Menu

Transcendence (2014)

Transcendence je priča o poznatoj temi u znanosti 21. stoljeća, o razvoju umjetne inteligencije. Jedan od znanstvenika krene u vrlo opasan podvig kada se njegova savjest učita unutar platforme za umjetnu inteligenciju.

  Ocjena

 Transcendence
(2014) on IMDb

  Trajanje

1h 59 min

  Zemlja / jezik

UK, Kina, SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Wally Pfister

  Scenarij

Jack Paglen

  Produkcija

Brad Arensman
Yolanda T. Cochran
Kate Cohen
Broderick Johnson
Andrew A. Kosove
Annie Marter
Dan Mintz
Christopher Nolan
Marisa Polvino
Mary Regency Boies
Scott Robertson
Aaron Ryder
Emma Thomas
David Valdes

  Glazba

Mychael Danna

  Kinematografija

Jess Hall
  Sinopsis

Dr. Will Caster (Johnny Depp) je poznati istraživač umjetne inteligencije, te radi na stroju koji će kombinirati kolektivnu inteligenciju svega ikad poznatog sa punim opsegom ljudskih emocija. Njegovi veoma kontroverzni eksperimenti učinili su ga poznatim, no također su ga učinili metom anti-tehnoloških ekstremista. Njihov pokušaj uništavanja Willa slučajno postane katalist za njegovo vlastito uzvišenje. Ubrzo Willova žeđ za znanjem evoluira u konstantnu želju za moći, čiji cilj nije poznat. Jedino što postaje zastrašujuće jasno jest da ne postoji način da ga se zaustavi.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Johnny Depp Will Caster
Rebecca Hall Evelyn Caster
Paul Bettany Max Waters
Cillian Murphy Agent Buchanan
Kate Mara Bree
Cole Hauser Colonel Stevens
Morgan Freeman Joseph Tagger
Clifton Collins Jr. Martin
Cory Hardrict Joel Edmund
Falk Hentschel Bob
  Recenzija

„Transcendence“ označava redateljski debi Wallyja Pfistera, koji je dugogodišnji kolaborator Christophera Nolana i kinematograf na filmovima poput „The Dark Knight“ trilogije i „Inceptiona“. Također, ovo je debi i pisca Jacka Paglena, koji je odabrao veliki, teški sci-fi za svoju prvu skriptu. Konačni rezultat sa ovom dvojicom novajlija koji su pokušali napraviti dubokoumni blockbuster je prilično zbrkan film, iz kojeg naposlijetku redatelj uspijeva izaći kao mnogo veći pobjednik od pisca.

Sa redateljske strane, „Transcendence“ je prilično dobro napravljen. Fotografija, kinematografija, dizajn setova i kadriranje scena je veoma snažno, što je i za očekivati od nekoga tko posjeduje toliko iskustva kao Wally Pfister. U nekim scenama doima se kao da gledate Nolanov film, jer odabir kadriranja i sekvenciranja očito posuđuje stilski od Nolana. Generalno gledajući, film uistinu izgleda kao veliki sci-fi blockbuster – no nažalost to je sve samo površno.

Što se tiče priče, film je potpuni nered, ali ne samo običan, nego što je još gore, dosadan nered. Priča u početku obećaje mnogo toga, no kada dođemo do drugog čina, i Will je u kompjuteru, film se jako brzo izgubi u fokusu, smislu i tematskom/karakternom razvoju. Posljednja dva čina filma izmijenjuju duboke scene sa sci-fi klišejima, a kada film pokuša biti originalan, dobijemo samo djeliće koje nikako ne uspijeva u potpunosti razviti u kontekstu priče. Ono što je u filmu zaista dobro su glumci. Johnny Depp je veoma suptilan, te je uspio od Willa napraviti dovoljno nelagodnog lika, pogotovo u drugom činu i ostatku filma. Rebecca Hall je veoma prizemljena u cijelom ovom sci-fi cirkusu, te nosi glavninu drame i emocija ovog filma. Osim to dvoje glavnih likova, tu su i Morgan Freeman, Cillian Murphy, Josh Stewart i mnogo ostalih poznatih lica koji su svi naravno veoma dobri u svojim nastupima.

Naposlijetku, kompetentan redatelj, solidni glumci i neki veoma interesantni sci-fi koncepti u vezi umjetne inteligencije, uspijevaju održati ovaj film na okupu. Ako volite sci-fi koji nije toliko brz i pun akcije, nego malo sporiji i pun filozofije i teorije, onda će vam se „Transcendence“ definitivno svidjeti.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Romantični Horori Komedije Preporuke Trileri Kriminalistički Westerni Akcije SF-ovi
Sortiraj