Menu

Back to the Future (1985)

Srednjoškolac je slučajno poslan 30 godina u prošlost i to posredstvom auta koji je dizajniran za putovanje kroz vrijeme od njegovog prijatelja, Dr. Emmetta Browna. Mora paziti da ne promijeni tijek povijesti kako ne bi ugrozio budućnost odnosno samog sebe pošto i sam potječe iz budućnosti.

  Ocjena

 Back to the Future
(1985) on IMDb

  Trajanje

1h 56 min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Redatelj

Robert Zemeckis

  Scenarij

Robert Zemeckis
Bob Gale

  Produkcija

Neil Canton
Bob Gale
Kathleen Kennedy
Frank Marshall
Steven Spielberg

  Glazba

Alan Silvestri

  Kinematografija

Dean Cundey
  Sinopsis

U ovom sci-fi klasiku iz 1980-ih, mladi tinejdžer iz malenog gradića u Kaliforniji, Marty McFly (Michael J. Fox) biva bačen u 1950-te kada ekspreiment njegovog ekscentričnog prijatelja Doktora Emmetta Browna krene po zlu. Tamo upozna mlade verzije svojih roditelja (Crispin Glover, Lea Thompson) te se mora pobrinuti za to da se njih dvoje zaljube jedno u drugo, ili on više neće postojati. No, što je još bitnije, Marty se također mora vratiti u svoje vrijeme i spasiti život Doca Browna.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Michael J. Fox Marty McFly
Christopher Lloyd Dr. Emmett Brown
Lea Thompson Lorraine Baines
Crispin Glover George McFly
Thomas F. Wilson Biff Tannen
Claudia Wells Jennifer Parker
Marc McClure Dave McFly
Wendie Jo Sperber Linda McFly
George DiCenzo Sam Baines
Frances Lee McCain Stella Baines
  Recenzija

Ovom filmu ne treba nikakav uvod, jer su ga vjerojatno već svi pogledali, a teško ćete naći nekoga kome se ne sviđa. Bez pogovora jedan od najboljih filmova osamdesetih, a definitivno i svih vremena, ovaj film uspio je postati klasik zahvaljujući tome što uspješno nalazi nešto za svakoga – zabava i avantura za klince, inteligentna sci-fi priča za geekove, a tu su i blagi tonovi bezobraznosti.

„Back to the Future“ predstavlja savršen brak sve onoga što je filmu potrebno kako bi bio uspješan, od savršenog posla redatelja Roberta Zemeckisa, do odličnog scenarija, nastupa glumaca, vizualnih efekata te nezaboravne glazbene podloge. No, sve to ne bi funkcioniralo bez scenarija, koji je jedan od najbriljatnijih ikad napisanih u Hollywoodu – nema tu nikakvih bespotrebnih linija dijaloga, sve što likovi izgovaraju je ili smiješno ili dirljivo, ili se pak koristi za neki budući zaplet.

Michael J. Fox i Christopher Lloyd su briljatni te imaju odličnu kemiju zajedno. Fox je savršen glavni lik, no niti u jednom trenutku nije arogantan, dok je Lloyd poput Einsteina na drogama, ali nikad ne ide predaleko. Također valja spomenuti i Crispina Glovera u ulozi Martyjevog uplašenog oca, te Leu Thomspon koja glumi Martyjevu majku, te mu vrlo brzo pokaže kako nije bila nimalo uštogljena u svojoj mladosti.

Ovaj film ostario je veoma dobro zahvaljujući visokoj razini produkcije te odličnim vizualnim efeketima, stoga ako vas brine činjenica da je film star preko trideset godina, nemojte dopustiti da vas ta činjenica uskrati za jedan od najboljih filmova ikad snimljenih. Ovo je uistinu jedan od rijetkih filmova koji mogu pogledati ljudi svih dobi, i u kojem će svatko pronaći nešto za sebe, što će mu ovaj film učiniti favoritom.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije SF-ovi Avanture Komedije Drame Ratni Serije
Sortiraj