Menu

Rane (1998)

Kriminal u Beogradu za vrijeme rata i nakon rata.

  Ocjena

 The Wounds
(1998) on IMDb

  Trajanje

1h 43 min

  Zemlja / jezik

Srbija, Njemačka / srpski, hrvatski

  Klasifikacija

  Redatelj

Srđan Dragojević

  Scenarij

Srđan Dragojević

  Produkcija

Dragan Bjelogrlić
Milko Josifov
Nikola Kojo
Ivan Zivković

  Glazba

Aleksandar Habić

  Kinematografija

Dusan Joksimović
  Sinopsis

1991.g, dok Balkanom vlada stravičan rat koji izmiče kontroli, tinejdžeri punkeri Pinki (Dušan Pekić) i Švaba (Milan Marić) padaju pod utjecaj starijeg i iskusnijeg gangstera zvanog čika Kure (Dragan Bjelogrlić). Ne zamjećujući raspadanje političke situacije oko sebe, njih dvojica kreću u biznis prostitucije, crnog tržišta i dilanja droge, dok se polako penju na ljestvici kriminalnog podzemlja.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Dušan Pekić Pinki
Milan Marić Švaba
Dragan Bjelogrlić Kure
Branka Katić Suzana
Predrag Manojlović Stojan
Gorica Popović Nevenka
Vesna Trivalić Lidija
Andreja Jovanović Dijabola
Nikola Kojo Biber
Zorka Manojlović Švabina baka
  Recenzija

Kao što je Emir Kušturica prethodno demonstrirao u svom „Podzemlju“, zbivanja devedesetih na Balkanu, čini se, bolje je prikazati žestokom satirom nego tradicionalnom metodom suosjećanja. Kušturica i Dragojević daju svoje izljeve ludosti kao odgovor na tragediju i kaos koja je pogodila Balkan tokom ratnih zbivanja. To je taktika koja se riješava svakog tračka normale, te prikazuje koliko zapravo budućnost može biti nesigurna.

Osim toga, u slučaju ovog Dragojevićevog filma, ona pomaže definitirati novu generaciju kriminalaca koja izaziva istovremeno i horor i simpatije. Dva mlada Srbina tokom ovog filma evoluiraju iz običnih ništarija u okorjele kriminalce, no Dragojević ih niti u jednom trenutku ne osuđuje. „Ovo je priča o mladim kriminalcima za koje mislim da imaju pravo biti nasilni, ubijati, bez obzira što to nije politički korektno“, kaže Dragojević. Radnja filma proteže se od 1991. do 1996.g. te počinje sa pogledom na to kako su dvojica mladića oblikovani u bezosjećajne monstrume.

Nakon toga, radnja se vraća pet godina unatrag, kako bismo saznali kako su Pinki i Švaba to i postali. Sniman sa stilističnim bravadom i naracijom koja podsjeća na „Trainspotting“, ovaj film uspjeva održati svoj smisao za absurdnu tragediju dok Pinki i Švaba odrastaju zajedno. Smješta ih usred kulture koja se raspada, gdje „najkul“ kriminalci postaju televizijske zvijezde i gdje je prigodan posljednji pozdrav svom poginulom prijatelju prolijevanje boce viskija po njegovom grobu.

Iako su Vukovar i Sarajevo bombardirani tokom događanja filma, mladiće nimalo ne zanima rat koji se oko njih odvija. Tek kada počnu ozlijeđivati jedan drugoga, počinju uviđavati posljedice svega što se događa oko njih. „Što ako ne možeš naći ništa do čega ti je stalo u životu?“ – ovaj film najbolje je doživjeti kao odgovor na to pitanje.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Komedije SF-ovi Drame Preporuke Kriminalistički Akcije Avanture Ratni Horori Trileri
Sortiraj