Menu

Noah (2014)

Jedan čovjek je izabran da od Tvorca Zemlje da sa svojom obitelji preživi apokaliptičnu poplavu kojom Bog želi očistiti Zemlju od grijeha i nemorala.

  Ocjena

 Noah
(2014) on IMDb

  Trajanje

2h 18 min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Darren Aronofsky

  Scenarij

Darren Aronofsky
Ari Handel

  Produkcija

Darren Aronofsky
Chris Brigham
Scott Franklin
Ari Handel
Amy Herman
Arnon Milchan
Mary Parent

  Glazba

Clint Mansell

  Kinematografija

Matthew Libatique
  Sinopsis

Stvoritelj je ljutit zbog toga kakav je postao svijet kojeg je napravio, te odluči sve izbrisati i početi ispočetka. Njegovu srdžbu u snu vidi Noah (Russell Crowe), te se on prima ogromnog zadatka – napraviti arku za sebe i svoju obitelj, te sakupiti po dva primjerka svake životinje kako bi im osigurao opstanak.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Russell Crowe Noah
Jennifer Connelly Naameh
Ray Winstone Tubal-cain
Anthony Hopkins Methuselah
Emma Watson Ila
Logan Lerman Ham
Douglas Booth Shem
Nick Nolte Samyaza
Mark Margolis Magog
Kevin Durand Rameel
  Recenzija

S obzirom da su njegovi prošli filmovi bili „Requiem for a Dream“ i „The Wrestler“, nije čudno da su mnogi bili skeptični i zabrinuti kada je redatelj Darren Aronofsky odlučio adaptirati biblijsku priču o Noinoj arki. Aronofsky je poznat po manjim i mnogo intimnijim filmovima, no ovo je trebao biti ogroman spektakl. Ipak, konačan rezultat pokazao se odličnim, te je ovo jedan veoma ambiciozan, hrabar i vizualno predivan film koji nije niti blizu tipičan koliko smo očekivali.

Umjesto da napiše Nou kao poštenog, pravednog i uzornog čovjeka, redatelj nam je dao kompleksnog lika koji gotovo opsesivno slijedi Boga, vjernika koji se nađe razdvojen između vjere u veću silu i onoga što misli da je ispravno. Crowe je veoma dobar u ulozi, no skripta je ta koja čini lika tako interesantnim. Noah je čovjek kojeg pogoni vjera i dužnost prema Bogu. Više od svega, on želi služiti Bogu i spreman je učiniti gotovo bilo što kako bi ga zadovoljio – a to dovodi do mnogo mračnih stvari u filmu, koje su veoma sumnjivih moralnih načela.

Oni koji vole malo više akcije u filmovima biti će zadovolji sa dijelom kada poplava napokon dođe. Taj dio je spektakularan, sa mnogo vizualnih efekata i bitaka toliko velikih da se mogu nositi i sa „Gospodarom prstenova“. Aronofskyjeva odlična režija savršeno se stapa sa Croweovom opakom glumom i bombastičnom glazbenom podlogom Clinta Mnasella kako bi nam pružila jednu od najspekatularnijih scena u nekoliko posljednjih godina.

Iako je film veoma dobar, ne bismo ga nazvali remek-djelom. Nekoliko stvari koči ga da to postane. Prva je ta da je predugačak, a druga da se ne pridaje dovoljno pažnje sporednim likovima, posebice Noinom sinu Hamu, kojeg Aronofsky nikada u potpunosti ne istražuje, kao niti motive za njegovo ponašanje. Naposlijetku, „Noah“ je moćan, ali kompliciran film koji na veoma fascinantan način izokreće očekivanja. On je veoma ambiciozan i dobro odrađen film, kojeg preporučamo svima onima koji žele kompleksnu karaternu studiju kao i epski akcijski film u jednom.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Romantični Horori Komedije Preporuke Trileri Kriminalistički Westerni Akcije SF-ovi
Sortiraj