Menu

Radin! (2016)

Škrtac koji cijeli život štedi sav svoj novac odjednom sazna kako ima kćer, a to se za njega ispostavi kao veoma skupo otkrivenje.

  U kinima

Hrvatska16.03.2017.
Bosna i Hercegovina16.03.2017.

  Ocjena

 Škrtica
(2016) on IMDb

  Trajanje

1h 29min

  Zemlja / jezik

Francuska / francuski

  Klasifikacija

  Režija

Fred Cavayé

  Scenarij

Fred Cavayé
Nicolas Cuche
Olivier Dazat
Laurent Turner

  Produkcija

Fernando Victoria de Lecea

  Glazba

Klaus Badelt

  Kinematografija

Laurent Dailland
  Sinopsis

Talentirani, četrdesetogodišnji violinist François Gautier je škrt! Ima točno određeno vrijeme koje provodi tuširajući se, naravno u hladnoj vodi. Uličnu rasvjetu koristi da bi osvjetlio svoju sobu. Gleda susjedov TV dalekozorom. Priprema točno određenu dužinu toalet papira za buduću upotrebu. François nema društveni život. Njegov jedini prijatelj je njegov bankar. Kupnja pića za kolege iz orkestra ga gotovo ubije. Pozivanje dame na večeru je mučenje, ali čelistica Valérie u njemu ne vidi škrtca, već velikog virtuoza. Međutim, njegov život se iznenada promijeni kada u njegov život uđe šesnaestogodišnjakinja Laura, koja tvrdi da je njegova kći. Ona je uvjerena kako je njezin otac bogati donator siromašne djece u Mexicu. Što će se dogoditi ako sazna istinu?
  Trailer

  Glumac   Uloga
Dany Boon François Gautier
Laurence Arné Valérie
Noémie Schmidt Laura
Patrick Ridremont Cédric
Christophe Canard Gilles
Sébastien Chabal Himself
Christophe Favre Demeester
Yvonne Gradelet Convive réception charitative
Karina Marimon Carole
  Recenzija

Još jedna visoko-konceptna, nisko-humorna komedija koja sadrži jednog od najpoznatijih francuskih komičara, ovaj film je suptilan i provokativan onoliko koliko možete i naslutiti iz njegovog naziva. Glavnu ulogu u filmu tumači Danny Boon, a redatelj je Fred Cavaye, no film je nažalost jedan od onih koji u svom rukavu ima samo jedan jedini trik – patološki škrtac doživljava probleme kada se u njegovom životu pojave dvije žene. Taj trik uspijeva izmamiti nekoliko osmijeha, no film se ubrzo pretvara u jedan od najpredvidljivijih i najklišejnijih koje smo ikada vidjeli. Ipak, u usporedbi sa Boonovim posljednjim pokušajem, filmom “Superchondreiaque”, ovaj ima mnogo bolju ideju i ne traje predugo, što bi trebalo značiti da će doživjeti prilično velik uspjeh u kinima svoje domovine i na TV ekranima.

Cavaye i Boon uspijevaju postići dobar učinak sa nekoliko uvodnih scena, koje kulminiraju prilično smiješnom večerom između Gautiera i nove čelistice njegovog orkestra, Valerie (Laurance Arne) – žene koja je toliko očarana Gautierovim sviranjem violine, da potpuno ignorira činjenicu da je on škrtac. Uz svoj novi ljubavni interes, Gautier mora izaći na kraj i sa dolaskom svoje dosad neviđene kćeri, Laure (Noemie Schmidt), koja se iz misterioznih razloga pojavi pred njegovim pragom.

Iz gore navedenoga nije nimalo teško zaključiti da će Valerie i Laura malo pomalo dovesti do velikih promjena u Gautierovom životu, te izmjeniti njegovu škrtu narav, iako preokret u trećem činu filma to čini na jedan veoma jeftin i već sto puta viđeni način. I dok su kreatori ovog filma itekako mogli u film ubaciti još poneku smiješnu scenu, oni su se ipak odlučili na čistu sentimentalnost, koja je potpomognuta glazbenom podlogom Klausa Badelta.

Cavaye definitivno nije dorasao jednom Moliereu ili Dickensu – koji su obojica majstori u ovakvim pričama – no, ipak je uspio filmu pružiti određenu finesu, posebice u sekvencama kojima dopušta da se razviju u mraku, umjesto tipičnog francuskog otvorenog i blještavog stila. Zajedno, redatelj i Boon čine mnogo bolje stvari nego što je to uspjelo Boonu kada je sam, iako nažalost ovaj film nema toliko smiješnih scena koliko biste možda od njega očekivali. Da je malo više truda uloženo u humoristični dio, ovaj film bio bi laka preporuka svim fanovima francuskih komedija.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Komedije Avanture Animirani Drame Kriminalistički
Sortiraj