Menu

Moana (2016)

U drevnoj Polineziji, strašno prokletstvo bačeno od strane Mauia dospije na otok kćeri poglavice, a ona se sada mora odazvati na zov Oceana kako bi pronašla pomoć od poluboga i vratila stanje u normalu.

  U kinima

Hrvatska24.11.2016.
Bosna i Hercegovina24.11.2016.
Srbija24.11.2016.

  Ocjena

 Moana
(2016) on IMDb

  Trajanje

1h 47min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Ron Clements
Don Hall
John Musker
Chris Williams

  Scenarij

Jared Bush
Ron Clements
John Musker
Chris Williams
Don Hall
Pamela Ribon
Aaron Kandell

  Produkcija

John Lasseter
Osnat Shurer

  Glazba

Opetaia Foa’i
Mark Mancina
Lin-Manuel Miranda
  Sinopsis

Moana Waialiki je morski entuzijast i jedina kćer poglavice u veoma staroj porodici moreplovaca. Kada ribiči sa njenog otoka počnu imati veoma slabe ulove i lokalnim farmerima počnu propadati usjevi, ona sazna da je polubog Maui na njihov otok bacio veliko prokletstvo tako što je oteo srce božiće Te Fiti. Jedini način da zacijeli svoj otok jest uvjeriti Mauia da vrati Te Fitino srce. Stoga, Moana kreće na epsko putovanje kroz cijeli Tihi ocean gdje ju očekuju razne avanture, kako smiješne, tako i one opasne. Film je temeljen na pričama iz polinezijske mitologije.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Auli'i Cravalho Moana
Dwayne Johnson Maui
Rachel House Gramma Tala
Temuera Morrison Chief Tui
Jemaine Clement Tamatoa
Nicole Scherzinger Sina
Alan Tudyk Heihei
Oscar Kightley Fisherman
Troy Polamalu Villager #1
Puanani Cravalho Villager #2
  Recenzija

Bit će gotovo nemoguće pronaći nekoga tko neće uživati u ovom najnovijem Disneyjevom animiranom filmu, Moani, zabavnoj i vizualno predivnoj priči o polinezijskoj princezi i njenom uzbudljivom putovanju po Tihom oceanu kako bi spasila svoje ljude. Čaroban i predivno napravljen, ovaj film ne bježi daleko od uobičajene Disney formule, no uz to sadrži i mnogo srca te predivnih vizuala koji Moani daju izuzetno inovativan i svjež osjećaj, što bez problema može nadoknaditi poneki slabiji dio priče i dijaloga.

Smješten duboko u južnom Pacifiku, ovaj film se fokusira na lik Moane, nemirne i znatiželjne mlade princeze, koja je oduvijek imala poseban odnos sa oceanom. Ona živi na otoku Maori, kojeg nadgleda njen otac, poglavica Tui, koji je svoju kćer od malih nogu pripremao da vlada svojim područjem pravedno i pošteno. No, kada resursi na otoku počnu propadati, s vremenom postane jasno da je za to kriv polubog Maui koji je ukrao poseban čarobni kamen od božice otoka. Moana odluči stvari preuzeti u svoje ruke, te kreće na put po Tihom oceanu sa svojim ljubimcem Hei Heiem, kako bi pronašla Mauija i uvjerila ga da vrati kamen tamo gdje i pripada, te time spasi svoj otok i ljude koji na njemu žive.

Veoma je teško ne biti zadivljen ljepotom ovog animiranog filma, koji, zahvaljujući gotovo savršenoj animaciji, nikada ne posustaje u svojoj izvrstnosti. Pružajući pregršt odličnih vizuala, koji uključuju beskrajnu plavo-zelenu paletu, ovaj film definitivno će imati izgled koji će vas sve impresionirati.

Iako je njegova narativna formula prilično prožvakana, film koristi polinezijsku mitologiju u svoju korist kako bi nam predočio novi, svjež pogled na priču koju smo već mnogo puta vidjeli i čuli. Takva priča jednostavno veoma lako pridobiva kako odrasle, tako i mlade, a glazbeni dijelovi, koje je napisao Lin-Manuel Miranda, jednako su kvalitetni. Tu posebno valja istaknuti titularnu pjesmu filma “We Know The Way”, za koju nam se čini da će biti prilično dobar kandidat za ovogodišnjeg Oscara.

Što se tiče samih glumačkih nastupa, lik Moane je u život donijela veoma šarmantna Auli’l Cravalho koja uspijeva sam lik Moane, princeze koja dijeli mnoge svoje karakteristike sa ostalim Disney princezama, učiniti uistinu posebnom i specifičnom, dok Johnson uistinu blista u ulozi Mauija, donoseći veliku količinu šarma i humora ovom liku. Sve u svemu, Moana je zasigurno veliki hit – pun srca, osvježavajuć, te vizualno savršen, ovaj dugometražni animirani film publikama će zasigurno donijeti veliku zabavu i lijepe trenutke. Možemo sa sigurnošću reći da je ovo jedan od najboljih nedavnih Disney filmova.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Komedije Avanture Animirani Drame Kriminalistički Sinkronizirani crtići
Sortiraj