Menu

100 metres (2016)

Temeljen na istinitoj priči o čovjeku sa multipla sklerozom koji je pokušao napraviti nešto što nitko od njega nikada nije moga očekivati.

  U kinima

Hrvatska25.05.2017.
Bosna i Hercegovina25.05.2017.

  Ocjena

 100 metros
(2016) on IMDb

  Trajanje

1h 48min

  Zemlja / jezik

Portugal, Španjolska / španjolski

  Klasifikacija

  Režija

Marcel Barrena

  Scenarij

Marcel Barrena

  Produkcija

Alina Constanso
Carlos Fernández
Laura Fernández
Adrià Monés
Tino Navarro

  Glazba

Rodrigo Leão

  Kinematografija

Xavi Giménez
  Sinopsis

Uspješan i cijenjen na poslu, te voljen od strane svoje obitelj, Ramon je imao ono što mnogi smatraju savršenim životom. No, njegova sreća naglo se preokrenula. Kada se u njegovu kuću doselio njegov punac, Ramon je polako počeo osjećati napor i stres. Pokušao je potražiti utočište na poslu, ne misleći da će ta opcija uskoro zauvijek biti zatvorena… Ramonu ubrzo biva dijagnosticirana multipla skleroza, te mu kažu kako uskoro neće moći hodati niti 100 metara. On sada mora donijeti odluku – odustati od života i pustiti bolesti da ga polako ubije, ili se boriti protiv nje. Sa rođenjem svog drugog sina, u njemu se pobudi strast borca, te on odluči natjecati se u jednoj od najtežih triatlonskih disciplina – “Iron Man” izazovu. Sa velikom hrabrošću i neočekivanim saveznikom, Ramon će naučiti kako savladati sve prepreke koje mu je ova grozna bolest donijela.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Dani Rovira Ramón
Karra Elejalde Manolo
Alexandra Jiménez Inma
David Verdaguer Mario
Clara Segura Dra. Berta
Alba Ribas Ariadna
Bruno Bergonzini Bernat
Ricardo Pereira Marcos
Manuela Couto Jefa de Ramón
Marc Balaguer Pau
  Recenzija

Što pretvara jednog običnog čovjeka s ulice u pravog superjunaka? Život jednostavno nije moguće isplanirati – jednog dana si na vrhu, imaš dobar posao i ženu, sina koji te obožava i drugo dijete na putu. A u drugom trenutku dobiješ bolest poput multiple sklerozre koja te ostavlja paraliziranim, bez prijatelja, posla i svega onoga što nisi znao cijeniti u životu. Sada ti preostaju dvije opcije – prepustiti se bolesti ili boriti se protiv nje. Ramon Arroyo odabrao je drugu opciju i odlučio se boriti uz pomoć svojih najbližih kojji ga uistinu vole. On će postati pravim junakom za svog sina i sve ostale koji su u sličnoj situaciji.

Dani Rovira glumi ovog neumornog borca – on je inače poznat po svojim ulogama u komedijama, no ovoga puta uspio je iznijeti dramski nastup kakvog se ne bi posramio apsolutno nitko. No, tu i tamo uspio nam je priuštiti poneku humorističnu scenu i nasmijati nas, posebice kada upoznaje Manoloa, čangrizavog tasta sa bradom koji i dalje živi u svojoj prošlosti, te koji mora naučiti slušati druge oko sebe.

“100 meters” je pravi udarac pozitivnosti – jedan od onih filmova nakon kojeg ćete život gledati sasvim novim očima, a sve oko sebe cijenit ćete mnogo više nego prije, kako male, tako i velike stvari, koje vam u bilo kojem trenutku mogu u potpunosti nestati iz života. Ramon je primjer kojeg uistinu svatko treba slijediti, junak kojeg svi trebaju imitirati umjesto napumpanih starleta koje krase naslovnice časopisa, te čovjek koji stvarno može utjecati na druge koji također imaju nesreću u životu.

Kada radite ovakav film, koji se bazira na tako dirljivoj priči, lako je pasti u tipične klišeje koji će umanjiti njegovu sentimentalnu vrijednost, ili previše manipulirati osjećajima gledatelja kako biste postigli određene emocije. No, redatelj ovog filma, Marcel Barrena, nije upao u niti jednu od ovih zamki, već je odlučio naglasiti hrabru borbu ovog čovjeka i njegovu pobjedu – njegovu ustrajnost i borbenost koja ga je na kraju dovela do cilja kojeg si je postavio. Nema ovdje nikakve potrebe za rupčićima i suzama, već ćete osjećati samo sreću i radost, a nakon što film završi osjećat ćete se kao da je u vas ušao neki novi život. Uistinu, ovakvi filmovi rijetki su u današnje vrijeme, stoga bez imalo zadrške preporučamo da ga svi odete pogledati – sigurni smo da ćete u njemu u potpunosti uživati.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
SF-ovi Drame Serije Komedije Domaći filmovi Kriminalistički Avanture Trileri Biografije
Sortiraj