Menu

Hell or High Water (2016)

Nakon maestralno ispričane priče Sicario, scenarist Taylor Sheridan napisao je još jedan intrigantni scenarij za film.

  U kinima

Hrvatska02.03.2017.
Srbija13.04.2017.

  Ocjena

 Hell or High Water
(2016) on IMDb

  Trajanje

1h 42min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

David Mackenzie

  Scenarij

Taylor Sheridan

  Produkcija

Braden Aftergood
Peter Berg
Kathryn Dean
Carla Hacken
Sidney Kimmel
Bill Lischak
Mark Mikutowicz
Michael G. Nathanson
John Penotti
Gigi Pritzker
Rachel Shane
Dylan Tarason
Bruce Toll
Julie Yorn
Jim Tauber

  Glazba

Nick Cave
Warren Ellis

  Kinematografija

Giles Nuttgens
  Sinopsis

Žanrovski biser, ovaj film prikazuje kako dobri ljudi ponekada iz opravdanih razloga naprave neprihvatljive stvari. Ovo je divlja vožnja po kriminalnom svijetu američkog juga. Napet,  ujedno iznenađujuće duhovit i intrigantan triler, “Hell or High Water” predstavlja klasični žanrovski sukob tekšaškog rendžera i pljačkaša banaka, sa izvrsnom glazbom Nicka Cavea i Warrena Ellisa. Kada banka zaprijeti da će zbog hipoteke preuzeti obiteljsko imanje, braća Toby i Tanner Howard iz Teksasa odluče krenuti u osvetu pljačkajući sve poslovnice banke koja je njihovoj obitelji ugrozila budućnost. Iskusni šerif im ulazi u trag i odlučan ih je zaustaviti iako nailazi na otpor mještana koji podupiru braću u njihovom istjerivanju pravde.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Dale Dickey Elsie
Ben Foster Tanner Howard
Chris Pine Toby Howard
William Sterchi Mr. Clauson
Buck Taylor Old Man
Kristin Berg Olney Teller
Jeff Bridges Marcus Hamilton
Gil Birmingham Alberto Parker
Jackamoe Buzzell Archer City Deputy
  Recenzija

Većina Westerna napravljenih u posljednjih 50 godina, bilo da su smješteni u prošlosti ili sadašnjosti, djelomično su sadržavali priče o tome kako se zapad promjenio od onoga kakvim su ga prikazivali nekadašnji filmovi. Ovaj film također je jedan od tih. Smješten u sadašnjost, u zapadnom Teksasu, u kojem se građani i dalje hvale svojom ljubavi prema starinskim zakonima i bez problema se bacaju u potjeru za kriminalcima, “Hell or High Water” je pravi primjer novog westerna, koji već poznate trope smješta u zabavni žanrovski eksperiment.

Režiran od strane Davida Mackenzieja (“Mister Foe”, “Starred Up”), te napisan od strane Taylora Sheridana (“Sicario”), ovaj film daje svojim veoma dobrim glumcima priliku da igraju na svoje adute. Chris Pine i Ben Foster glume Tobyja i Tannera Howard, braću koja u slobodno vrijeme pljačkaju banke. Jeff Bridges je Marcus Hamilton, Ranger koji se sprema ići u mirovinu, no sada dobiva posao zaustaviti ovu dvojicu. Već nakon prve pljačke, jasno je kakvi su temperamenti ove dvojice braće, kada Tanner pištoljem udari menadžera u banci. On je dugododišnji kriminalac sa nepredvidivim ponašanjem, crna ovca obitelji. Toby je, s druge strane, doabr sin, čovjek koji se pridržava zakona, ali je zbog osjećaja dužnosti krenuo raditi ovakva zlodjela. Kao i Butch i Sundance prije njih, i braća Howard zapravo se bore protiv banaka, koje su njihovi pravi neprijatelji.

Pine i Foster u filmu imaju veoma uvjerljivu bratsku kemiju, a obojica glumaca pružaju nastupe koji su mnogo emotivno kompleksniji od većine drugih westerna. To je posebice naglašeno kod Fostera, koji glumi čovjeka koji bi veoma lako mogao biti dvodimenzionalni psihopat, no umjesto toga on je uspio prikazati i njegovo žaljenje za potraćenim životom. Mackenzie veoma dobro gura priču, konstantnim tempom, balansirajući akciju sa veoma efektivnim i često humorističnim dijalogom, a ne ustručava se i prikazati nam nasilje kako bi nam jasno dao do znanja da priča o policajcima i pljačkašima nije samo zabavna igra.

U konačnici, iako je zapad danas mnogo drugačiji nego što je bio prije, neke stvari jednostavno se nikada ne mijenjaju, stoga će i ovaj film zasigurno postati jedan od mnogih western klasika koje ćemo moći gledati još dugo, dugo nakon njegovog početnog emitiranja u kinima.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Biografije Akcije SF-ovi Horori Komedije Trileri Kriminalistički Romantični
Sortiraj