Menu

The Autopsy of Jane Doe (2016)

Otac i sin, obojica mrtvozornici, bivaju uvučeni u kompleksni misterij dok pokušavaju identificirat tijelo mlade žene, koja je izgleda sa sobom odnijela brojne mračne tajne.

  U kinima

Hrvatska05.01.2017.
Bosna i Hercegovina19.01.2017.

  Ocjena

 The Autopsy of Jane Doe
(2016) on IMDb

  Trajanje

1h 26min

  Zemlja / jezik

UK / engleski

  Klasifikacija

  Režija

André Øvredal

  Scenarij

Ian B. Goldberg
Richard Naing

  Produkcija

Rory Aitken
Fred Berger
Adam Cobb
Tim Cole
Stuart Ford
Eric Garcia
Matt Jackson
Ben Pugh
Steven Squillante

  Glazba

Danny Bensi
Saunder Jurriaans

  Kinematografija

Roman Osin
  Sinopsis

Istražujući ubojstvo obitelji, šerif Sheldon i njegov tim ostaju zapanjeni otkrićem tijela strankinje u podrumu, koje se jednostavno ne uklapa u scenu ubojstva. On uzme mrtvo tijelo predivne Jane Doe i odvede ga mrtvozorniku Tommyju Tildenu, od kojeg zatraži da mu otkrije razlog njene smrti do jutra, kako bi mogao dati neke odgovore znatiželjnim novinarima. Tommyjev sin i pomoćnik Austin spreman je otići u kino sa svojom djevojkom Emmom, no na kraju ipak odluči ostati i pomoći svom ocu sa autopsijom. Ove olujne i tragične noći, njih dvojica otkriti će brojne sablasne tajne vezane uz Jane Doe.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Emile Hirsch Austin Tilden
Brian Cox Tommy Tilden
Ophelia Lovibond Emma
Michael McElhatton Sheriff Sheldon
Own Catherine Kelly Jane Doe
Parker Sawyers Officer Cole
Jane Perry Lieutenant Wade
  Recenzija

Ovaj novi nadnaravni triler Andréa Øvredala istražuje ledenu, pravu istinu koja se krije u hororu smrti, mnogo bolje nego što je to itko napravio još od Lucio Fulcija u 80-ima. U filmu glume odličan glumac Emile Hirsch, te velebni Brian Cox kao otac i sin koji se upravo spremaju završiti sa svojim poslom, koji uključuje rezanje ljudskog mesa i lomljenje kostiju kako bi ustvrdili uzrok smrti pokojnika. No, u tom trenutku dočeka ih novo tijelo, koje će im donijeti brojne strahove, ali i otkriti mnogo toga.

Prije nego se bacimo na priču, valja reći koliko su pažljivo i majstorski Øvredal, pisci Richard Naing i Ian B. Goldberg, te naposlijetku i sami glumci, izgradili odnos između ove dvojice muškaraca. Njihov dijalog uistinu se doima stvarnim, a njihov odnos dugotrajan i konkretan. Napetosti i prošle nedaće jasno se vide u njihovoj komunikaciji, bez potrebe da nam to moraju nacrtati kako bismo razumjeli. Ovo je uistinu veoma sofisticirano odrađeno, sa mnogo stila, gracioznosti i odbijanjem standardnih tropa.

Prvih sat vremena, “The Autopsy of Jane Doe” možda će biti jedan od najstrašnijih filmova koje ste ikad gledali. Pogotovo ako se to usudite napraviti dok ste sami doma i u krevetu, u potpunom mraku. Živci će vam sigurno biti toliko nemirni da ćete jednostavno morati tu i tamo napraviti pauzu, upaliti svjetla i otići popiti čašu vode. Čak i ako više nemate filmova koji mogu izazvati takav strah u vama, vjerujte nam, ovaj je potpuno drugačija zvijer. Nažalost, tokom zadnjih pola sata, ovaj film prilično slabi i postaje sasvim standardan. Je li tako uistinu tražio scenarij, ili je ovo bilo maslo nekog nervoznog producenta, ne znamo, no činjenica jest da film u tom dijelu postaje mnogo dosadniji, a stvari se počinju objašnjavati na uobičajen način. Nećemo vam otkriti što se točno dogodi, no vjerujemo da će vaša mišljenja oko svršetka filma biti prilično podijeljenja. Nekima će odgovarati, dok će drugima pokvariti cijeli film.

No, bez obzira na to hoće li vam rasplet ovog filma sjesti ili ne, jednostavno je nemoguće ponijekati moć ovog filma, pogotovo njegovog prvog dijela. Kada vas on odluči zastrašiti, nećete imati gdje pobjeći, nećete imati nikakvih izlika, samo ćete ostati zabezeknuti i prestravljeni do gole kože. A u današnje vrijeme, kada horor filmovi izlaze kao na traci i pokušavaju se poslužiti raznoraznim tehnikama kako bi nam donijeli nešto novo, iako nikom to ne polazi od ruke, moramo skinuti kapu redatelju Øvredalu. Uistinu se nadamo da ovaj čovjek ima još mnogo toga za pokazati.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije Avanture Drame SF-ovi Povijesni Kriminalistički Trileri
Sortiraj