Menu

Small Apartments (2012)

Jedan čovjek je okružen čudnim susjedima i čudne mu se stvari dešavaju…

  Ocjena

 Small Apartments
(2012) on IMDb

  Trajanje

1h 36 min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Redatelj

Jonas Åkerlund

  Scenarij

Chris Millis

  Produkcija

Jim Busfield
Ben Feingold
John Glynn
Paul Greer
David Hillary
Amy Jarvela
Bridget McMeel
Chris Millis
Timothy Wayne Peternel
Ash R. Shah
Bonnie Timmermann

  Glazba

Per Gessle

  Kinematografija

Pär M. Ekberg
  Sinopsis

Franklin Franklin je nespretni luzer koji svira gajde i sanja o Švicarskoj. Njegov ludi brat šalje mu svoje odrzane nokte poštom. Jedan od njegovih susjeda je zaboravljivi hašoman, a preko puta njega žive mama i petnaestogodišnja djevojka, koju voli gledati kroz svoj prozor. No, ništa od ovoga nije Franklinov pravi problem. Pravi problem je što mu kućepazitelj leži mrtav nasred njegove kuhinje, te njegovi snovi o Švicarskoj sada postaju sve dalji i dalji.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Matt Lucas Franklin Franklin
Nugget Franklin's Dog
James Caan Mr. Allspice
Juno Temple Simone
Saffron Burrows Francine
Johnny Knoxville Tommy Balls
Dolph Lundgren Dr. Sage Mennox
Rebel Wilson Rocky
James Marsden Bernard Franklin
DJ Qualls Artie
  Recenzija

Neuomorno čudan i zvrckast, ovaj film, koji je jedna velika crna komedija, uspijeva iskombinirati svoju ludost sa nekoliko iznenađujućih emocionalnih trenutaka. Švedski redatelj Akerlund (koji je režirao spot Lady Gage, „Telephone“) uspijeva održati brzi tempo u ovom filmu, prolazeći kroz serijal ludih situacija koje nisu niti mrvicu realne. No, dobri glumci uspjšeno zadržavaju interes gledatelja.

Priča je strukturirana u serijal ludih dogodovština koje dijele raznobojni flashbackovi i fantastične sekvence koje popunjavaju pozadinske priče svakog od likova. Kao rezultat, svi glumci na ekranu imaju svoju osobnost kao i motivaciju za sve što rade, što gledanje čini mnogo ugodnije nego što bismo očekivali. Crystal i Caan su vjerojatno najbolji performansi u ovom filmu, no čak su i luđi likovi, poput Lundgrenovog pop psihologa smiješni za gledati. U kontrastu s njima, Lucas daje Franklinu sablasno mirno lice čovjeka koji još nije shvatio tko je zapravo.

Mentalna bolest jedna je od glavnih tema filma, no često šokantno fatalna skripta istražuje veći problem o tome kako izaći na kraj sa životom kada on ispadne izvan kontrole. Sa svim živahnim ljudima na ekranu, redatelj nas podsjeća da ludi ljudi koje upoznajemo nisu oni koji izgledaju ludo. Također, tu je i podsjetnik o tome kako čak i naši najluđi snovi u sebi imaju barem tračak mogućega. Stoga, ako dobijemo samo jednu šansu za život, uvijek bismo trebali oprostiti drugima i biti sretni, što je neobično topla poruka za ovako mračan i apsurdan film.

Iako nije savršena, ova crna komedija obojana ludim, bizarnih i uvrnutim likovima definitivno je vrijedna gledanja, pogotovo za one koji traže nešto malo drugačije od standardnih hollywoodskih filmova.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Komedije Romantični Drame Fantazije Akcije Kriminalistički
Sortiraj