Menu

Santa Maria della Salute (2016)

Ovaj film ljubavna je priča koja govori o ljubavi između jednog od najpoznatijeg srpskog književnika, Laze Kostića, te mlade djevojke Lenke Dunđerski.

  U kinima

Srbija22.12.2016.
Bosna i Hercegovina12.01.2017.

  Ocjena

 Santa Maria della Salute
(2016) on IMDb

  Trajanje

2h 0min

  Zemlja / jezik

Srbija / srpski

  Klasifikacija

  Režija

Zdravko Šotra

  Scenarij

Zdravko Šotra

  Produkcija

Dragan Đurković
Dejan Lutkić

  Glazba

Vojkan Borisavljević

  Kinematografija

Veselko Krčmar
  Sinopsis

Emotivna ispovijest o napaćenoj ljubavi između jednog od najpoznatijeg srpskog književnika, Laze Kostića, koji je bio poznat po svojim suptilnostima i pažljivom odabiru riječi, te ljupke mlade djevojke Lenke Dunđerski, obrazovane i profinjene kćeri zemljoposjednika Lazara Dunđerskog. No, između ovo dvoje ljubavnika stoji gotovo nepremostiva dobna razlika, pošto je Kostić čak 29 godina stariji od svoje voljene. Njihova afera inspirirala je jednu od najsofisticiranijih i najnježnijih ljubavnih pjesama ikad napisanih, a u kojoj je pjesnikova odanost uspoređena sa njegovom zadivljenošću venecijanskom crkvom Santa Maria della Sallute.
  Trailer

  Glumac   Uloga
Vojin Cvetković Laza Kostić
Tamara Aleksić Lenka Dunđerski
Aleksandar Đurica Lazar Dunđerski
Danijela 'Nela' Mihajlović Sofija Dunđerski
Nebojša Ilić Milan Savić
Milica Grujičić Julijana Palanacki
Sloboda Mičalović Olga Dunđerski
Aleksandar Bercek Arhimandrit Gavrilo
Svetlana Bojković Ana Palanacki
Nebojša Dugalić Simo Matavulj
  Recenzija

Što se tiče filmova redatelja Zdravka Šotre, jednostavno je nemoguće predvidjeti kakvi će oni biti. Ovoga puta, u “Santa Maria Della Salute” imamo ogromnu ekipu poznatih srpskih glumaca u veoma dobro napravljenim kostimima, te nostalgijske prizore srpske prošlosti. Sam početak ovog filma nedvojbeno daje do znanja da je ovaj film nastao iz TV serije – uvodna montaža koja traje nekakvih desetak minuta, a u koju je uguran cijeli život poznatog srpskog pjesnika Laze Kostića prije tog sudbonosnog trenutak u kojem je upoznato Lenku Dunđerski, uistinu podsjeća na neki produljeni filmski foršpan, nego na film.

Sama priča o Lazi i Lenki, koja je vjerojatno poznata svima onima koji su završili srednju školu u Srbiji, ili barem uspjeli dogurati do drugog razreda, u ovom filmskom izadnju ne donosi ništa posebno novo u odnosu na ono što ste mogli čuti od vaših profesora. Što se tiče glumačke ekipe, Vojin Ćetković vidno se potrudio pružiti što bolji nastup, te je njegov entuzijazam očit i uvelike pridodaje kvaliteti filma. S druge pak strane, Lenkin lik je toliko slabo napisan, da je glumica koja ju glumi, Tamara Aleksić, maltene imala samo jedan jedini zadatak – da ljupko trepće svojim lijepim plavim očima.

Po pitanju vizuala, jasno je da je “Santa Maria” sniman veoma kvalitetnom opremom, boljom nego što su snimani mnogi drugi filmovi, pa je sam dojam filma prilično kvalitetan. No, sve ostalo što se tiče produkcije i dalje je na razini ostalih domaćih filmova, a posebice je jasno da ekipa nije imala neki veliki budžet, što je uistinu šteta jer vjerujemo da bi sa nešto više novaca uspjeli mnogo bolje dočarati ovaj nostaligčni povijesni period Srbije.

U konačnici, Šotra je opet napravio ono što i inače radi sa svojim radovima – uspjeva pronaći pravu mjeru, koja će zadovoljiti široki spektar publike. Film je lagan, nije predubok, te nudi uvid u jednu romantičnu eru srpske prošlosti. Stoga će “Santa Maria” bez problema uspjeti pronaći svoju publiku, a u prilog tome ide i činjenica da je ovaj film u manje od tjedan dana pogledalo oko 25,000 gledatelja. Ne samo to, već će i definitivno veoma pozitivno utjecati na serjiu koja slijedi nakon njega. Sve u svemu, ako volite laganu ljubavnu priču, a pogotovo ako niste upoznati sa ovim likovima, definitivno vam najtoplije možemo preporučiti ovaj film.

  Slični filmovi

Filtriraj
Post Page
Komedije Drame Romantični Najnoviji traileri Trileri Kriminalistički Akcije SF-ovi Avanture Sportski Biografije
Sortiraj