Menu

Side Effects (2013)

Život mlade djevojke se okrene naopačke zbog droge koju joj je predložio njen psihijatar. Droga na nju djeluje s neželjenim nuspojavama.

  Ocjena

 Side Effects
(2013) on IMDb

  Trajanje

1h 46 min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Redatelj

Steven Soderbergh

  Scenarij

Scott Z. Burns

  Produkcija

Sasha Bardey
Scott Z. Burns
Elena de Leonardis
Lorenzo di Bonaventura
Douglas Hansen
Gregory Jacobs
Linda Pianigiani
Michael Polaire
James D. Stern

  Glazba

Thomas Newman

  Kinematografija

Steven Soderbergh
  Sinopsis

Emily Taylor, unatoč tome što je upravo ujedinjena sa svojim mužem koji je izašao iz zatvora, postane kronično depresivna, te si nekoliko puta pokuša oduzeti život. Njen psihijatar prepiše joj novi lijek zvan Ablixa. Zaplet priče slijedi kada Emily zbog nuspojava lijeka ubije svog muža u stanju mjesečarenja. Emily biva smještena u zatvorsku bolnicu, a karijera njenog psihijatra je uništena. No, on ne može u potpunosti prihvatiti odgovornost te krene u istraživanje kako bi skinuo ljagu sa svog imena. Ono što slijedi jest mračna potraga koja prijeti raspadom njegovog života, dok shvaća istinu koja se krije iza ove tragedije.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Rooney Mara Emily Taylor
Carmen Pelaez Prison Desk Guard
Marin Ireland Upset Visitor
Channing Tatum Martin Taylor
Polly Draper Emily's Boss
Ann Dowd Martin's Mother
Haraldo Alvarez Garage Attendant
Jude Law Dr. Jonathan Banks
James Martinez Police Officer at Hospital
Vladimir Versailles Augustin
  Recenzija

Ono što je bitno znati u vezi ovog filma, za koji Soderbergh tvrdi da će mu možda biti i posljednji, jest da nije ono što mislite da jest. Ono što počinje kao napeta priča o farmaceutskoj industriji, nakon nekog vremena pretvara se u potpuno drugačiju priču.

Scenarist Scott Z. Burns („Contagion“, „The Informant“) dobro je odradio svoj posao, prezentirajući logistiku liječenja depresije realistično i zanimljivo. Gledatelji će se osjećati veoma nelagodno u vezi slogana i reklama koje Dr. Banks nudi, pogotovo kada vide da stvari nisu tako jednostavne kako ih on pokušava predstaviti.

Nakon tog dijela, slijedi preokret u priči, koji gledatelji vjerojatno neće očekivati. Ako bismo vam rekli o čemu se točno radi, vjerojatno bi vam se činilo blesavo i glupo, no Soderbergh i Burns pobrinuli su se da ovaj film cijelim putem bude veoma zanimljiv i pun iznenađenja, te su sa posebnom pažnjom tretirali i najsitniji detalj.

Ovom filmu glavni su pogon nastupi samih glumaca, sa Marom koja je centralna figura prvog dijela priče, prije nego Lawu prepusti ostatak filma. Marin prazan pogled savršeno odgovara ovom filmu, a njeno nestabilno mentalno ponašanje je vjerojatno najkrucijalniji dio cijele priče. Law je pružio veoma balansiran i isklesan nastup kao Dr. Banks, te njegova zbunjenost, frustracija i ljutnja savršeno zrcale ono što gledatelji osjećaju. Zeta-Jones je vjerojatno jedina pogrešno odabrana glumica, no čak i njena pretjerana gluma u ulozi Emilyne bivše psihijatrice je ponekad veoma ugodna.

Naposlijetku, „Side Effects“ je zabavan i intrigantan na dva načina – veoma je gledljiv na prvu ruku, zabavan te pomalo ofucan, lako probavljiv i kvalitetno napravljen, savršen film za večer uz kokice, no istovremeno je njegova priča varljivo jednostavna, te će ostaviti gledatelje u stanju zbunjenosti dugo nakon što pogledaju ovaj film, a nakon toga poželjet ćete da Soderbergh nikada ne ode u mirovinu.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Komedije Drame Akcije SF-ovi Trileri Povijesni
Sortiraj