Menu

The Minus Man (1999)

Hladnokrvni serijski ubojica putuje po državi i odabire svoje žrtve – ljude koji se stalno žale na svoje živote te odaju dojam da više ne žele živjeti.

  Ocjena

 The Minus Man
(1999) on IMDb

  Trajanje

1h 51min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Hampton Fancher

  Scenarij

Lew McCreary
Hampton Fancher

  Produkcija

Keith Abell
Fida Attieh
David L. Bushell
Steve Carlis
Joseph J. DiMartino
Larry Meistrich
Mary Vernieu

  Glazba

Marco Beltrami

  Kinematografija

Bobby Bukowski
  Sinopsis

Lutalica zvan Vann (Owen Wilson) doseli se u maleni gradić kako bi dobio svjež početak u svom životu. Njegovo pasivno ponašanje i izgled veoma dobro skrivaju činjenicu da je on zapravo serijski ubojica. On luta zemljom tražeći svoje nove žrtve – očajne i usamljene ljude. Ipak, u ovom gradiću, on ubrzo upadne u romantičnu vezu sa radnicom u pošti (Janeane Garofalo), a njihova veza možda je jedina stvar koja bi mogla kraju privesti njegova ubojstva. Ova psihološka drama od producenata filmova „Sling Blade“ i scenarista filma „Blade Runner“ predstavlja sablasan pogled na um hladnokrvnog serijskog ubojice.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Owen Wilson Vann
Sheryl Crow Casper
Dwight Yoakam Blair
Dennis Haysbert Graves
Alex Warren State Trooper
Mercedes Ruehl Jane
Chloe Black Karen – Age 18
Brian Cox Doug
Eric Mabius Gene
Larry Miller Paul
  Recenzija

Hamptonov Fancherov “The Minus Man” je metodički, sablasni izlet u um serijskog ubojice. A poput filma “Henry: Portrait of a Serial Killer”, i ovaj također želi samo istražiti tu ideju, a ne samo eksploatirati ju. Poanta ovog filma nije odgovoriti na sva pitanja i sve skupa povezati u jedan fino zapakirani paket. Ovo je jednostavno karakterna studija, a ne psihološki profil. No, na temelju činjenica, dalo bi se zaključiti da je Fancherov portret serijskog ubojice uistinu pun pogodak.

Fancherov pristup ipak ima jednu manu – on želi da se gledateljima dopadne Vann. To je jasno iz načina na koji priča priču. I uistinu, što se više povežemo sa tim likom, to dolazimo u stanje većeg konflikta. No, Fancherov hladni, klinički stil režiranja pomalo ometa njegov cilj. Svaka akcija koju Vann napravi prikazana je sa hladnim odsupanjem koje dovodi u kontrast ukupnu priču i povjerenje koje ona želi unijeti u gledatelje. Kao rezultat toga, gledateljima je u samom startu teško povezati se sa likom.

Iako film prezenzira Vanna sa veoma malo strasti, tu i tamo može se pronaći pokoji ljudski prikaz ovog lika. Brian Cox donosi veliku dubinu u ulogu Douga, koji je, na svoj način, jednako poremećen. Doug je veoma melankoličan čovjek čija vanjština uspješno skriva veliki žar za nasiljem. A onda je tu i Jeaneane Garofalo, čija je interpretacija Ferrin veoma dirljiva i uvjerljiva. Ona ima osobito dobar govor tijela i pokrete koji su prikladni za nekoga tko je neiskusan u romantičnim vezama te nesiguran u to kako nastaviti sa vezom koju želi nastaviti.

Jedna stvar koja baš i ne funkcionira dobro jest Fancherova odluka da Vanna konstantno maltretira par policajaca (Dennis Haysbert i Dwight Yoakam). Ove scene, koje bi nam trebale dati dublji pogled u to kako Vann gleda svoje kriminalne činove, ne postižu mnogo toga osim što prekidaju inače veoma glatki tijek filma. “The Minus Man” definitivno nije udoban film, a nedostatak nasilja i krvi samo produbljuje osjećaj nelagode.

Gledajući razvoj Vannove priče, trebali bismo osjetiti gađenje – no umjesto toga, većina gledatelja osjetit će čudnu fascinaciju. Poput “Henryja” i “Clean Shaven”, i ovaj film odvodi nas u strani svijet u kojem nas ostavlja neko vrijeme. Ovaj film možda neće u svakome pobuditi emocije, no zasigurno će svakom gledatelju pružiti mnogo dubokih pitanja koja će sa njime ostati još dugo vremena.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Trileri Romantični Preporuke Kriminalistički Fantazije Akcije Avanture
Sortiraj