Menu

The Lost World: Jurassic Park (1997)

2F6riTLfo48

  Ocjena

 The Lost World: Jurassic Park
(1997) on IMDb

  Trajanje

2h 9 min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Steven Spielberg

  Scenarij

Michael Crichton
David Koepp

  Produkcija

Bonnie Curtis
Kathleen Kennedy
Gerald R. Molen
Colin Wilson

  Glazba

John Williams

  Kinematografija

Janusz Kaminski




  Sinopsis

Ovaj film odvija se 4 godine nakon katastrofe u Jurassic Parku. Na obližnjem otoku, dinosauri su u tajnosti preživjeli i dozvoljeno im je da budu slobodni, no sada se pojavila velika opasnost – planiraju ih zarobiti i dovesti na kopno. John Hammond, koji je izgubio kontrolu nad svojom korporacijom InGen, dobiva šansu da se iskupi, te pošalje ekspediciju na čelu sa Ianom Malcolmom kako bi spasili stvar prije nego što se pojavi druga ekipa. No, iako se dvije grupe u početku misle baciti u međusoban okršaj, ubrzo će morati početi zajedno surađivati kako bi se spasili od krvoločnih zvijeri na otoku.




  Trailer





  Glumac   Uloga
Jeff Goldblum Ian Malcolm
Julianne Moore Sarah Harding
Pete Postlethwaite Roland Tembo
Arliss Howard Peter Ludlow
Richard Attenborough John Hammond
Vince Vaughn Nick Van Owen
Vanessa Lee Chester Kelly Curtis
Peter Stormare Dieter Stark
Harvey Jason Ajay Sidhu
Richard Schiff Eddie Carr




  Recenzija

Kako nadmašiti jedan od financijski najuspješnijih filmova ikada? To je vjerojatno bilo konstantno pitanje ljudi koji su radili na ovom filmu, nastavku mega-uspješnice iz 1993.g, a zasigurno je najviše opterećivalo redatelja Stevena Spielberga kojem je ovo prvi film nakon što je dobio Oscara za „Schindlerovu listu“.

Scenarist David Koepp, koji je radio i na prvom dijelu, od romana Michaela Crichtona uzeo je samo naslov i nekoliko scena, te se uistinu potrudio napraviti svoj film. No kako nadmašiti opasnog T-Rexa koji maltretira ljude u automobilu? Naravno, sa dva T-Rexa koji maltretiraju ljude u autu! A ako vam je dosadno gledati dinosaure kako love svoje žrtve po džungli, ovoga puta imat ćete ih priliku vidjeti i usred San Diega.

Iako je većina ovog filma zapravo ponavljanje svega iz prvog dijela, nekako je ipak uspio održati stvari dovoljno interesantnima. Jedna od novih ideja je ta da dinosauri, a osobito T-Rex, imaju obiteljske sklonosti. Crichton je tu činjenicu konstantno naglašavao u svojim romanima, a Koepp je prilagodio tu ideju na način da se motivacija T-Rexa doima uvjerljivo – on je došao u grad po svoju zarobljenu djecu. Glumci nažalost još jednom padaju u drugi plan, dok su u prvom planu i dalje specijalni efekti i animatronika, no to je bilo i za očekivati. Goldblum, koji sada glumi glavnog junaka priče, potrudio se pružiti jednaki nastup kao i u prvom dijelu, a scenarij je pun simpatičnog dijaloga za njega.

Ipak, film je prilično neravnomjeran – prve dvije trećine su mnogo mračnije nego cijeli prošli nastavak. Broj mrtvih je znantno veći, kao i nasilnost samih smrti, što znači da ovoga puta to nije baš prikladan film za djecu. No, zadnja trećina filma gotovo se pretvara u parodiju – T-Rex hara San Diegom, a Spielberg se prebacuje na mnogo humorističniji ton, te ubcuje mnoge reference na Godzillu. Sve u svemu, iako nije izdržao test vremena jednako dobro kao i njegov prethodnik, ovaj film ipak i dalje ima dovoljno akcije, smijeha i naravno, ogromnih dinosaura da vas jako dobro zabavi.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije SF-ovi Avanture Trileri Komedije Animirani Sinkronizirani crtići Domaći filmovi
Sortiraj