Menu

Alien (1979)

Posada komercijalnog svemirskog broda odluči istražiti SOS poziv s jednoga planeta. Na tom planetu nailaze gnijezdo puno čudnih jaja…

  Ocjena

 Alien
(1979) on IMDb

  Trajanje

1h 57 min

  Zemlja / jezik

SAD, UK / engleski

  Klasifikacija

  Redatelj

Ridley Scott

  Scenarij

Dan O’Bannon
Ronald Shusett

  Produkcija

Gordon Carroll
David Giler
Walter Hill
Ivor Powell
Ronald Shusett

  Glazba

Jerry Goldsmith

  Kinematografija

Derek Vanlint
  Sinopsis

U dubokom svemiru, posada komercijalnog broda Nostromo budi se iz svojeg dubokog sna na pola puta do njihovog putovanja kući kako bi istražili poziv upomoć koji dopire sa nepoznate vanzemaljske letjelice. Horor počinje kada posada otkrije leglo jaja na letjelici. Organizam iz jaja zakači se na člana njihove posade i stavi ga u komu. Usprkos protivljenju određenih članova, kapetan odluči vanzemaljca dovesti nazad na njihov brod, no to će se pokazati kao veoma kobna odluka.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Tom Skerritt Dallas
Sigourney Weaver Ripley
Veronica Cartwright Lambert
Harry Dean Stanton Brett
John Hurt Kane
Ian Holm Ash
Yaphet Kotto Parker
Bolaji Badejo Alien
Helen Horton Mother
Eddie Powell Alien
  Recenzija

Uz današnje recikliranje i kopiranje horor filmova, teško je vjerovati da je nekoć taj žanr prštio originalnošću i revolucionarnim idejama, te doveo do nastanaka nekih od najboljih filmova ikad napravljenih. „Alien“ je jedan od posljednjih kvalitetnih primjera tog žanra, ovoga puta spojen sa znanstvenom fantastikom, koji je obilježio zlatno doba horora.

Za velik dio uspjeha ovog filma zaduženi su briljantni glumci, koji do tada nisu bili poznati. Na čelu njih stoji Sigourney Weaver, glumica koja je donijela ljudskost svom liku Ellen Ripley i koja će postati jednom od najpoznatijih, najboljih ženskih idola u povijesti filma, te okruniti svoju karijeru Oscarom. Tom Skerritt, Veronica Cartwright, Harrey Dean Stanton i Yapeth Kotto također su odlični u svojim ulogama male posade u dubokom svemiru, no posebno valja istaknuti Johna Hurta kao jednu od prvih žrtava, te Iana Holma koji glumi doktora posade.

Ridley Scott, iako mu je ovo bio tek drugi film kojeg je režirao, nevjerojatno uspješno uspio je dočarati svoju viziju mračne i strašne budućnost u kojoj spoznaja da smo sami u svemiru možda i nije tako loša stvar. Njegov stil snimanja veoma dobro pokazuje klaustrofobiju, zbunjenost i teror kojeg doživljavaju likovi zatočeni u svom malom svemirskom brodu, a isti taj stil kasnije će primijeniti i na snimanju „Blade Runnera.“ Njegovo režiranje ovog filma uistinu jasno demonstrira zašto je postao jednim od najpoznatijih i najpoštovanijih redatelja na svijetu.

Iako je priča ovog filma prilično mlaka u usporedbi sa horor filmovima današnjice, konstantni klaustrofobični strah je ono što ga čini originalnim. Nema mnogo filmova, kako u horor, tako i u sci-fi žanru, koji su toliko dobro konstruirani i toliko strašni za gledanje kao što je ovaj. Za sve one koji ga još uvijek nisu pogledali – nikada nije prekasno da i vi iskusite ovo remek-djelo.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
SF-ovi Trileri Akcije Avanture Horori
Sortiraj