Menu

Captain Fantastic (2016)

U šumi pacifičkog sjeverozapada, otac koji odgaja svoje šestero djece biva prisiljen napustiti svoj raj i stupiti u svijet, koji će ga dovesti u sumnju je li on zapravo dobar roditelj ili ne.

  U kinima

Hrvatska09.03.2017.

  Ocjena

 Captain Fantastic
(2016) on IMDb

  Trajanje

1h 58min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Matt Ross

  Scenarij

Matt Ross

  Produkcija

Declan Baldwin
Samantha Housman
Monica Levinson
Nimitt Mankad
Jamie Patricof
Crystal Powell
Shivani Rawat
Louise Runge
Lynette Howell Taylor

  Glazba

Alex Somers

  Kinematografija

Stéphane Fontaine
  Sinopsis

Duboko u šumi pacifičkog sjeverozapada, izoliran od društva i moderne tehnologije, brižni otac (Viggo Mortensen) posvetio je svoj život odgajanju svoje šestero djece, želeći ih odgojiti da postanu najbolji ljudi na svijetu. No, kada se u obitelji dogodi velika tragedija, oni bivaju prisiljeni napustiti svoj vlastoručno stvoreni raj i krenuti u putovanje prema vanjskom svijetu koji će u svima njima pobuditi mnoge sumnje, a njihovog oca dovesti do toga da se zapita je li uistinu bio dobar otac i jesu li njegove vrijednosti one ispravne ili krive.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Viggo Mortensen Ben
George MacKay Bo
Samantha Isler Kielyr
Annalise Basso Vespyr
Nicholas Hamilton Rellian
Shree Crooks Zaja
Charlie Shotwell Nai
Trin Miller Leslie
Kathryn Hahn Harper
Steve Zahn Dave
  Recenzija

Iako će većina gledatelja vjerojatno izraziti veliko neslaganje sa roditeljskim ponašanjem glavnog lika ovog filma, cjelokupni film zasigurno ćete doživjeti u pozitivnom svjetlu. Iako je glavni lik često u krivu, njegove pogreške ipak su one nastale iz ljubavi prema njegovoj djeci, a ne iz nekog sebičnog razloga. Uistinu ćete ga moći razumjeti, pa makar se i ne slagali s njim.

On je Ben (Vigo Mortensen), dobro obrazovani lik koji je odlučio živjeti u šumi sa svojom ženom i šestero djece, starosti od 5 do 18 godina. Oni su: Bodevan, Kielyr, Vespyr, Rellian, Zaja i Nai. Možda biste pretpostavili da se radi o nekim Mormonima, no to nije slučaj – oni su anti-religijski, anti-medicinski, anti-kapitalistički tipovi, obrazovani kod kuće. Ben ih uči kako preživjeti u divljini, no također ih i podučava filozofiju, književnost i jezike.

Benovu ženu nikada ne upoznajemo. Njeni roditelji već su ju na samom početku filma odveli u bolnicu, unatoč Benovom protivljenju i nepovjerenju u doktore, te je ona u bolnici i preminula, nešto kasnije. Njeni roditelji zamjeraju Benu što je njihovu kćer i unuke odveo bogu iza nogu, te sada žele sudski dobiti srkbništvo nad djecom, smatrajući da Ben nije dovoljno prikladan otac.

Povrh toga, Ben se mora nositi sa novonađenom neovisnošću svoje djece. Sami principi kojima ih je poučavao godinama njih su naučili da ne moraju nužno nastaviti živjeti ovakvim načinom života kada postanu dovoljno odrasli. Rellian već uvelike pokazuje želju da se želi vratiti u društvo. Najstariji, Bodevan (George MacKay), najčešće podržava svog oca Bena, no čak i on želi ići na fakultet. Kada cijela obitelj krene na put do Benove sestre (Kathryn Hahn), njenog muža (Steve Zahn), te njihovo dvoje djece, Benova djeca iz prve ruke imaju priliku vidjeti kako se njihov otac ponaša u društvu onih čiji su životni stilovi drugačiji od njegovog – sa velikom dozom cinicizma i agresije.

Pisac i redatelj Matt Ross pokazuje nam istovremeno i dobre i loše strane Benove roditeljske filozofije, bez imalo predrasuda. Postoje područja u kojima su djeca objektivno zdravija i inteligentnija od njihovih građanskih rođaka, no jednako tako postoje i ona područja u kojima im je njihova odvojenost od civilizacije uvelike nepogodovala. Ključ uspjeha ovog filma je činjenica da Ben to počinje shvaćati. Dok Ross simpatetički prikazuje Benova žaljenja, strahove i proces učenja, Viggo Mortensen nam donosi odličan nastup čovjeka koji naveliko počinje sumnjati u svoje ideologije. Naposlijetku, Ben uspijeva pronaći sretno riješenje negdje u sredini, pružajući odličan svršetak ovog veoma filozofskog, nježnog i često humorističnog filma, koji će zasigurno i vas natjerati da se zapitate u svoja uvjerenja.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Komedije Avanture Drame Trileri Biografije Animirani
Sortiraj