Menu

Watchmen (2009)

U alternativnoj 1985.oj u kojoj bivši superjunaci postoje, ubojstvo kolege aktivira Rorschacha u privatnu istragu, koji pronalazi nešto što bi moglo promijeniti tijek povijesti kakvu je poznajemo.

  Ocjena

 Watchmen
(2009) on IMDb

  Trajanje

2h 10 min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Redatelj

Zack Snyder

  Scenarij

David Hayter
Alex Tse
Dave Gibbons
Alan Moore

  Produkcija

Wesley Coller
Herb Gains
Lawrence Gordon
Lloyd Levin
Lorne Orleans
Deborah Snyder
Thomas Tull

  Glazba

Tyler Bates

  Kinematografija

Larry Fong
  Sinopsis

U alternativoj Americi iz 1985.g, kostumirani superjunaci su dio svakodnevnog života. Kada jedan od njegovih bivših parterna biva ubijen, Rorschach (Jackie Earle Haley) sazna za plan kojem je svrha ubiti i diskreditirati sve superjunake iz budućnosti i sadašnjosti. Dok se pokušava ponovno povezati sa svojim umirovljenim partnerima, od kojih samo jedan ima prave moći, Rorschach uviđa veliku zavjeru u njihovoj zajedničkoj prošlosti i katastrofalne posljedice za budući svijet.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Malin Akerman Laurie Jupiter/Silk Spectre II
Billy Crudup Dr. Manhattan/Jon Osterman
Matthew Goode Adrian Veidt/Ozymandias
Jackie Earle Haley Rorschach
Jeffrey Dean Morgan Edward Blake/Comedian
Patrick Wilson Dan Dreiberg/Nite Owl
Carla Gugino Sally Jupiter/Silk Spectre
Matt Frewer Moloch
Stephen McHattie Hollis Mason
Laura Mennell Janey Slater
  Recenzija

Ovaj, film, režiran od strane Zacka Snydera, većinom je vjeran likovima i pričama Alana Moorea i Davea Gibbonsa, koji su mu poslužili kao inspiracija, no original je toliko kompleksan i pun slojeva, da niti jedna filmska adaptacija, ma koliko god dugo trajala, ne bi mogla sve pohvatati.

Scenarij, napisan od strane Davida Hayera („X-Men“, „The Scorpion King“) i Alexa Tsea, ne udaljuje se mnogo od romana sve do samog kraja, gdje su napravljene neke promjene koje su možda i bolje. Problem je u tome što je roman pun dubokih pozadinskih priča likova i njihove povijesti, no većina toga trebala se ukloniti za potrebe filma, kako ne bi trajao sedam sati ili više. Nažalost, to će onima koji nisu prije gledanja filma čitali knjige, donijeti dozu zbunjenosti, te im neće u potpunosti biti jasno zašto se neke stvari događaju.

Osim toga, niti jedan od likova osim Rorschacha nije dovoljno razvijen, te pirča ne nudi dovoljno emocionalne težine s kojom bi se ljudi mogli poistovjetiti. Psihologija većine likova, zašto nose maske i bore se protiv kriminalaca, veoma je površno dotaknuta, te iako svi mnogo pričaju, njihove riječi se čine ispraznima. Snyderova režija je usporena, te akcijske scene, koje su ionako rijetke u filmu, nemaju dovoljnu privlačnost, a brutalno nasilje ispada više bolesno nego uzbudljivo. Brži rezovi scena, koje viđamo u ostalim filmovima ovog tipa, bile bi mnogo bolje riješenje.

No, unatoč svemu tome, ovaj film jednostavno je prečudan da bi bio dosadan, a Snyderovo odlično oko za vizuale primijenjeno je i u ovom filmu, poput njegovog najpoznatijeg filma „300.“ Priča je dovoljno zanimljiva, gluma veoma dobra (a u nekim slučajevima i odlična), specijalni efekti su prigodno impresivni – te iako u cjelini nije toliko dobar, vrijedi ga pogledati jednom, uživati, a zatim ga zaboraviti.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije Drame Serije Avanture Kriminalistički Fantazije SF-ovi
Sortiraj