati – jedan od njih biva upucan u glavu dok pokušavaju pobjeći kroz vrata u žurbi. No, nitko od ostalih prisutnih neće se usuditi pomoći mu, ili napustiti kafić.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Blanca Suarez Elena
Mario Casas Nacho
Carmen Machi Trini
Secun de la Rosa Satur
Jaime Ordonez Israel
Terele Pavez Amparo
Joaquin Climent Andres
Alejandro Awada Sergio
Jordi Aguilar Barrendero
Diego Braguinsky Oficinista
  Recenzija

Redatelj Alex de la Iglesia u svom novom filmu pruža nam već više puta viđen scenarij u kojem se skupina individualaca nađe u situaciji opasnoj po život. Uvodna špica popraćena je veselom jazz glazbom, a lokacija je Madrid, jednog sasvim običnog dana u sadašnjosti. Iglesia zatim otvara film sa predivnom Blancom Suarez u ulozi Elene, koja hoda predivnim gradom pričajući na mobitel o svojim romantičnim mogućnostima, dok pored nje prolazi poslovni čovjek. Angel Amoros zadužen je za fotografiju u filmu, a njegova početna scena uistinu je pravo remek-djelo koje morate pogledati.

Oba gore spomenuta lika, Elena i poslovni čovjek, nađu se u obližnjem kafiću gdje upoznajemo još neke likove, ovog puta malo smješnije. Ostali gosti također u kafiću uživaju u svom doručku i prvom espressu. Kostimograf Paolo Torres likove je odjenuo u veoma bogate, životopisne boje. Kratki i slatki dijalozi između likova dobro pašu uz njihova predstavljanja. No, odjednom, u kafiću se začuje eksplozija. Direktor zvuka, Sergio Burmann, jasno nam daje do znanja da je film krenuo u potpuno drugom smjeru.

Bez imalo čekanja, ispred kafića vidimo osobu koja je zadobila hitac u glavu. Jedan od gostiju izađe kako bi vidio što se događa, no i on nastrada od strane još jednog metka. Ostali gosti su sada vidno užasnuti dok bespomoćno gledaju ovaj horor. Oni se krenu skrivati, što brzo dovodi do kaosa. No, nedugo nakon toga shvaćaju da su ulice potpuno prazne. Odjednom se njihovi osjećaji pretvaraju u pravi pravcati strah i nelagodu, a imaju i mnoštvo pitanja. Zašto nikoga nema na ulicama? Radi li se o nekom snajperu? Ili je počinitelj možda netko iz kafića? Skupina brzo shvaća da moraju raditi zajedno ukoliko žele preživjeti, a tu kreće prava radnja ovog filma koji je pomalo crna komedija, pomalo triler, a pomalo horor film.

U ovom filmu, Iglesia je pripremio jednu avanturističku, često opasnu priču smještenu u podrum kafića i podzemlje Madrida. Iglesia fokusira svoju leću na likove u njihovom najintimnijem stanju, dok šarene palete likova (kako njihovi karakteri, tako i njihova odjeća) polako nestaju dok oni pokušavaju ostati na životu. No, po putu će biti izgubljeno mnogo života, otkriveno mnogo istina, a mnogi likovi uspjeti će pronaći svoju skrivenu snagu. Trajanje filma je 102 minute, što mu dozvoljava da postigne emotivnu dubinu kod svojih likova, a posebice kod Elene. Ipak, ovaj film nije bez mana – likovi, iako šaroliki, ponekad se doimaju kao nestvarne karikature, a dijalog također često pada u sferu nestvarnog i pomalo apsurdnog. No, Iglesia mudro u film ubacuje i socio-političku istinu u kojoj zapravo leži prava poanta cijele priče, stoga u konačnici ipak završava na listi naših preporuka, pogotovo ukoliko volite španjolske filmove.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije Komedije Avanture Animirani Drame Trileri Romantični Horori Sinkronizirani crtići
Sortiraj