Menu

Trance (2013)

Priča o trgovcu umjetninama koji postane umješan u kriminal i to zato što želi vratiti jednu ukradenu sliku. On i njegovi partneri koriste hipnotizera kako bi uspjeli u tome naumu.

  Ocjena

 Trance
(2013) on IMDb

  Trajanje

1h 41 min

  Zemlja / jezik

UK, SAD, Francuska / engleski, francuski

  Klasifikacija

  Redatelj

Danny Boyle

  Scenarij

Joe Ahearne
John Hodge

  Produkcija

Bernard Bellew
Christian Colson
François Ivernel
Cameron McCracken
Diarmuid McKeown
Steven Rales
Tessa Ross
Mark Roybal
Raphaël Benoliel
Danny Boyle

  Glazba

Rick Smith

  Kinematografija

Anthony Dod Mantle
  Sinopsis

Simon (James McAvoy), aukcionar umjetnina, udruži se sa bandom kriminalaca kako bi ukrali sliku vrijednu milijune dolara, no nakon što dobije udarac u glavu tokom pljačke on se probudi i otkriva kako se ne sjeća gdje je sakrio sliku. Kada fizičke prijetnje i mučenje ne pobudi rezultate, bandin vođa Frank (Vincent Cassel) zaposli hipnotizerku Elizabeth Lamb (Rosario Dawson) kako bi dosegla u najmračnije dijelove Simonove psihe. Dok Elizabeth rastavlja Simonovu slomljenu podsvijest, linija između istine, sugestije i prevare polako počinje nestajati.
  Trailer

  Glumac   Uloga
James McAvoy Simon
Vincent Cassel Franck
Rosario Dawson Elizabeth
Danny Sapani Nate
Matt Cross Dominic
Wahab Sheikh Riz
Mark Poltimore Francis Lemaitre
Tuppence Middleton Young Woman in Red Car
Simon Kunz Surgeon
Michael Shaeffer Security Guard #1
  Recenzija

Danny Boyle jedan je od rijetkih redatelja koji se može primiti bilo kojeg žanra te pokazati svoj raspon talenta dok cijelo vrijeme održava svoj unikatni stil u svima njima. Radio je horor filmove, obiteljske filmove, sci-fi, krimiće, pa čak i dramu o preživljavanju. Ovoga puta, donosi nam psihološki triler, koji je znantno lakši nego njegova prethodna dva filma, koji su bili oskarovski teški.

Nakon što se priča ovog filma zaplela, bilo je logično očekivati neki preokret, ali ovaj film cijelo vrijeme će vas držati u neznanju i činiti ono neočekivano, zahvaljujući Boyleovoj tipično stilskoj režiji i odličnoj glazbi od strane Ricka Smitha – koji obojica rade tako dobar posao da ćete biti potpuno uvučeni u ovaj čudni, umjetni svijeti. Glumci su standardno dobri za ovakvu vrstu materijala, no glavna atrakcija je Rosario Dawson kao hipnotizerka. Ne samo da joj je dan veoma interesantan i originalan lik, već i njen autoritativan, umirujuć glas uspijeva i gledatelje održati u stanju transa u kojem završavaju mnogi likovi u filmu.

Treći čin filma vjerojatno će neke gledatelje razočarati. Ne samo da film postaje sve više nasilan, nego su i otkrivenja koja dobivamo u filmu poprilično luda, čak i za ovakav film. Dolazi do potpunog skretanja s tračnica, no na neki način to je uistinu osvježavajuće. Ako prilikom prvog gledanja filma i pomislite kako rasplet nije dobro promišljen, pogledajte film još jednom te ćete se uvjeriti da su redatelj i scenaristi veoma dobro promislili o svemu.

Unatoč tom slabijem kraju filma, „Trance“ bismo preporučili svima onima koji vole ovakav žanr filmova. On je nasilan, lud i prepun ideja koje možda ne realizira uvijek, no ono što je bitno jest da su se Boyle i ostatak ekipe potrudili da to bude iskustvo koje nećete požaliti, a i film je barem malo inteligentniji nego što će mu većina ljudi dati za priznanje.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Komedije Drame Povijesni Trileri Kriminalistički Preporuke
Sortiraj