Menu

What Happened to Monday (2017)

U svijetu u kojem je zabranjeno imati više od jednog djeteta, sestre sedmorke moraju izbjeći uspavljivanje od strane vlade, dok istražuju nestanak jedne od njih.

  U kinima

Hrvatska23.11.2017.
Bosna i Hercegovina30.11.2017.

  Ocjena

Seven Sisters (2017) on IMDb

  Trajanje

2h 3min

  Zemlja / jezik

UK, Francuska, Belgija / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Tommy Wirkola

  Scenarij

Max Botkin
Kerry Williamson

  Produkcija

Max Botkin
Raffaella De Laurentiis
Serge de Poucques
Thierry Desmichelle
Matthew Feitshans
Fabrice Gianfermi
Sylvain Goldber
Hester Hargett
Nadia Khamlichi
Bogdan Moncea
Adrian Politowski
Philippe Rousselet
Guy Stodel
Gilles Waterkeyn
Kerry Williamson

  Glazba

Christian Wibe

  Kinematografija

Jose David Montero
  Sinopsis

U ne tako dalekoj budućnosti, u kojoj je zbog prenapučenosti i gladi vlada morala donijeti odluku kojom dozovljava samo jedno dijete po obitelji, sedam identičnih sestara (Noomi Rapace) žive svoj život u bijegu i strahu, skrivajući se od vladinih institucija koje ih pokušavaju uspavati. Instituciju vodi žestoka Nicolette Cayman (Glenn Close), zbog koje se sestre moraju praviti da su samo jedna jedina osoba – Karen Settman. Odgojene i naučene od strane svog djeda (Willem Dafoe) – Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday, Friday, Saturday i Sunday mogu pojedinačno izlaziti u svijet samo jednom u tjednu, no uistinu slobodne mogu biti samo unutar svog malenog doma – sve dok jednog dana, Monday ne dospije kući.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Noomi Rapace The Settman Siblings
Glenn Close Nicolette Cayman
Willem Dafoe Terrence Settman
Marwan Kenzari Adrian Knowles
Christian Rubeck Joe
Pal Sverre Hagen Jerry
Tomiwa Edun Eddie
Cassie Clare Zaquia
Cameron Jack Dutch
Clara Read The Young Settman Siblings
  Recenzija

Ako vam se premisa ovog sci-fi filma čini malo nespretnom, ne brinite, definitivno postoje i mnogo gore ideje. Novi film Tommyja Wirkole uspijeva uzeti ove lude ideje i iskoristiti ih kao pozadinu za ono što je zapravo veoma zanimljiv misterij – opaku zavjeru i odličan nastup od strane Noomi Rapace, koja je bezbroj puta pokazala kako je jedna od najpodcjenjenijih modernih glumica, čak i kada dobiva nevjerojatno loš scenarij (što je najčešće upravo i slučaj).

A što je bolje od jedne Noomi Rapace? Pa, njih sedam – stoga je ovaj film definitivno nešto što treba proslaviti. Rapace u ovom filmu glumi sedam identičnih sestara koje, kako bi izbjegle uspavljivanje, bivaju prisiljene živjeti život kao samo jedna osoba. Kod kuće one mogu biti ono što jesu, no čim izađu van, svaka jedan dan u tjednu, one sve postaju jedna jedina osoba – Karen Settman. Zaplet u priči dolazi onog trenutka kada se jedna od sestara, Monday, jednog dana ne vrati kući, te ostale sestre krenu u potragu za njom.

Na svu sreću, redatelj Wirkola zna kako odraditi scene potjere i borbe, te u njih dodati pokoju foru koju još nismo vidjeli, što stvar čini mnogo zanimljivijom. Tempo filma dovoljno je brz da ćete lako prijeći preko nekih sitnih problema u njegovom konceptu. Svakako, ako odlučite krenuti postavljati pitanja o svijetu i nalaziti rješenja za problem sestara, pokvarit ćete si uživanje u ovom filmu, stoga je bolje ne razmišljati previše nego se opustiti i uživati – a film će vam za to pružiti mnogo prilika.

Ipak, da je film konceptualno bio nešto bolje promišljen, on bi zasigurno bio jedan od najbolji sci-fi filmova ove godine. Njegova najveća pogreška je činjenica što se prezentirao kao visoko-konceptualni sci-fi film, no nije dovoljno dobro promislio o svojoj tematici prije nego ju je krenuo izlagati. On funkcionira besprijekorno kao mlaki sci-fi sa dobrom akcijom, no nažalost nije ozbiljan sci-fi film, a redatelj je očito htio da film bude i jedno i drugo. Ipak, ne bismo mu previše zamjerili – Noomi Rapace uistinu je odlična, a film je svakako zanimljiv, te će vam vrijeme uz njega brzo proći.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije Komedije Avanture Animirani Drame Kriminalistički Biografije Sinkronizirani crtići Trileri
Sortiraj