Menu

Alice in Wonderland (2010)

Alice, cura od 19 godinase vraća u magični svijet iz avantura njenog djetinjstva. Nakon što se ponovno nalazi s starim prijateljima, saznaje i svrhu svog života u tom magičnom svijetu: stati na kraj teroru i vladavini Crvene Kraljice.

  Ocjena

 Alice in Wonderland
(2010) on IMDb

  Trajanje

1h 48 min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Redatelj

Tim Burton

  Scenarij

Linda Woolverton
Lewis Carroll

  Produkcija

Katterli Frauenfelder
Derek Frey
Chris Lebenzon
Tom C. Peitzman
Mary Richards
Joe Roth
Peter M. Tobyansen
Jennifer Todd
Suzanne Todd
Richard D. Zanuck

  Glazba

Danny Elfman

  Kinematografija

Dariusz Wolski
  Sinopsis

Alice Kingsleigh (Mia Wasikowska), koja je bila tek curica kada je prvi put posjetila čarobni „Underland“, sada je tinejdžerica koja nema nijedno sjećanje na taj događaj – osim u svojim snovima. Njen život potpuno se zaokrene, kada tokom zabave uglode malog bijelog zeca, te ga odluči slijediti u rupu. Ponovno u društvu svojih ludih prijatelja, Alice sazna kako je njena sudbina uništiti kraljevstvo terora zle Crvene kraljice.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Johnny Depp Mad Hatter
Mia Wasikowska Alice Kingsleigh
Helena Bonham Carter Red Queen
Anne Hathaway White Queen
Crispin Glover Stayne – Knave of Hearts
Matt Lucas Tweedledee/Tweedledum
Michael Sheen White Rabbit
Stephen Fry Cheshire Cat
Alan Rickman Blue Caterpillar
Barbara Windsor Dormouse
  Recenzija

Redatelj Tim Burton, poznat po svom mračnom stilu filmova, donosi nam svoju verziju klasične priče Lewisa Carrolla, „Alisa u zemlji čudesa.“ Mnogi elementi, likovi i događaji posuđeni su iz Disneyeve verzije, no Burton ipak dodaje dozu svog posebnog štiha ovoj fantastičnoj priči.

Ova priča je kao stvorena za Tima Burtona, puna bizarnih likova i atmosfere koja neodoljivo podsjeća na njegove ranije uratke. Njegova verzija uključuje male izmjene likova, no svi su i dalje slični originalnoj viziji priče. Priča je i izvorno bila prilično mračna, no Burton ju je uspio napraviti još nijasnu mračnijom, sa uključivanjem novih čudnih zvijeri i epskom bitkom na kraju filma.

No, iako je priča sama dovoljna da pogoni radnju ovog filma, postoji osjećaj kako je malo požurena u prvih pola sata, a nakon toga se pak doima usporenom, sve do scene velike bitke između Crvene i Bijele kraljice pred kraj filma. S druge strane, cijela priča puna je spektakularnih specijalnih efekata, uključujući scenu smanjivanja i povećavanja Alice, te fantastičan dizajn za koji je zaslužan Robert Stormberg. Film je jedna velika kombinacija glume uživo, animacije i specijalnih efekata koji se međusobno stapaju kako bi svijet Underlanda ispao mnogo realističniji nego što bismo mogli pretpostaviti.

Najbolji performans u filmu pruža Mia Wasikowska u ulozi Alice, koja je počela glumiti tek u 2004.g. te je relativno nepoznata, no uspjela je svom liku dati sve potrebne sastojke. Također valja spomenuti i Johnnya Deppa, koji je stvorio još jednog lika za pamćenje. Ovo je sedmi film na kojem su on i Burton zajedno surađivali, a svaki puta kada se udruže, dogodi se magija.

Naposlijetku, ova verzija „Alise u zemlji čudesa“ je putovanje na koje se isplati poći, uglavnom kako biste vidjeli maštu Tima Burtona na djelu. Priča je vjerojatno već svima poznata, no zasigurno ju još niste vidjeli odrađenu na ovakav način. Ako vam je poznata samo Disneyjeva verzija, iznenadit ćete se koliko dublje zečja rupa može ići.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Avanture Fantazije Akcije Drame SF-ovi Westerni Horori
Sortiraj