Menu

Eric Clapton: A Life in 12 Bars (2017)

Pogled na život gitariste Erica Claptona, ispričan od strane onihn koji ga najbolje poznaju.

  U kinima

  Ocjena

Eric Clapton: Life in 12 Bars (2017) on IMDb

  Trajanje

2h 15min

  Zemlja / jezik

UK / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Lili Fini Zanuck

  Scenarij

Stephen Weintraub
Larry Yelen

  Produkcija

John Battsek
George Chignell
Nicole Stott
Stephen Weintraub
Larry Yelen
Lili Fini Zanuck

  Glazba

Gustavo Santaolalla
  Sinopsis

Od mladih dana, Eric Clapton naprosto je obožavao blues glazbu. Kako on sam kaže: “Uvijek sam se osjećao kao jedan običan čovjek sa gitarom protiv cijelog svijeta. Bio sam potpuno sam i nije mi preostalo ništa drugo nego pjevati i svirati kako bih si olakšao bol i patnju.” U ovom surovom i duboko intimnom dokumentarnom filmu, redateljica Lili Fini Zanuck prati Claptonovu pedesetogodišnju karijeru, pomno prateći kako je svako njegovo životno iskustvo bilo pretočeno u glazbu. Kroz ekstenzivne arhivne snimke i nastupe, kao i kućne snimke, te audio interjvue onih koji su ga najbolje poznavali, ovaj film pružit će nam dublji pogled u to što je zapravo inspiriralo ovog legendarnog glazbenika i njegova nenadmašna djela.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Eric Clapton -
Bobby Whitlock -
B.B. King -
Jimi Hendrix -
George Harrison -
  Recenzija

Režiran od strane Lili Fini Zanuck i montiran od strane Chrisa Kinga, ovaj dokumentarni film pruža dubinski pogled u karijeru i život čovjeka koji je u jednom trenutku uspio ostvariti gotovo božanski status jednog od najboljeg gitarista koji je ikad živio među ljudima. Od ovisnosti i tragedije do rehabilitacije i oporavka, Zanuck nas vodi kroz Claptonove nevjerojatne uspone i padove u ovom dugometražnom filmu, no nažalost film ostaje pomalo zakinut zbog činjenice da se nije usudila dovesti u pitanje Claptonove kontroverzne ispade rasizma tokom 1970-ih.

Tokom sredine 60-ih, dok su horde tinejdžerica diljem planete vrištale za Beatlesima, nova vrsta rock glazbenika ugledala je priliku da razbiju tu fasadu na način da svoju glazbu i sebe počnu shvaćati mnogo ozbiljnije nego što je to itko dotad radio – jedan od njih bio je član skupina Yardbirds i Cream, gospodin Eric Clapton. Dopuštajući mu da bude pripovjedač svoje vlastite priče, Zanuck nam dopušta da vidimo početak Claptonovog odraslog života, koji je bio veoma skroman, zatim njegovo ogromno bogatstvo i naposlijetku njegov pad sa vrha.

Većinu vremena u flimu čujemo Claptonov glas, no ne vidimo ga – umjesto toga, njegove riječi su iskorištene kao podloga za neke od najbitnijih događaja u njegovom životu. Ovakav način pripovjedanja funkcionira neko vrijeme, no ubrzo postaje veoma naporan i nepotrebno dezorijentirajuć. Osim što uspijeva proći kroz apsolutno čitav odrasli život Erica Claptona, ovaj film dotiče se i nekih trivijalnih situacija u njegovom životu, što ga čini izuzetno dugačkim – film traje čitavih 2 sata i 15 minuta, te će definitivno na kušnju staviti i najveće obožavatelje.

Naravno, film sadrži i hrpetinu Claptonove glazbe, što je vjerojatno jedan od najjačih aduta koje posjeduje i koji efikasno krate njegovo dugačko trajanje. Kao cjelina, ovaj dokumentarac više je problematičan nego što je informativan. Iako prvih 90 minuta pruža briljantan pogled na Claptonov život u 60-ima, film polako postaje sve naporniji i dosadniji pošto se ne usudi preskočiti neke egoistične komentare glavnog subjekta. Sve u svemu, “Life in 12 bars” uspijeva obožavateljima pružiti ono što ih zanima, no svakako smatramo da je mogao biti mnogo bolje odrađen.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Dokumentarci Najnoviji traileri Horori Komedije Trileri Filmovi u kinima Avanture Drame Fantazije Serije Romantični
Sortiraj