Menu

Jurassic Park (1993)

Tijekom ture razgledavanja, tematski park s kloniranim dinosaurima ostaje bez struje što omogućava zatvorenim bićima da izađu van predviđenih okvira.

  Ocjena

 Jurassic Park
(1993) on IMDb

  Trajanje

2h 7 min

  Zemlja / jezik

SAD / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Steven Spielberg

  Scenarij

Michael Crichton
David Koepp

  Produkcija

Kathleen Kennedy
Gerald R. Molen
Lata Ryan
Colin Wilson

  Glazba

John Williams

  Kinematografija

Dean Cundey
  Sinopsis

Na izoliranom otoku, bogati filantrop potajice je napravio zabavni park za živim dinosaurima uz pomoć prethistorijskog DNK. Prije nego otvori park za publiku, on poziva vrhunskog paleontologa, paleobotanisticu, matematičara, te svog unuka i unuku kako bi doživjeli park i pomogli smiriti živce ulagača. No, njihov posjet je sve samo ne miran kada sustav za sigurnost padne, a dinosauri izađu izvan svojih granica.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Sam Neill Dr. Alan Grant
Laura Dern Dr. Ellie Sattler
Jeff Goldblum Dr. Ian Malcolm
Richard Attenborough John Hammond
Bob Peck Robert Muldoon
Martin Ferrero Donald Gennaro
Joseph Mazzello Tim Murphy
Ariana Richards Lex Murphy
Samuel L. Jackson Ray Arnold
BD Wong Henry Wu
  Recenzija

Ovaj film je kulminacija evolucije specijalnih efekata – jedan od najbogatijih, najvjernijih postignuća vizualnih efekata u povijesti. Spielbergov odličan rad doveo je do oživljavanja milenijima mrtvih dinosaura, a kvaliteta filma i dan danas je vidljiva. Čak i u usporedbi sa mnogim današnjim spektakularnim specijalnim efektima, ovaj film često izgleda bolji od njih. Efekti se nisu mnogo razvili nakon ovog filma, što pokazuje koliko je napredan i genijalan Spielberg bio u tom polju.

Gluma u filmu nikada nije bila nešto briljantno, no Neill i Dern su veoma jaki glavni glumci, dok je Jeff Goldblum odličan u svojoj ulozi egoističnog Iana Malcolma. Mazzello i Richards također su efektivni u svojim nastupima, no nedostaje im kvaliteta koju su Spielbergovi kasniji glumci često imali.

Na scenariju je radio autor knjige po kojem je film adaptiran, Michael Crichton, uz pomoć Davida Koeppa. Neki elementi iz knjige izbačeni su, no glavna moralna pitanja uspješno su očuvana. Samo zato što možemo nešto napraviti, da li to znači da bismo to i trebali napraviti? Dok je ideja o kloniranju dinosaura i danas samo fantazija, znanstvenici su u posljednja dva desetljeća postigli veliki napredak u istraživanju kloniranja. Sci-fi već dugo ima fascinaciju sa takvim pitanjima i često se postavlja pitanje da li potjera za znanjem nadvladava etičke standarde koji se vežu uz to istraživanje i eksperimentiranje.

Vizualni efekti izuzetno su bitni za doživljaj filma, a i majstor filmske glazbe John Williams također je jedan od glavnih zaslužnih za uspjeh ovog filma, sa svojom briljantnom glazbenom podlogom. Ako ste među onima koji još nisu pogledali ovaj film, obavezno to učinite. Ovo je zasigurno jedan od najboljih filmova ikad snimljenih, pravi pravcati filmski spektakl. A za sve one koji su ga već gledali, ovaj film jedan je od onih kojeg ćete moći gledati ponovno i svaki puta otkriti neku novu sitnicu koju prije niste spazili.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije SF-ovi Avanture Komedije Animirani Sinkronizirani crtići Trileri
Sortiraj