Menu

Alien: Covenant (2017)

Posada kolonijalnog svemirskog broda koji se uputio prema udaljenom planetu otkriva rajski planet koji na sebi sadrži prijetnju koju nisu mogli niti zamisliti, te sada moraju naći način da pobjegnu sa njega.

  U kinima

Hrvatska19.01.2017.
Bosna i Hercegovina19.01.2017.

  Ocjena

 Alien: Covenant
(2017) on IMDb

  Trajanje

2h 2min

  Zemlja / jezik

SAD, Australija, Novi Zeland, UK / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Ridley Scott

  Scenarij

Dan O’Bannon
Ronald Shusett
Jack Paglen
Michael Green
John Logan
Dante Harper

  Produkcija

David Giler
Amy Greene
Walter Hill
Mark Huffam
Hannah Ireland
Tersa Kelly
Michael Schaefer
Ridley Scott

  Glazba

Jed Kurzel

  Kinematografija

Dariusz Wolski
  Sinopsis

Ridley Scott vraća se svijetu kojeg je sam i začeo, sa filmom “Alien: Covenant”, novim poglavljem u svojoj revolucionarnoj Alien franšizi. Posada kolonijalnog rboda Covenant na putu je prema udaljenom planetu na drugoj strani galaksije, kada otkriju planet koji nije ucrtan na kartama. Ovaj planet pravi je pravcati raj, no u svojoj dubini krije tamnu i opasnu tajnu. Kada posada otkrije prijetnju koju nisu mogli niti zamisliti, oni moraju smisliti način da što prije pobjegnu sa planeta, prije nego postane prekasno.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Michael Fassbender David
Katherine Waterston Daniels
Billy Crudup Oram
Danny McBride Tennessee
Demian Bichir Lope
Carmen Ejogo Karine
Jussie Smollett Ricks
Callie Hernandez Upworth
Amy Seimetz Faris
Nathaniel Dean Hallett
  Recenzija

Šesti nastavak poznatog serijala Alien ponovno je preuzeo originalni tvorac Ridley Scott, te je čini se prilično dobro raspoložen – ako želite krvi, ovaj film će vam je drage volje pružiti. “Prometheus” definitivno nije zapostavljen i zaboravljen (i dalje dobivamo filozofske izjave od strane Michaela Fassbendera), no tijela – bilo da su raskomadana, krvava ili spržena – veoma rano počnu se pojavljivati u filmu.

Samo nekoliko minuta nakon početka filma, “Covenant” – ogromni svemirski brod koji putuje kroz galaksiju u potrazi za nastanjivim planetom – doživljava veliku redukciju posade. Sve što je potrebno jest nezgodni kratki spoj i cijela posada, koja uključuje obožavateljicu postera Daniels (Katherin Waterston) i kauboja-pilota Tennesseeja (Danny McBride), zadobiva veliki udarac te ostaju bez desetak kolonista i kapetana (kojeg kratko glumi James Franco).

U tom trenutku očito je da će broj trupala u ovom filmu biti vrlo visok, iako se Scott bizarno uopće ne zamara s time da u nama pobudi neke emocije. Nitko od mnogo, mnogo novih lica – među kojima su i Billy Crudup i Carmen Ejogo – ne dobivaju dovoljnu karakterizaciju da bi njihova smrt gledateljima išta značila, stoga kada svemirski paraziti počnu ulaziti u njihova prsa, kičme i sve između toga, gledateljima ne preostaje ništa drugo nego da uživaju u nasilju i krvi, ukoliko je to ono što žele.

Ipak, rijetko koji redatelj na ovom planetu zna prezentirati grafičko nasilje na tako dobar način kao Ridley Scott. Vizualni dizajn je, kao i uvijek, predivan, a taman kada vam se počne činiti da ste već gledali neki sličan film (posada dospijeva na misteriozni planet i počnu dirati gdje ne bi smjeli), ovaj 79-godišnjak radi ogroman preokret i skreće film u mnogo mračniji stil.

Nakon zasjede na otvorenom – koja se doima poput one u prvom “Jurassic Parku”, Scottova kamera podiže se u visine i otkriva more trupla prošlih stanovnika ovog planeta, a ubrzo nakon toga otkrivaju se sve stravične tajne koje planet krije. Što se tiče glumačke ekipe, Fassbender je svu težinu imao na svojim plećima, te je uistinu uspio odraditi odličan posao. U konačnici, ovaj film definitivno je nešto novo, nešto što do sada nismo imali prilike vidjeti u Alien franšizi. No, neki okorjeli obožavatelji možda neće odobriti ovu promjenu smjera – njima samo možemo poručiti da ovo definitivno neće biti posljednji nastavak serijala, te da će prije ili poslije i oni zasigurno dobiti ostvarenje svojih želja.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije SF-ovi Avanture Trileri Horori Drame Romantični
Sortiraj