Menu

Zvonar crkve Notre Dame (1996) Sinkronizirano

Deformirani zvonar mora dobiti svoje neovisnost od zlog vladinog ministra kako bi pomogao svojoj prijateljici rasplesanoj romkinji.

  Ocjena

 The Hunchback of Notre Dame
(1996) on IMDb

  Trajanje

1h 31 min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Redatelj

Gary Trousdale
Kirk Wise

  Scenarij

Tab Murphy
Irene Mecchi
Bob Tzudiker
Noni White
Jonathan Roberts
Victor Hugo
Christine Blum
Geefwee Boedoe
Gaëtan Brizzi
Paul Brizzi
Jim Capobianco
Brenda Chapman
James Fujii
Francis Glebas
Ed Gombert
Kirk Hanson
Kevin Harkey
Burny Mattinson
Sue C. Nichols
Floyd Norman
Denis Rich
John Sanford
Jeff Snow
Kelly Wightman

  Produkcija

Roy Conli
Don Hahn
Philip Lofaro

  Glazba

Alan Menken
  Sinopsis

Ova animirana Disneyeva avantura prati grbavca Quasimoda, zvonara katedrale Notre Dame, koji ostatak svog vremena provodi zaključan u tornju. Usamljen u društvu vodoriga, Quasimodo žudi biti sa drugim ljudima, što dovodi do njegovog slučajnog susreta sa očaravajućom cigankom Esmeraldom. Kada ona zapne za oku Quasimodovom čuvaru, zlom Frollou, Quasimodo joj mora pomoći da se izvuče iz njegovih kandži.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Jason Alexander Hugo
Tom Hulce Quasimodo
Mary Kay Bergman Quasimodo's Mother
Demi Moore Esmeralda
Corey Burton Brutish Guard
Jim Cummings Guards/Gypsies
Bill Fagerbakke Oafish Guard
Tony Jay Frollo
Paul Kandel Clopin
Charles Kimbrough Victor
  Recenzija

Ovo nije jednostavna priča – ona je puna dubine i sjena, a kraj ne može biti sretan, iako likovi možda i mogu nastaviti živjeti svojim životima. Ovo je prvi Disneyev film u kojem oba junaka vole djevojku, što znači da je slomljeno srce neizbježno.

Režiran od strane Garyja Trousdalea i Kirka Wisea, ovo je 34. Disneyev dugometražni animirani film koji za svoju inspiraciju uzima roman Victora Huga iz 1831.g. Ozbiljne teme kojima se ovaj film bavi, čine ga jednim od najmoćnijih i najsofisticiranijim Disneyim filmova ikad napravljenim.

Tu je i jedan od najzločestijih zlikavaca ikad viđenih – sudac Claude Frollo. Ono što ga čini uistinu zastrašujućim jest činjenica da nije zao samo zato što to želi biti, već smatra da su njegove akcije Božja volja. Kada ga počnu hvatati bludne misli o Esmeraldi, on se uspaničari te smatra kako je najispravnije riješiti se izvora tog grijeha – ubiti predivnu ciganku Esmeraldu.

Film je naravno prepun fantastičnih pjesama koje komplementiraju predivne vizuale. Pjesme skladane od strane Alana Menkena i Stephena Schwartza su odlične, sa jednom iznimkom –  pjesma kojoj nije mjesto u ovom filmu jest „A Guy Like You“, koju pjevaju vodorige, i koja je očito ubačena u film samo radi veoma mlade djece. Umjesto da pruži dobrodošlu pauzu među teškim temama, ona se jednostavno doima veoma nezrelom, iritantnom i neosjećajnom naspram ogromnih i ozbiljnih događaja koji se zbivaju prije i poslije nje.

„Zvonar crkve Notre Dame“ definitivno je jedan od najmračnijih Disneyevih filmova, koji se dodiruje tema koje većina djece neće moći pojmiti – religija, rasizam i požuda. Stoga je možda bolje da pričekate da vam dijete bude malo starije prije nego mu pokažete ovaj film, kako bi moglo u potpunosti shvatiti njegove poruke. No, za sve ostale, ovo je jedan predivan film, mješavina humora, umjetnosti i ozbiljnih tema, te je kao jedan od najboljih Disneyevih filmova ikad, topla preporuka za gledanje.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Komedije Drame Romantični Horori Akcije Trileri SF-ovi Avanture
Sortiraj