Menu

Paterson (2016)

Ovaj film tiho je promatranje pobjeda i poraza svakodnevnog života, zajedno za poezijom koja je vidljiva u njegovim najsitnijim detaljima.

  U kinima

Hrvatska13.04.2017.
Srbija13.04.2017.

  Ocjena

 Paterson
(2016) on IMDb

  Trajanje

1h 58min

  Zemlja / jezik

SAD, Francuska, Njemačka / engleski, talijanski

  Klasifikacija

  Režija

Jim Jarmusch

  Scenarij

Jim Jarmusch

  Produkcija

Joshua Astrachan
Daniel Baur
Ronald M. Bozman
Jean Labadie
Carter Logan
Oliver Simon

  Glazba

Jim Jarmusch
Carter Logan
Sqürl

  Kinematografija

Frederick Elmes
  Sinopsis

Paterson (Adam Driver) je vozač busa u gradiću Patersonu u New Jerseyu, s kojim dijeli svoje ime. Svakoga dana, Paterson se pridržava veoma jednostavne rutine: on odvozi svoju dnevnu rutu, gledajući grad dok prolazi preko njegovog prednjeg stakla autobusa, te osluškuje djeliće razgovora svojih putnika, on piše poeziju u svoju bilježnicu, šeće svog psa, zaustavlja se u lokalnom kafiću u kojem popije točno jednu pivu, odlazi kući svojoj ženi Lauri (Golshifteh Farahani). U kontrastu s njime, Laurin svijet konstantno se mijenja. Novi snovi svakog dana joj se ukazuju. Paterson voli Lauru, a ona voli njega. On podržava njenu novonađenu ambiciju, a ona slavi njegov smisao za poeziju.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Adam Driver Paterson
Golshifteh Farahani Laura
Nellie Marvin
Rizwan Manji Donny
Dominic Liriano Boy on Bus 1
Jaden Michael Boy on Bus 2
Barry Shabaka Henley Doc
Trevor Parham Sam
Troy T. Parham Dave
Brian McCarthy Jimmy
  Recenzija

Henry David Thoreau napisao je kako “većina ljudi živi tihim očajem”. Neki gledatelji točno tako mogli bi protumačiti život koji vodi Paterson, glavni lik u novom filmu Jima Jarmuscha, te pomisliti kako je njegova dosada i rutina jednostavno samo život u očaju. No, “Paterson” je film koji govori o životima ispunjenim tihom inspiracijom, te ispunjenjem koje tako nešto može donijeti ljudima.

Na mnogo načina ovaj film veoma je utješan. Iako je smješten u modernom dobu, on vuče svoje elemente iz vremena kada su muškarci mogli biti vozači busa po danu, a pisci poezije po noći; u kojem su mogli biti vlasnici malene kućice, a žena bi mogla ostajati doma i baviti se svojim hobijima. Paterson čak nema niti mobitel, a njegova kuća puna je estetike iz 50-ih godina. Njegova rutina, kao i mnoge druge rutine, veoma je utješna za gledanje. Zapravo, jedina drama u filmu proizlazi iz Laurinog nagovaranja Patersona da promjeni svoju rutinu i napravi kopije svojih pjesama, koje su samo u njegovoj bilježnici.

Neki od prijašnjih Jarnuschovih filmova mogli bi se protumačiti kao komedije, no “Paterson” je mnogo ozbiljniji. No, ipak nije u potpunosti dramatični film. Umjesto toga, on koristi veoma duge pruge tišine ne za smijeh, već za građenje osjećaja stvarnosti. A svi dobro znamo da stvarnost ponekad zna biti veoma smiješna. Davanje glavne uloge Adamu Driveru naizgled se čini kao veoma čudan potez, pošto je on izuzetno fizički i verbalni glumac, a Paterson nije nijedno od toga. No, moramo priznati da Drivera nikada nismo vidjeli u ovako dobroj ulozi, u kojoj je od početka do kraja uvjerljiv i simpatičan. On je uistinu savršeni Paterson, pošto nam se cijelo vrijeme čini kao da bi u bilo kojem trenutku mogao puknuti.

Jedina zamjerka koju bismo naveli jest činjenica da film ne doživljava Laurine umjetničke inspiracije jednako ozbiljno kao i Patersonove pjesme. Doduše, ona svaki dan ima neku novu inspiraciju i ideju – jednom želi postati kuharica, drugi put pjevačica – no njen entuzijazam za ove stvari ne uspijeva se doživjeti ozbiljno, kako od strane Patersona, tako i od strane filma. U konačnici, definitivno ne bismo rekli da je “Paterson” film za svakoga. Ako volite filmove sa mnogo akcije i konflikta, ovo će vam biti veoma mučno za gledanje. No, na neki način, gledanje Patersonove svakodnevice uistinu je uzbudljivo. Tko će se danas voziti u busu? O čemu će pričati? Hoćemo li opet vidjeti onaj par koji se jučer posvađao? Hoće li i dalje biti posvađani? Dakle, čak i naizgled dosadan život zna biti prava poezija.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Komedije Avanture Drame Trileri Biografije Animirani
Sortiraj