Menu

Blindness (2008)

Grad je uništen epidemijom brzog “bijelog slijepila”. Prvi zaraženi su naredbom vlasti zatvoreni u karantenu u napuštenu bolnicu za mentalne bolesnike u kojoj to novonastalo društvo ubrzo poklekne pred zločinima. Mentalno jači i skloniji kriminalu počinju maltretirati one slabije…

  Ocjena

 Sljepoća
(2008) on IMDb

  Trajanje

2h 1 min

  Zemlja / jezik

Kanada, Brazil, Japan / engleski, japanski

  Klasifikacija

  Režija

Fernando Meirelles

  Scenarij

José Saramago
Don McKellar

  Produkcija

Nicolas Aznarez
Andrea Barata Ribeiro
Bel Berlinck
Claudia Büschel
Simon Channing Williams
Gail Egan
Niv Fichman
Sari Friedland
Akira Ishii
Victor Loewy
Sheena Macdonald
Aeschylus Poulos
Chris Romano
Sonoko Sakai
Barbara Willis Sweete
Larry Weinstein
Austin Wong
Tom Yoda

  Glazba

Marco Antônio Guimarães

  Kinematografija

César Charlone
  Sinopsis

U jednom gradu izbije epidemija instantne „blijele sljepoće“. Oni koji padnu pod utjecaj bolesti bivaju strpani u karantenu od strane vlasti u napuštenoj mentalnoj bolnici gdje se novo stvoreno „društvo slijepih“ ubrzo počne raspadati. Kriminalci i fizički snažni prijete slabijima, uzimajući svu hranu za sebe, kao i sve drugo što požele. No, među njima je i jedna žena koja i dalje ima svoj vid, a koja je došla u karantenu samo zbog svog muža koji je pod utjecajem bolesti. Čuvajući svoju tajnu, ona navodi sedam stranaca koji su joj postali obitelj, u bijeg iz karantene i na ulice grada, gdje ih čeka mnogo strašnija stvarnost.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Yûsuke Iseya First Blind Man
Jason Bermingham Driver #1
Eduardo Semerjian Concerned Pedestrian #1
Don McKellar Thief
Ciça Meirelles Driver #2
Antônio Fragoso Concerned Pedestrian #2
Lilian Blanc Concerned Pedestrian #3
Douglas Silva Onlooker #1
Daniel Zettel Onlooker #2
Yoshino Kimura First Blind Man's Wife
  Recenzija

„Blindness“ je adaptacija romana nobelovca Josea Saramaga koji se slobodno može nazvati filmom katastrofe – on ima sve elemente takvog filma – kaos i paniku ljudi, masovnu histeriju, te činjenicu da koristi svoju priču o ljudskoj propasti kao alegoriju velikih društvenih problema. No, ovaj film ipak ima nekoliko veoma bitnih razlika.

Iako slijedi sličan format kao i većina ostalih filmova katastrofe, „Blindness“ je drugačiji jer nije još jedna blesava priča, već veoma intenzivna, moćna i vizualno predivna avantura kroz dubinu društvenih problema. Don McKellar napravio je odličan posao sa skriptom, a redatelj Meirelles uistinu je fenomenalno prikazao isustvo slijepoće. Meirellles se već dokazao u cijelom svijetu sa svojim filmom „City of God“, no ovdje je uistinu podigao razinu kriterija. Zvučni dizajn odaje dojam ludog svijeta u kojem živimo, te na inovativan način prikazuje strašan kaos zvuka koji nas obuhvaća kada nemamo vid.

Juliane Moore i Mark Ruffalo pružaju odlične nastupe, kao i sporedni glumci Danny Glover, Alice Braga i Maury Chaykin. No, film ima i svojih problema. Na primjer, priča se predugo odvija u samoj ludnici, te je teško vjerovati da bi Moorin lik dozvolio da se dogodi toliko strašnih stvari prije nego odluči nešto poduzeti. Također, kraj je malo razočaravajuć i čini se kao da film naposlijetku nije imao nikakvu poantu.

Ipak, jednom kada ga počnete gledati, teško ćete moći prekinuti – Meirellesovi vizuali i odlični nastupi glumaca uvući će vas u ovaj moćan, ipresivno napravljen i emocionalan film, a njegova priča držat će vas u napetosti do samoga kraja. Film je veoma mračan i provokativan, stoga možda i nije baš za sve, no oni koji u njega uđu otvorenog uma, nakon što ga pogledaju zasigurno će gledati svijet novim očima.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Romantični Povijesni Biografije Preporuke Akcije Ratni Sportski
Sortiraj