Menu

Bourek (2015)

U ovoj humanističkoj komediji, ekstravagantni likovi iz raznih dijelova svijeta upozanju se, svađaju, tuku, zaljubljuju, a sve to dok se na otoku Khronosu nedaleko od Grčke skrivaju od skorog kraja svijeta.

  Ocjena

 Bourek
(2015) on IMDb

  Trajanje

1h 30min

  Zemlja / jezik

Grčka, Cipar, SAD / srpski, grčki, engleski

  Klasifikacija

  Režija

Vladan Nikolić

  Scenarij

Vladan Nikolić

  Produkcija

Vladan Nikolić
Marios Piperides
Vetia Searcy
Vladimir Subotić
Eric Wethman

  Glazba

Sxip Shirey
Theodore
Sky Wikluh

  Kinematografija

Vladimir Subotić
  Sinopsis

Smješten u pozadini ekonomske krize i veoma loših vijesti koje dolaze iz svih krajeva svijeta, ovaj film donosi nam skupinu internacionalnih, ekstravagantnih likova koji se međusobno upoznavaju, svađaju, zaljubljuju, a sve to čine na malenom otoku Khronosu, nedaleko od Grčke, na kojem se skrivaju od uskorog kraja svijeta. Svaki od njih otkriti će nešto, ili nekoga, tko će im promijeniti njihov čitavi život i dati mu novi smisao – a sve to uz pomoć dobre porcije bureka.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Christina Aloupi Lilly
Eleanor Boddie News Anchor
Jason Grechanik Frank
William Leroy W.C. Rupperts
Al Nazemian Tarek
Constantinos Pinotsis Giorgos
Thanassis Sarantos Doctor
Paul Sevigny The Pastor
Mari Yamamoto Fujiko
Richard S.C. Garland Newscaster
  Recenzija

Multikulturalno okupljanje na izmišljenom grčkom otoku priprema pozornicu za „Bourek“, novu komediju redatelja Vladana Nikolića. Uz mnoštvo ludih likova, fine hrane i predivnih pejsaža, prezentiran u jezičnoj kombinaciji engleskog, grčkog i srpskog, ovaj film nudi višeslojan satirični pristup koji konstantno mijenja fokus sa jednog mjesta na drugo, baveći se raznim lošim stvarima u svijetu.

Premisa samog filma veoma je jednostavna. Američki milijarder je uvjeren da će otok Khronos biti jedino sigurno mjesto na svijetu kada se ostvari proročanstvo koje mu je obznanio sumnjivi tele-evanđelist i svijet zadesi kobna apokalipsa. U međuvremenu, na otoku, mlada Grkinja pokušava održati svoj restoran živim i riješiti se dugova koje ima prema Njemcima, dok se istovremeno brine za Britanca koji ima amneziju. Osim nje, otok sadrži mnoštvo drugih raznolikih likova kroz koje dobivamo najviše socijalnog komentara ovog filma – Libijskog izbjeglicu koji je doslovno pao sa broda i doplutao na obalu, Turka koji dila hašiš, dvojicu Srba koji su pravi pravcati ženskaroši, avantgardnog japanskog umjetnika, i ostale.

Mir i tišina otoka Khronosa, te predivni pejsaži koje ovaj film prikazuje, donose veoma nostaligčne osjećaje, kojima nas „Bourek“ želi barem nakratko odmoriti od užurbane, moderne svakodnevice. U suprotnosti sa otokom, film nam u svom početku prikazuje divlji New York, te daje nekoliko jasnih kontrasta – mega-grad naspram starisnkog mjestašca, kapitalizam naspram demokracije, a sama jednostavnost otoka i hrane koja ga pokreće podsjećaju nas na male stvari kojima smo se nekad jako veselili kao djeca.

Valja spomenuti i pozadinsku glazbu, koja je odlična, vesela mješavina grške, srpske i romske muzike, te je odsvirana na raznim instrumentima poput bouzoukija, gitara i lutnji. Gospodin Nikolić uistinu je poznati majstor vizuala, te mu stvarno savršeno ide prikazivanje razlika između bogatih i siromašnih. Iako ovaj film možda i nije toliko originalna ideja kao njegov prošli film „Allure“ iz 2015.g, svejedno smo sigurni da će svatko uspjeti pronaći nešto specifično lijepo i opuštajuće u ovom filmu, te se nakon gledanja istog jednostavno osjećati mnogo bolje, što je redatelju, nadamo se, i bio konačni cilj.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Komedije Kriminalistički Romantični Drame Horori
Sortiraj