Menu

Only Lovers Left Alive (2013)

Depresivni muzičar se kroz romansu ponovno vrati svojoj staroj ljubavi. No njihovu vezu će testirati i njena mlađa sestra koju je teško kontrolirati.

  Ocjena

 Samo ljubavnici preživljavaju
(2013) on IMDb

  Trajanje

2h 3 min

  Zemlja / jezik

Njemačka, UK, Francuska, Grčka / engleski, arapski

  Klasifikacija

  Režija

Jim Jarmusch

  Scenarij

Jim Jarmusch
Marion Bessay

  Produkcija

Zakaria Alaoui
Reinhard Brundig
Scott Ferguson
Viola Fügen
Alainée Kent
Roman Klink
Christos V. Konstantakopoulos
Jean Labadie
Carter Logan
Richard Mansell
Marco Mehlitz
Gian-Piero Ringel
Stefaan Schieder
Stacey Smith
Christine Strobl
Jeremy Thomas
Bart Walker
Peter Watson

  Glazba

Jozef van Wissem

  Kinematografija

Yorick Le Saux
  Sinopsis

Smješten u romantično depresivnom Detroitu, ovaj film priča priču o Adamu, ungerground glazbeniku koji se, pod utjecajem duboke depresije zbog razočaranja u ljudsko ponašanje, ponovno spoji sa svojom enigmatičnom ljubavi Evom. Njihova ljubavna priča već je pretrpjela mnoge nedaće, no njihova trenutna idila brzo je prekinuta kada se pojavi Evina mlada i nekontrolirana sestra Ava. Mogu li ovo dvoje mudrih, ali krhkih autsajdera preživjeti dok se moderni svijet oko njih potpuno raspada?
  Trailer

  Glumac   Uloga
Tom Hiddleston Adam
Tilda Swinton Eve
Mia Wasikowska Ava
John Hurt Christopher Marlowe
Anton Yelchin Ian
Jeffrey Wright Dr. Watson
Loïc Corbery Adam
Alex Descas Dr. Watson
Catherine Wilkening Eve
Yasmine Hamdan Yasmine
  Recenzija

Redatelj Jim Jarmusch vraća se sa filmom „Only Lovers Left Alive“, nadrealnim, humorističnim i često lijepim pogledom da vampirski žanr. Tilda Swinton i Tom Hiddleston glume Adama i Evu, najseksi vampirski par nakon Edwarda i Belle.

Film nema tradicionalnu priču, te je definitivno jedan od onih filmova za koje će mladi govoriti da se u njemu ništa nije dogodilo, dok čekaju da se tempo filma ubrza kako bi im mogao biti zanimljiv. No, Jarmusch nikada nije bio redatelj čiji su filmovi za svačiji ukus, iako od svih njegovih filmova, u ovom se možda najviše potrduio da se svidi što većem spektru publike. Da, veoma je umjetnički, no Jarmuschovo korištenje ovog žanra pomaže mu da bute malo lakši za probaviti od njegovih ostalih djela.

Stavljajući priču u drugi plan, ovaj film stavlja sav svoj fokus na atmosferu i ton, dva elementa koja odrađuje fenomenalno dobro. Film je sniman na gotovo hipnotizirajuć način, te ćete se definitivno izgubiti u njegovoj paleti boja, visoko stilizirane kinematografije i unikatnog korištenja setova i glazbe. No, i skripta je prilično pametna, sa mnogo referenci na znanost, literaturu i druge filmove. A ispod svega nalazi se i dodatan sloj socijalnog komentara u obliku moralnosti i ljudske samodestruktivne prirode. No, nemojte to shvatiti preozbiljno, jer Jaramusch se ovdje ipak samo dobro zabavlja.

Glavni glumci Tilda Swinton i Tom Hiddleston pružili su izvrsne nastupe, te imaju veoma šarmantnu kemiju koja pruža dozu autentičnosti njihovoj ljubavnoj vezi – uistinu ćete moći osjetiti da su ta dva lika veoma bliska. Sporedni glumci također su veoma dobri, a posebice Jeffrey Wright i Mia Wasikowska. Poetičan, smiješan, predivan i pun odličnih glumačkih nastupa, ovaj film je uistinu odličan, te ga preporučujemo svima koji vole atmosferične drame sa dobrim likovima i pričom.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije Horori Fantazije Komedije Drame Povijesni Trileri
Sortiraj