Menu

The Death of Stalin (2017)

Film koji prati posljednje dane poznatog sovjetskog diktatora i prikazuje kaos koji je nastao nakon njegove smrti.

  U kinima

  Ocjena

The Death of Stalin (2017) on IMDb

  Trajanje

1h 46min

  Zemlja / jezik

Francuska, UK, Belgija / engleski

  Klasifikacija

  Režija

Armando Iannucci

  Scenarij

Armando Iannucci
David Schneider
Ian Martin
Peter Fellows
Fabien Nury
Thierry Robin

  Produkcija

Jean-Christophe Colson
Giles Daoust
GFaetan David
Catherine Dumonceaux
Nicolas Duval Adassovsky
Kevin Loader
Andre Logie
Sarah Wheale
Laurent Zeitoun
Yann Zenou

  Glazba

Christopher Willis

  Kinematografija

Zac Nicholson
  Sinopsis

Šale padaju brzo poput političkih bogatstava u ovoj luckastoj i nepopravljivoj satiričnoj komediji redatelja i scenarista Armanda Iannuccija. Mjesto radnje je Moskva, a vrijeme radnje godina 1953. Kada tiranski sovjetski diktator Joseph Stalin premine, njegovi paraziti od drugara sudaraju se u borbi koja će odlučiti o tome tko će postati novi sovjetski vođa. Među kandidatima su Georgy Malenkov (Jeffrey Tambor), Nikita Khrushchev (Steve Buscemi) i sadistični šef tajne policije Lavrentiy Beria (Simon Russell Beale). No, dok se oni svađaju, prepiru i pokušavaju jedno drugome zabiti nož u leđa, tko zapravo vlada? Kombinirajući intrigu i spletke sa farsičnom komedijom, ovaj film pružit će vam pogled na sovjetsku birokraciju kakav još niste vidjeli.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Olga Kurylenko Maria Vaniaminovna Yudina
Tom Brooke Sergei
Paddy Considine Andreyev
Justin Edwards Spartak Sokolov
Adrian McLoughlin Josef Stalin
Simon Russell Beale Lavrenti Beria
Jeffrey Tambor Georgy Malenkov
Steve Buscemi Nikita Khrushchev
Michael Palin Vyacheslav Molotov
Paul Ready Officer Delov
  Recenzija

Tko god je imao priliku pogledati filmove “The Thick of It”, “The Loop” ili seriju “Veep”, dobro zna da scenarist i redatelj Armando Iannucci itekako zna kako napraviti odličnu političku satiru. Stoga nimalo ne čudi da su gledatelji nestrpljivo očekivali njegovu adaptaciju francuskog romana “La Mort de Staline”, autora Fabiena Nuryja, koji je na fenomenalan način opisao stanje u Sovjetskom savezu nakon Staljinove smrti. Kada je Staljin preminuo 1953. godine, on je za sobom ostavio veliki vakuum na samom vrhu vlade. Ovaj film opisuje borbu za “prijestolje” koja je uslijedila nakon toga, a u koju su bili uključeni mnogi moćni političari.

Film ima veliku i talentiranu glumačku ekipu koja glumi razne stvarne likove, no većinu njih Iannucci prikazuje kao brbljajuće idiote ili tiranine koji su očajni da se dokopaju moći. Njihove međusobne interakcije pravo su srce ovog filma, te sama njegova poanta, a definitivno i dio u kojem ćete najviše uživati. Ako postoji neka kritika koju bismo mogli uputiti glumačkoj postavi, onda bismo vjerojatno primjetili da film jednostavno ima previše talentiranih glumaca koji nažalost ne uspijevaju dobiti svoje zasluženo vrijeme pred kamerom. Kao rezultat toga, mnogi sporedni likovi zapostavljeni su, te ne uspijevaju pružiti utisak kakav znamo da bi mogli, da su samo imali više vremena.

Glavni akteri filma su Jeffrey Tambor i Steve Buscemi koji glume Georgyja Malenkova i Nikitu Krushcheva, imena koja su poznata svima onima koji se barem malo razumiju u rusku povijest. Tambor je Malenkova odglumio kao čovjeka koji očajnički želi ispasti staložen i odgovoran, no zapravo uopće ne pokazuje takve karakteristike, te je većinu vremena samo rob Lavrentiju Beriji. Osim ove dvojice, tu je i Michael Palin u ulozi Vyacheslava Molotova, koji je proveo toliko vremena uz Staljina da se sada malo pogubio, a to je i još mnoštvo drugih sporednih glumaca koji svi zaslužuju jedan veliki aplauz.

Iako je film prepun odličnih satiričkih fora, njegov tempo pomalo je spor, a kada napokon dospije do posljednjeg čina, on se doima prilično žurno odrađenim i tonski nejednak sa ostatkom filma. Čini se kao da se film mnogo više zabavlja kada se njegovi glumci svađaju nego kada je vrijeme da nam ispriča priču, što možda i nije neka kritika, no definitivno ostavlja gorak okus u ustima po pitanju narativnih elemenata. Ipak, “The Death of Stalin” definitivno je urnebesno smiješan film koji će biti užitak svim obožavateljima Iannucijevog tona, ali i onima koji naprosto vole dobru političku satiru.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Akcije Komedije Avanture Animirani Povijesni Drame Biografije Sinkronizirani crtići
Sortiraj