Menu

Hidden Figures (2016)

Temeljen na istinitoj priči, ovaj film slijedi skupinu afro-američkih žena koje NASA-i pružaju važne matematičke podatke pomoću kojih će naposlijetku uspjeti lansirati prvu misiju u svemir.

  U kinima

Srbija25.02.2017.

  Ocjena

 Hidden Figures
(2016) on IMDb

  Trajanje

2h 7min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Theodore Melfi

  Scenarij

Allison Schroeder
Theodore Melfi
Margot Lee Shetterly

  Produkcija

Peter Chernin
Jamal Daniel
Donna Gigliotti
Kevin Halloran
Ivana Lombardi
Theodore Melfi
Kimberly Quinn
Margot Lee Shetterly
Jenno Topping
Mimi Valdes
Pharrell Williams
Renee Witt

  Glazba

Benjamin Wallfisch
Pharrell Williams
Hans Zimmer

  Kinematografija

Mandy Walker
  Sinopsis

Dok se SAD utrkuje protiv Rusije u tome koja zemlja će prva poslati čovjeka u svemir, NASA pronalazi nevjerojatan talent u skupini afro-američkih ženskih matematičarki koje su bile mozak jedne od najvećih operacija u američkoj povijesti. Temeljen na nevjerojatnim istinitim životnim pričama triju žena, poznatima kao “ljudskim kompjuterima”, ovaj film slijedi njihovu priču i uzdizanje u rangovima NASA-e zajedno sa mnogim najvećim umovima ljudske povijesti koji su dobili zadatak izkalkulirati lansiranje rakete koja će odvesti prvog čovjeka, Johna Glenna, u Zemljinu orbitu.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Taraji P. Henson Katherine G. Johnson
Octavia Spencer Dorothy Vaughan
Janelle Monae Mary Jackson
Kevin Costner Al Harrison
Kirsten Dunst Vivian Mitchell
Jim Parsons Paul Stafford
Mahershala Ali Colonel Jim Johnson
Aldis Hodge Levi Jackson
Glen Powell John Glenn
Kimberly Quinn Ruth
  Recenzija

“Hideen Figures” pripada onoj sekciji filmova uz pomoć se kojih se određeni rasni pripadnici mogu osjećati dobro, u kojima je rasizam problem koji se riješava inkrementalno, uz mnogo malenih pobjeda i eksplozija sreće po putu. Nasilne konfrontacije i ispadi mržnje koji su označili borbu za građanska prava ovdje su nepostojeći – umjesto toga, u ovom filmu dobivamo dirljivu istinitu priču o afro-američkim ženama u NASA-i koje su pomogle smjestiti prvog čovjeka u svemir.

Tri afro-američke žene, sve matematičke genijalke – Katherine Johnson (Taraji P. Henson), Mary Jackson (Janelle Monae) i Dorothy Vaughan (Octavia Spencer) – nazivaju se još i “kompjuterima”, što je u ono vrijeme bio naziv za ljude koji odlično barataju brojkama. One rade u NASA-i, u odvojenoj zgradi od svih ostalih, no kada se pokaže potreba za njihovom stručnošću, voditelj programa, Al Harrison (Kevin Costner), odluči uposliti Kahterine, te nakon toga film prati njen život u novoj radnoj okolini, te jednako tako i živote njenih kolegica, koje također imaju problema sa bijelim ljudima na svom poslu.

Sve tri žene reflektiraju, na neki način, pragmatični stav mnogih manjinskih skupina tog doba – one gutaju svoj ponos i ljutnju svakodnevno kako bi se umjesto toga fokusirale na veću sliku. Niti jedna od njih ne prihvaća svoj sekundarni status, no svaka se sa tim problemom bori na svoj način. Katherine dopušta svojoj nježnoj osobnosti i nedvojbenoj inteligenciji da govori umjesto nje, Mary pokreće peticije i nije ju strah verbalno se suprotstaviti glasnim ljudima, a Dorothy razmišlja na praktičan način i trudi se u svojoj okolini biti najbolja u onome što radi.

Redatelj, Theodore Melfi (“St. Vincent”), napisao je scenarij zajedno sa Allison Schroeder, adaptirajući bestseller autorice Margot Lee Shetterly. Cilj scenarija bio je da se ne osjećamo loše u vezi rasizma, već da budemo puni nade u vezi toga kako ćemo ga prebroditi, te da budemo ponosni na velika i legitimna postignuća koja smo positgli kao čovječanstvo. Melfi cijeli film prikazuje punim vesele pozitivnosti, no ipak niti u jednom trenutku to ne prelazi neku granicu uvjerljivosti. Film je uistinu zadovoljavajući, u onom klasičnom hollywoodskom stilu, sa malenim trijumfima koji sačinjavaju duži put do jednakosti – poput onog kada astronaut John Glenn (Glen Powell) odbija sjesti u svoju raketu prije nego Katherine osobno potvrdi da su sve kalkulacije ispravne. Nježna, zabavna atmosfera ovog filma u sebi skriva mnogo dublju poruku, što ga čini dobrim komplementom mnogo težim filmovima koji imaju potpuno obrnut pristup.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Romantični Biografije Trileri Komedije
Sortiraj