Menu

Fight Club (1999)

Tridesetogodišnjak kojega muči insomnia i nezadovoljstvo na poslu traži ispušni ventil. Upoznaje tipa po imenu Taylor koji ga odvodi u mračni podrum u kojemu zajedno počinju organizirati ilegalne borbe.

  Ocjena

 Fight Club
(1999) on IMDb

  Trajanje

2h 19 min

  Zemlja / jezik

SAD, Njemačka / engleski

  Klasifikacija

  Redatelj

David Fincher

  Scenarij

Chuck Palahniuk
Jim Uhls

  Produkcija

Ross Grayson Bell
Ceán Chaffin
John S. Dorsey
Art Linson
Arnon Milchan

  Glazba

Dust Brothers
John King
Michael Simpson

  Kinematografija

Jeff Cronenweth
  Sinopsis

Bezimeni pripovjedač (Edward Norton) pohađa grupnu terapiju u nadi kako bi smirio svoje emocionalno stanje i prestao patiti od insomnije. Kada upozna Mariu (Helena Bonham Carter), još jednu lažnu članicu grupe, njegov život postane mnogo lakši. No, kada se počne družiti sa Tylerom (Brad Pitt), on biva odvučen u podzemni borilački klub. Njih dvojica zajedno počnu se oduzimati kontroli i natječu se jedan protiv drugoga za ljubav i moć. Kada pripovjedač sazna što se zapravo odvija u pozadini Tylerovog kluba, mora se pomiriti sa činjenicom da Tyler možda i nije onaj tko tvrdi da jest.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Edward Norton The Narrator
Brad Pitt Tyler Durden
Helena Bonham Carter Marla Singer
Meat Loaf Robert 'Bob' Paulsen
Zach Grenier Richard Chesler
Richmond Arquette Intern
David Andrews Thomas
George Maguire Group Leader
Eugenie Bondurant Weeping Woman
Christina Cabot Group Leader
  Recenzija

Trailer za ovaj film je pravi primjer onoga što jedan trailer treba sadržavati. On prikazuje interesantnu premisu – dvojica likova osnuju borilački klub gdje se muškarci skupljaju kako bi se tukli – i nakon toga ništa više nam nije otkriveno. Ostajemo se pitati što se događa nakon toga, a to je mnogo bolje nego današnji traileri koji nam pokazuju cijelu radnju filma. No, nakon što pogledate ovaj film, bit će vam jasno da trailer nije mogao biti napravljen nikako drugačije – ovaj film jednostavno je o svemu, te sve ono što sadržava ne bi nikako mogli strpati u samo dvije-tri minute.

Priča je slijedeća. Nepoznati pripovjedač upoznaje Tylera, te njih dvojica osnuju borilački klub u kojem se muškarci tuku kako bi se riješili svojih svakodnevnih frustracija – svatko može odustati od borbe u bilo kojem trenutku, a borbe nisu namijenjene da bilo tko bude ozlijeđen. To je jednostavno način da se muškarci, koji su potlačeni od strane društva, malo opuste i dozolve svojim prirodnim instinktima da polude.

Upravo u tome i leži cijela poanta ovog filma. Tyler i pripovjedač, kao nerazdvojni prijatelji, čine savršen par. Tyler pomogne pripovjedaču da preboli svoju depresiju, te nađe prijateljstvo i prihvaćanje – nešto što svakom muškarcu navodno ne treba, iako mu zapravo treba. No, što kada bi ljudi prestali biti potlačeni i pustili svojim nagonima da vladaju njima? Bismo li se znali zaustaviti na samo malo nasilja? „Fight Club“ nudi odgovor na to pitanje, a odgovor je ne. Jednom kada počneš, ne možeš stati.

Redatelj David Fincher napravio je veoma uvrnutu priču koja nas vodi kroz mušku psihu, punu odlične kinematografije i predivnih tehnika snimanja. Scenarij Jima Uhla je veoma inteligentan i dosjetljiv, a Norton je pun ironičnog humora, što film također čini i dosta smiješnim, sve do posljednjih pola sata, kada stvari postaju uistinu čudne. No, unatoč tome, film je veoma zabavan, te čak i kada je nihilističan, pesimističan i brutalan, on je svejedno zabavan i veoma dubok.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Drame Trileri Biografije Kriminalistički Romantični Preporuke Fantazije
Sortiraj