Menu

Rekvijem za gospođu J. (2017)

Kafkaevska priča puna crnog humora koja pruža filmski dokaz za teoriju da iako je život kompliciran, smrt je još mnogo kompliciranija od njega.

  U kinima

Srbija16.03.2017.

  Ocjena

 Requiem for Mrs.J
(2017) on IMDb

  Trajanje

1h 33min

  Zemlja / jezik

Srbija, Bugarska, Makedonija, Rusija, Francuska / srpski

  Klasifikacija

  Režija

Bojan Vuletić

  Scenarij

Bojan Vuletić

  Produkcija

Stefan Mladenović
Alice Ormieres
Tomi Salkovski

  Glazba

Jelena Stanković

  Kinematografija

Vladimir Pavlovski
  Sinopsis

Jeleni je dosta života. Njen muž umro je prije godinu dana, a ona se i dalje osjeća umoreno i usamljeno – unatoč tome što ima dvije kćeri i svekrvu s kojima dijeli stan. Ona je odlučila da krajem tjedna, kada je godišnjica smrti njenog muža, počini samoubojstvo. U tu svrhu ima spreman pištolj. No, prije toga, postoji nekoliko stvari koje treba napraviti: ona mora vratiti fotelju susjedu od kojeg ju je posudila, te mora povući svoje životno osiguranje. Osim toga, treba naći i nekoga tko će napraviti njen portret za nadgrobnik spomenik i produžiti svoje zdravstveno osiguranje. No, kako bi to mogla, mora dokazati da je posljednjih dvadeset godina dobivala plaću. Polako, ova tiha i skromna žena, počinje shvaćati da ništa nije tako jednostavno u ovoj zemlji, čak niti oduzeti si život.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Mirjana Karanović Gospođa J
Jovana Gavrilović Ana
Danica Nedeljković Koviljka
Vučić Perović Milanče
Mira Banjac Desanka
Boris Isaković Đorđe
Srđaj Todorović Ludi Gaja
  Recenzija

Označen kao crna komedija od strane svog redatelja, nakon nekoliko minuta gledanja ovog filma, nije teško zaključiti kako je on uistinu mračan, no komedije baš i nema na pretek. Ukoliko je originalna ideja bila satirički prikazati svijet koji je zameten političkim i ekonomskim tranzicijama, sama bol i patnja uistinu se ističu, no velik dio ironije je izgubljen u ovoj blijedoj priči o udovici koja nema razloga da nastaviti živjeti svoj život u svijetu koji nema potrebe za njom.

Osjećajući se izgubljena u svijetu kojeg više ne razumije, nekoć živahna gospođa koja je bila izvor veselja svima oko sebe sada jedva uspijeva dovršiti rečenice, nije zainteresirana za komunikaciju ni sa kime, uključujući i svoje kćeri. Ona se osjeća kao da nema ništa čemu se može radovati ili veseliti. Tjedan dana prije godišnjice smrti svog muža, ona priprema pištolj, te sada ima šest dana da pronađe metak za njega. No, prije toga ima neke stvari koje mora obaviti. Nažalost, Jelena će ubrzo shvatiti da ništa nije tako jednostavno u zemlji koja se i dalje muči sa tranzicijom iz jednog ekonomsko-političkog sustava – komunizma, u drugi, kapitalizam.

Vulatićev tretman života na Balkanu, zapapren elementima Kafke, ne pruža niti malo nade u bolju budućnost, niti dobrog osjećaja. Cijeli film veoma je mračan – češće mnogo više gorak nego sarkastičan, a i sami tempo filma uistinu je mrtvački spor (što je istini na volju i prigodno, uzmemo li u obzir njegovu priču). Uz sve to, poruka ovog filma dodatno je podcrtana od strane snimateljice Jelene Stanković, čiji precizni rad kamerom nikada ne pokušava uljepšati niti jedan kadar, dok veoma detaljni kadrovi jasno naglašavaju samu poantu priče.

Radeći odličan glumački posao, Karanović je uistinu cijelo vrijeme udubljena u svoju ulogu – njeno lice je primjer snažnog poraza od strane stvari koje sada više ne može razumjeti. Usred konstantne muke sa disfunkcionalnom obitelji, vulgarnošću prolaznika, pohlepom prodavača, birokracijskom tromosti i korupcijom države, ona je jednostavno odlučila predati se. Konačni preokret u priči doduše dovodi ponešto svjetlosti u ovu priču, no u svakom slučaju ovaj film ne možemo preporučiti ljudima koji vole vedrije filmove. S druge strane, ako vas tematika i depresivna atmosfera ne smetaju, možda uspijete pronaći veoma vrijednu poruku, koja je doduše prilično dobro zakopana.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije Komedije Avanture Animirani Drame Sinkronizirani crtići
Sortiraj