Menu

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017)

Majka ubijene kćeri osobno izaziva lokalnu policiju da riješe slučaj njenog ubojstva kada ne uspiju pronaći krivca.

  U kinima

  Ocjena

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017) on IMDb

  Trajanje

1h 55min

  Zemlja / jezik

UK, SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Martin McDonagh

  Scenarij

Martin McDonagh

  Produkcija

Daniel Battsek
Graham Broadbent
Peter Czernin
Rose Garnett
Ben Knight
David Kosse
Martin McDonagh
Diarmuid McKeown
Bergen Swanson

  Glazba

Carter Burwell

  Kinematografija

Ben David
  Sinopsis

“Three Billboards” je crnohumoristična drama Oscarom nominiranog redatelja Martina McDonagha. Nakon što je prošlo nekoliko mjeseci od ubojstva njene kćeri, a lokalna policija nije uspjela pronaći krivca, Mildred Hayes (Frances McDormand) poduzima veoma odvažan potez – ona zakupi pravo na tri plakata i na njih postavi drski izazov lokalnoj policiji i njenom šefu Williamu Willoughbyju (Woody Harrelson). Kada njegov podređeni, poručnik Dixon (Sam Rockewell), nezreli razmaženko sklon nasilju, postane upleten u cijelu priču, stvari polako počnu izmicati kontroli.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Frances McDormand Mildred
Caleb Landry Jones Red Welby
Kerry Condon Pamela
Sam Rockwell Dixon
Darrell Britt-Gibson Jerome
Woody Harrelson Willoughby
Abbie Cornish Anne
Riya May Atwood Polly
Selah Atwood Jane
Lucas Hedges Robbie
  Recenzija

Iako manje komičan od McDonaghovih prethodnih filmova, “Three Billboards” svejedno se doima kao povratak pravom tonu za ovog redatelja. Nasilje je mnogo jače, te nemamo čistih heroja ili zlikavaca, kao niti jednostavnih odgovora. Većina filma posvećena je mračnim dijelovima čovječanstva – nasilju, rasizmu, seksizmu, mržnji i smrti. Dobronamjerni likovi poput šerifa Willoughbyja, vlasnika plakata Reda ili Jamesa, pate, dok oni ljutiti i abrazivni prave kaos. U jednom trenutku čak ćete se i zapitati postupa li Mildred uopće konstruktivno, ili je riječ samo o njenom napadaju mržnje i bijesa.

No, čak niti najmračniji trenuci u filmu nisu nimalo dosadni. McDonagh je toliko talentiran pisac da uspijeva tamu pretočiti u nešto čarobno samo putem umijeća kreiranja kvalitetnog dijaloga i likova. Čak uspijeva i pretvoriti konačni čin u priču o oprostu, nadi i ljudskoj povezanosti – uistinu remek-djelo po pitanju priče. Također valja napomenuti da se na samom kraju likovi preobraćaju, no ne kao u nekoj sapunici, nego tako da se to uistinu doima realno.

McDonagh je dobio velike kritike na račun činjenice da ne zna napisati ženske likove, no ovoga puta sve je uspio ušutkati – svaki ženski lik u ovom filmu ima osobnost i glas, bilo da se radi o tragičnoj ženi šerifa ili 19-godišnjoj djevojci Mildredinog bivšeg muža. No, sva svjetla ipak pripadaju Frances McDormand. Lik Mildred uistinu je majstorski napravljen – ona je žena koja je izgubila ono najvažnije u životu i više ju nije briga kako društvo doživljava njenu potragu za pravdom. Ova muza braće Coen u svoju ulogu donosi nevjerojatnu dozu iskrenosti i otrova, kako kroz svoje fizičke poteze tako i kroz dijalog. No, ona također zna biti i ranjiva, te veoma osjećajna, posebice pred kraj filma.

“Three Billboards” možda je McDonaghov dosad najbolje napravljeni film. Iako mu nedostaje konstantni humor kojeg su imali filmovi poput “In Bruges”, ili stilizirana ludost poput one u “Seven Psychopaths”, umjesto toga dobivamo neke od najbolje napisanih likova koji se doimaju uistinu stvarnima i od kojih bi svaki slobodno mogao imati svoj vlastiti film. Teme s kojima se film odlučio boriti veoma su kompleksne, a iako redatelj možda nije uspio ponuditi sve odgovore, emocija koju je uspio izvući iz publike dok je istraživao pitanja možda nam govori sve što je zapravo potrebno.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Komedije Akcije Trileri Kriminalistički Dokumentarci Drame Romantični
Sortiraj