Menu

They Live (1988)

Jedan čovjek pronalazi naočale koje mu omogućavaju da uoči kako su Alieni zaposjeli Zemlju.

  Ocjena

 They Live
(1988) on IMDb

  Trajanje

1h 33 min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Redatelj

John Carpenter

  Scenarij

Ray Nelson
John Carpenter

  Produkcija

Andre Blay
Larry J. Franco
Shep Gordon
Sandy King

  Glazba

John Carpenter
Alan Howarth

  Kinematografija

Gary B. Kibbe
  Sinopsis

Beskućnik otkrije razlog neprekidnog širenja razlike između bogatih i siromašnih – zavjera od strane vanzemaljaca koji su se infiltrirali u američko društvo pod krinkom bogatih yuppieja. Uz pomoć specijalnih sunčanih naočala koje otkrivaju prava lica vanzemaljaca i njihove subliminalne poruke, naš junak pokušat će zaustaviti invaziju. Ova satira Reaganomike i “pohlepa je dobra” ere, također sadrži i jednu od najsmješnijih (i najdužih) scena tučnjave u američkoj filmskoj povijesti.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Roddy Piper Nada
Keith David Frank
Meg Foster Holly
George 'Buck' Flower Drifter
Peter Jason Gilbert
Raymond St. Jacques Street Preacher
Jason Robards III Family Man
John Lawrence Bearded Man
Susan Barnes Brown Haired Woman
Sy Richardson Black Revolutionary
  Recenzija

John Carpenterov „They Live“, koji se slobodno mogao nazvati „Invazija svemirskih yuppijea“, ima svoj dio nepromišljenih i zamornih scena. Ton filma neprestano se i drastično mijenja. Također ima nekoliko veoma blesavih linija teksta, rupa u scenariju, te naivnih akcijskih dijelova. No, sve to filmu se slobodno može oprostiti zbog jedne jedine stvari – njegove fenomenalne centralne ideje.

Carpenter nam prikazuje Ameriku koju vode vanzemaljske prikaze, koji su cijeloj ljudskoj populaciji zasjenili mozak subliminalnim porukama na TV-u, novinama, časopisima i reklamama. Njihov jedini neprijatelj je slaba koalicija uličnih propovjednika, siromašnih radnika i neodlučnih revolucionara. Film uspješno kombinira tu stvarnu paranoju sa unikatnom noćnom morom – sve je strogo kontrolirano od strane male, zle vladajuće elite.

Tehnike snimanja, osvjetljenje, gluma, pa čak i glazba – svi skupa pridodaju tom osjećaju paranoje. Od glumaca valja istaknuti Keitha Davida, koji je odličan u ulozi Nadinog prijatelja. Iako sam Carpenter nikada nije bio neki veliki majstor ukrašavanja i finese, ta činjenica ovom filmu zapravo pomaže jer je sve veoma direktno i jednostavno.

Film prikazuje naš Los Angeles u nekom paralelnom svijetu – pun ogromnih, visokih nebodera i siromašnih beskućnika, u kontrastu sa ekstremno bogatom elitom, koja je puna vanzemaljskih agresora, a koji pak preko medija drže cjelokupnu populaciju svijeta u obmani i zabludi, te samim time sprečavaju ikakvu mogućnost pobune. Sama takva ideja mogla bi i najgori film učiniti zabavnim, no Carpenter i njegova ekipa su se jako dobro zabavili i napravili nešto neočekivano kvalitetnije.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije Drame Sportski Komedije Kriminalistički Serije Povijesni Fantazije Horori Trileri
Sortiraj