Menu

Lincoln (2012)

Građanski rat bijesni dok se mladi prijedsjednik Amerike bori za prava robova kako u svojem kabinetu tako i sa svojim protivnicima.

  Ocjena

 Lincoln
(2012) on IMDb

  Trajanje

2h 30 min

  Zemlja / jezik

SAD, Indija / engleski

  Klasifikacija

  Redatelj

Steven Spielberg

  Scenarij

Tony Kushner
Doris Kearns Goodwin

  Produkcija

Kathleen Kennedy
Jonathan King
Kristie Macosko Krieger
Daniel Lupi
Jeff Skoll
Adam Somner
Steven Spielberg

  Glazba

John Williams

  Kinematografija

Janusz Kaminski
  Sinopsis

Steven Spielberg režira, a Daniel Day-Lewis je glavna uloga, u ovoj drami otkrivenja kojoj su fokus posljednji mjeseci u uredu 16. američkog predsjednika. U naciji koja je podijeljena ratom i snažim vjetrovima promjena, Lincoln traži način da se rat završi, zemlja ujedini i robovi oslobode. Sa moralnom hrabrošću i snažnim naumom da uspije, njegove odluke u ovim kritičnim trenucima promjenit će sudbine mnogih budućih generacija.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Daniel Day-Lewis Abraham Lincoln
Sally Field Mary Todd Lincoln
David Strathairn William Seward
Joseph Gordon-Levitt Robert Lincoln
James Spader W.N. Bilbo
Hal Holbrook Preston Blair
Tommy Lee Jones Thaddeus Stevens
John Hawkes Robert Latham
Jackie Earle Haley Alexander Stephens
Bruce McGill Edwin Stanton
  Recenzija

Naravno da će Spielbergova lekcija o povijesti i borbi protiv ropstva biti zabavna, velikog srca i puna duše. Sa čistim moralnim načelima i simboličnim patriotizmom, ovo je priča kao stvorena za Spielberga, a perfomansa Daniela Day-Lewisa je još jedan odličan dio. Naziv je pomalo kriv, pošto se ovdje ne radi toliko o biografiji 16. američkog predsjednika, već o tome kako su protekli zadnji dani ropstva i pokretanju 13. amandmana tokom posljednjih dana Američkog građanskog rata.

Lincolnov državni tajnik, William Seward, ima ključnu ulogu, kao i grubi republikanac Thaddeus Stevens, kojeg glumi Tommy Lee Jones. Paralele sa modernom politikom lako je vidjeti, no nisu previše naglašene, stoga u Lincolnu možete uživati kao da je jednostavna dramatična priča. No, ima tu i komedije – napisan od strane Tonya Kushnera, film je iznenađujuće humorističan, te daje Tommy Lee Jonesu priliku da pokaže svoj talent u verbalnom vrijeđanju.

James Spader, Tim Blake Nelson i John Hawkes glume živahan trio lobista koje je dovukao Seward kako bi prevagnuli u korist demokrata, dok zauzvrat dobivaju usluge vladajućih. Njihovo spletkarenje je ne samo smiješno, već stvara i dodatnu intimnost sa pričom – politika je i tada bila prepuna mutnih poslova! Svi ti ljudi iz naših povijesnih knjiga, bili su upravo kao i mi! Od nedostataka valja spomenuti uvodnu sekvencu, koja je prempompuozna i nimalo ne liči ostatku filma koji je mnogo inteligentniji.

Osim toga, drugi nedostatak jest Lincolnov stariji sin (Joseph Gordon-Levitt) koji nema nikakav značaj u priči, te njegova žena Mary Todd, koja je ovoga puta prikazana kao mnogo nježniji lik nego inače, no svejedno nema nikakva emocionalne konekcije između nje i njenog muža. No, kada se „Lincoln“ fokusira na politikčku, socijalnu i povijesnu stranu priče – onda je uistinu briljantan!

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Romantični Fantazije Akcije Kriminalistički Sport
Sortiraj