Menu

Payback (1999)

Porter je upucan od svoje žene i svog najboljeg prijatelja te ostavljen da umre. No preživljava te isplanira osvetu.

  Ocjena

 Payback
(1999) on IMDb

  Trajanje

1h 40 min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Redatelj

Brian Helgeland

  Scenarij

Donald E. Westlake
Brian Helgeland
Terry Hayes

  Produkcija

Bruce Davey
Stephen McEveety

  Glazba

Chris Boardman

  Kinematografija

Ericson Core
  Sinopsis

Porter (Mel Gibson) je uvučen u pljačku od strane svog starot prijatelja Vala (Gregg Henry). Dok kradu 130,000 dolara od kineskih Trijada, sve ide po planu sve dok Porterova žena Lynn (Deborah Kara Unger) odjednom ne upuca Portera u leđa. Nakon što joj je Val pokazao sliku Portera u zagrljaju druge žene (Maria Bello), njih dvoje su planirali prevariti Portera i pobjeći zajedno kako bi otplatili Valove dugove. No, očito nisu dovoljno dobro planirali, pošto se nakon pet mjeseci Porter vraća, postavši kompletan sociopat koji želi svojih 70,000 dolara.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Mel Gibson Porter
Gregg Henry Val Resnick
Maria Bello Rosie
David Paymer Arthur Stegman
Bill Duke Det. Hicks
Deborah Kara Unger Mrs. Lynn Porter
John Glover Phil
William Devane Carter
Lucy Liu Pearl
Jack Conley Det. Leary
  Recenzija

„Payback“ je jedan od najnapetijih trilera kojeg smo imali priliku gledati. Iako mu priča i nije baš nepropusna, nivo adrenalina je podignut do razine na kojoj vas jednostavno neće biti briga za nedostatke koje ovaj film ima sve dok ne završi. Iako mu scenarij nije glup, već veoma inteligentno napisan i pun raznobojnih likova, nemojte očekivati da će ovaj film biti jedan od onih koje ćete dugo pamtiti.

Režiran od strane Brian Helgelanda, „Payback“ je remake filma Johna Boormana iz 1967.g, „Point Blank“. Oba filma temeljena su na romanu „The Hunter“, kojeg je napisao Donald E. Westlake. Za one koji nisu upoznati sa Westlakeovim djelima, on je scenarist odličnih trilera poput „The Stepfather“ i „The Grifters“. A ovaj film samo je još jedan u nizu odličnih, napetih trilera u trajanju od 100 minuta.

Staviti Mela Gibsona u ulogu Portera bio je odličan odabir. Porter je lik za kojeg ne bismo trebali navijati, no pošto ga glumi Mel Gibson, jednostavno si ne možemo pomoći da nam ne bude drag, što je i nužno kako bi film funkcionirao. Ako nismo na Porterovoj strani, ovaj film postaje hrpetina nepotrebnog nasilja. No, Gibson je napravio odličan posao glumeći lika koji je nešto između Bogarta i Pacina. Jedan od najboljih dijelova filma je galerija raznobojnih likova koje nam predstavlja – Gregg Henry kao Porterov bivši partner, Deborah Kara Unger kao njegova drogirana žena, Maria Bello kao njegova cura-prostitutka, te mnogo drugih.

„Payback“ je iznenađujuće stiliziran s obzirom da se radi o akcijski orijentiranom trileru. Njegov look čisti je film-noir, sa blijedim bojama koje naglašavaju sivilo grada. Postojanje pripovjedača također nas veoma podsjeća na noir filmove iz pedesetih. Iako ovaj film ima mnogo više nasilja i brutalnosti nego spomenuti filmovi, „Payback“ je ipak njihov veoma dobar nasljednik.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Kriminalistički Trileri Romantični Preporuke Akcije SF-ovi Avanture Fantazije
Sortiraj