Menu

Zeitgeist (2007)

Socijalna manipulacija društva kroz generaciju straha i podjele potpuno je odvojila ljude od njihovog osjećaja za moć i stvarnosti. Ovaj film pokazuje način na koji je došlo do toga u modernom društvu.

  Ocjena

 Zeitgeist
(2007) on IMDb

  Trajanje

1h 58min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Peter Joseph

  Scenarij

Peter Joseph

  Produkcija

Peter Joseph

  Glazba

Peter Joseph

  Kinematografija

Peter Joseph
  Sinopsis

Zeitgeist je dokumentarni film koji svoje informacije vuče iz mnogih izvora, te ih spaja u jednu cjelinu koja pokazuje da je veoma jednostvano manipulirati ljudima, pogotovo od strane velikih korporacija, vlada i ekonomskih sila. Film je podijeljen na tri dijela. Prvi dio govori o religiji i uspoređuje drevna poganska vjerovanja sa modernom religijom. Drugi dio bavi se najpoznatijim terorističkim činom – padom World Trade Centera, te mnogim pitanjima koja su proizašla iz tog uistinu sumnjivog događaja. Posljednji dio bavi se Federalnom bankom i njenom povijesti, te načinom na koji ona kontrolira današnje društvo. Film sadrži mnogo isječaka iz vijesti i tragičnih povijesnih događaja, te audio snimke ljudi koji vjeruju da je čovječanstvo manipulirano, te da ni sami nisu svjesni koliku slobodu zapravo imaju.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Chogyam Trungpa -
Jordan Maxwell -
George Carlin -
Bill Hicks -
David Ray Griffin -
Joe Casaliggi -
Condoleezza Rice -
George W. Bush -
Dick Cheney -
Anthony Shaffer -
  Recenzija

“Zeitgeist” je jedan od najkontroverznijih, inteligentnijih i sirovijih dokumentarnih filmova ikad snimeljnih. On je podijeljen na tri dijela – odbacivanje religije, teorija zavjere o 9/11 napadima, te moći banaka i njihovom ujtecaju na svijet. Prvi dio filma ima za cilj diskreditirati religiju, pogotovo kršćanstvo. Film to radi tako da pokazuje sve poznate priče iz Biblije, te ih uspoređuje sa već poznatim pričama iz drugih religija, koje jasno upućuju da se radi o jednim te istim likovima i poukama, dajući nam do znanja da je kršćanstvo zapravo samo kopiralo sve što je već postojalo u svijetu u ono doba.

Drugi dio filma želi da gledatelji malo konkretnije razmisle o napadima na WTC u New Yorku, koji su se dogodili 2001. g. Kroz istragu koja je tada provedena, mnoge stvari nisu razjašnjene, te ostaju otvorenim pitanjima do današnjeg dana. Još jednom, ovaj dokumentarac daje nam pogled u mnoge činjenice koje nisu pokazane javnosti, pogotovo o padu tornja broj sedam, u kojega uopće nije udario avion, a ipak se urušio. Dok gledate ovaj dio, nema šanse da ćete ostati ravnodušni i da barem u nekom trenutku nećete i sami početi sumnjati u “činjenice” s kojima ste do tada bili upoznati.

No, možda najšokantnija i najodvratnija informacija koju “Zeitgeist” predstavlja svojim gledateljima jest način na koji su se američke banke domogle moći u sviejtu. Ovaj film sugerira kako su upravo one upletene u američke intervencije u mnogim ratovima, uključujući Prvi i Drugi svjetski rat, Vijetnamski rat, te rat u Iraku i Afganistanu. Same činjenice o povijesti banaka veoma su informativne, a patnja koju su donijele ljudima tokom depresije u ranom 20. stoljeću uistinu je odvratna.

Sve u svemu, “Zeitgeist” je jedan veoma dobro promišljen, uvjerljiv i nevjerojatno interesantan dokumentarni film. Njegovo trajanje prilično je dugo za ovakvu vrstu filma – gotovo dva sata. Ipak, većinu gledatelja bez problema uspjet će zaintrigirati tokom čitavog svog trajanja, iako bi nekima iznošenje konkretnih povijesnih činjenica moglo postati dosadno na momente. Svejedno, sigurni smo kako će svi oni koji ga pogledaju steći mnoštvo novih saznanja, te barem nakratko razmisliti o svemu onome što ovaj film pokušava reći – no, je li sve uistinu istina ili ne, možda nikada nećemo saznati.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Trileri Avanture Najnoviji traileri Serije Komedije Animirani Sinkronizirani crtići Akcije SF-ovi
Sortiraj